Zdravlje i prehrana

Što je krup? Koji su simptomi i kako se liječi?

krup
Krup obično počinje kao prehlada s vrućicom i curenjem nosa.

Zatim se počne pojavljivati oštar kašalj koji pomalo podsjeća na glasanje morskog lava. On se obično pogoršava tijekom noći i može zvučati zastrašujuće. S ovim simptomima vaše dijete vjerojatno ima krup, uobičajenu bolest koja pogađa djecu od navršenih šest mjeseci do treće godine života. Uzrokuje ga virusna upala koja napada djetetovo grlo (glasovni aparat), dušnik i dišne putove poznatije pod nazivom bronhi.

SIMPTOMI I TIJEK BOLESTI

Uz to, vaše će dijete biti promuklo i često će teško, hripavo disati. Takvo disanje zove se stridor i posljedica je naticanja sluznice djetetova dušnika. Zbog toga mu se sužava zračni prolaz, pa će vaše dijete otežano disati. To bi vas isto tako moglo prestrašiti! U najgorem slučaju otežano će disanje djetetu uzrokovati umor i promjenu boje kože zbog niske razine kisika u organizmu.

Krup obično traje 48 sati, no može potrajati i do tjedan dana, a trebao bi proći sam od sebe. Ipak, da biste pomogli djetetu, pokušajte ga posjesti u krilo u naparenoj kupaonici – jer će mu biti lakše udisati paru nego suhi zrak. Ima li vrućicu, može mu pomoći dječji paracetamol.

LIJEČENJE

Ako vaše dijete teško diše ili izgleda umorno, posavjetujte se s pedijatrom. Ne postoji neki poseban tretman za liječenje ovog virusa. Vaša bi beba možda trebala dobiti kisik i dozu deksametazona, sintetičkog kortikosteroida koji smanjuje naticanje dišnih puteva i malo ublažava simptome.

Nekim se bebama daju steroidne inhalacije koje imaju isti učinak. Riječ je o jako malim dozama savršeno sigurnih steroida. Ako bebina koža poprimi plavičastu nijansu ili je beba mlitava, nazovite hitnu pomoć ili dijete odmah odvedite u bolnicu.
Vrlo se rijetko događa da je bebi tako loše da ju treba intubirati (uvesti joj cjevčicu kroz nos ili usta uz opću anesteziju) kako bi joj se omogućilo normalno disanje.

Ipak, većina se beba nakon samo dviju teških noći ubrzo osjeća bolje i bez liječenja.

Foto: Pixabay