Zdravlje i prehrana

Displazija kuka: razvojni poremećaj

displazija kuka

Razvojni poremećaj kuka ili displazija kuka poremećaj je koji dovodi do abnormalnog razvoja zgloba kuka. Učestalost u našoj populaciji procjenjuje se na dva do četiri slučaja na stotinu novorođene djece, dakle ne radi se o rijetkoj bolesti.

Displazija kuka je češća ako je koji od roditelja bolovao od razvojnog poremećaja kuka ili je dijete u maternici bilo postavljeno na zadak.

Zglob kuka sastoji se od dva zglobna tijela; dio na zdjelici naziva se acetabulum ili „čašica“, a dio na bedrenoj kosti glava bedrene kosti, i ona je uložena u čašicu.

Poremećaj razvoja kuka

Kada je iz bilo kojeg razloga čašica plitka, razvija se abnormalan, nestabilan kuk. U novorođenčadi su svi zglobovi u tijelu, pa tako i kuk, još u razvojnoj fazi.

Ako se preplitka čašica pravodobnim ultrazvučnim pregledom prepozna na vrijeme, ortoped će pomoću ortoze, koristeći prirođeni potencijal razvoja, bez operacijskog zahvata potaknuti formiranje normalnog, zdravog kuka.

displazija kuka

Nažalost, prirodni potencijal za razvoj traje kratko! Ako se displazija kuka prepozna prekasno, jedino rješenje je operacijski zahvat na zdjelici. U kasnijoj dobi takav poremećaj najvjerojantnije će se riješiti operacijom kuka. Korištenje širokog povoja nije štetno, ali ne može izliječiti poremećaj.

Rano otkrivanje je bitno!

Klinički i ultrazvučni pregled u dobi od šest do osam tjedana optimalan je način otkrivanja razvojnog poremećaja kuka. Pregled kukova smatra se redovnim pregledom bebe u dojenačkoj dobi.

Za razvojni poremećaj kuka vrijedi pravilo: rano otkriven = izliječen.

Dr. Igor Šmigovec
Poliklinika Terapija, Zagreb

 

Foto: Freepik