Mama

Sanja Mijac: S godinama je hobi postao posao!

Sanja MIjac, domaćica Sanja

Virovitičanka Sanja Mijac blogerica je i zaljubljenica u kuhanje, vodi blog Domaćica i Instagram Domaćica Sanja. Na obje platforme predstavlja svoje recepte popraćene slikama koje jednostavno oduzimaju dah. Za sebe kaže da su fotografije, ali i odabir recepata, odraz njezine osobnosti. Sanjini postovi popraćeni su i ulomcima iz života s malenim Noom, za kojega Sanja kaže da nije gurman iako mu je mama kuharica.

36 tisuća pratitelja na Vašem Instagramu Domaćica Sanja reklo bi da ste vrlo dobro poznati, no za one koji Vas ne znaju – možete li nam se predstaviti?

Ja sam Sanja, žena i mama koja živi u Virovitici, vlasnica obrta koja živi svoj san i radi od kuće.

Vodite Instagram Domaćica Sanja i blog Domaćica u kojima predstavljate svoje recepte za koje kažete da uljepšavaju svakodnevicu, ali i pišete o životu s malenim Noom. Kako ste započeli posao?

Blog sam pokrenula još prije šest i pol godina jer mi je trebalo mjesto gdje ću zapisivati sve recepte koje sam željela sačuvati od zaborava. Nisam mislila da ću se toliko godina baviti ovime jer me nijedan moj hobi nije držao duže od mjesec dana. S godinama je hobi postao posao, otvorila sam obrt, otvorile su se neke prilike, izdala sam kuharicu i idem pomalo dalje.

domaćica sanja, sanja mijac, hrana
Foto: privatni album
Kako dolazite do recepata i koliko Vam vremena oduzima fotkanje hrane?

Polazim ili od namirnice koja mi se jede ili vidim nešto na internetu, probam kod nekoga nešto fino pa dobijem recept, listam razne kuharice pa slažem tri recepta u jedan svoj. Fotografiranje hrane ne oduzima toliko vremena, obično mi na slaganje seta i fotografiranje ode maksimalno sat vremena, i to ako polako dolazim do onoga što sam htjela i ako je set kompleksniji.

Danas su influenceri, pogotovo s ovakvom sljedbom na Instagramu, vrlo utjecajni. Što Vama znači influensanje?

Ja sebe ne gledam tako, mislim da je moja publika svjesna da su food blogeri više tu kao ljudi koji prenose novitete koji su stigli na tržište ili namirnice koje kuhaju ili ako dobijemo nešto novo na isprobavanje pa podijelimo online. Plaćene suradnje pomažu nam da možemo i dalje besplatno dijeliti sadržaj koji stvaramo, imati svoje blogove i testirati recepte. Najdraža strana ovog posla je kada netko tko uopće nije nikada ispekao kolač ili zamijesio kruh od prve uspije po tvom receptu i bude sretan, što mogu utjecati na nekoga da isproba nešto napraviti, jer ako mogu ja, koja sam smotana i ništa nisam znala, mogu svi.

Koje su prednosti, a koje mane takva posla?

Za mene su prednosti što radim od doma, što komuniciram s puno ljudi, kreativaca i istomišljenika, a mane ne znam, ako je nekome samo Instagram posao, mana je onda to što sutra možda Instagrama više ne bude.

domaćica sanja, sanja mijac, blog, recepti
Foto: privatni album
Prošle ste godine izdali knjigu recepata Iz života Domaćice – recepti za maglovite ponedjeljke i sunčane nedjelje. Kako je tekao put skupljanja recepata, kuhanja, fotografiranja i na kraju izdavanja knjige?

Knjiga se tako zove jer je to iz života bloga Domaćice, tako da ima recepata koji se već nalaze na blogu, ali i novih. Uvijek sam željela izdati kuharicu. Zaljubljena sam u papir, a kuharice su ipak vječne, ne pročitamo ih samo jednom, već im se često vraćamo. Rad na kuharici proizlazi iz dugogodišnjeg iskustva plus osam mjeseci intenzivnog rada prije izdavanja.

Imate doista prepoznatljiv stil na Intagramu, romantičarski s nekim prirodnim štihom. Je li to odraz i Vašeg osobnog stila?

Rekla bih da jest, sada kada ste to tako rekli. Šaren, zaigran i sretan, romantičan, rustikalan, kako koji dan, ali i ja sam takva. U ovih šest godina prošla sam kroz razne stilove, igram se fotografijom i uživam.

domaćica sanja, blog, recepti
Foto: privatni album
Možete li nam predstaviti svojeg sina Nou?

Noa je nasmijano i veselo dijete s najljepšim očima na svijetu. Šašav je, puno priča, poprilično je oprezan, društven i svojeglav.

Pomaže li Vam Noa u kuhinji?

Rijetko, ne zanima ga još, nije neki gurman, pa često i prije nego što nešto proba, kaže: „Noa to ne voli“.

Ima li Noa više slatki zub ili naginje slanim stvarima?

Kako kada, čak bih rekla da naginje više slatkom, obožava sladolede.

Razgovarala: Lucija Anić
Foto: privatni album