Tata

Postali ste tata, a što vam se to sve događa u glavi?

tata

Drage mame, nema nikakve sumnje da je rađanje težak i iscrpljujući posao – a sad se morate suočiti i s dojenjem i noćnim buđenjima.

Ali prije nego što se u potpunosti predate ulozi žrtve koja je jedina primorana na „velike životne promjene“, pomislite na trenutak i na svog partnera koji je postao tata.

Vrlo je vjerojatno je i tata iscrpljen zbog manjka sna, strepeći za zdravlje vaše bebe, a možda ga i mijenjanje pelena čini pomalo nervoznim. Zapravo, možda je njemu i teže nego vama…
Dolazak prinove iz temelja mijenja vaš život. Briga za obitelj, osiguravanje financijske stabilnosti i suočavanje s promjenama, sve to zna biti zastrašujuće za mnoge muškarce.

ZBLIŽAVANJE S DJETETOM

Koliko god muškarci željno iščekivali očinstvo, majke su te koje u prvo vrijeme odrađuju lavovski dio brige za novorođenče, posebice ako doje. Ali iako to stajanje po strani zna biti frustrirajuće za muškarce – neki to stanje uspoređuju s rezervnim igračima u sportskoj momčadi – stručnjaci vjeruju da muškarci ne bi trebali biti „na klupi“ kad je riječ o zbližavanju.

Ne postoji znanstveni dokaz o tome da je tata drukčiji od mame; njima je potrebno podjednako vremena da se zbliže s djetetom, tvrde psiholozi. No činjenica je da očevi provode manje vremena s novorođenčetom od mame. Da tata s djetetom provode onoliko vremena koliko to mama čini, podjednako bi se dobro zbližili s njime.

Ipak, nije neobično da novopečeni tata nije dosad nikad držao bebu u svojim rukama, pa bi mogli patiti od manjka samopouzdanja. Psiholozi tvrde i da se tata u prvo vrijeme pomalo pribojava novorođenčeta i mnogo se bolje osjećaju ako s djetetom tada provode manje vremena. Malo i često je prava formula zbližavanja. A ključ očinstva je u praksi, a ne u teoriji. Uključivanje u „prljavi posao“ pomoći će očevima u zbližavanju.

NA DNU PONORA

Dodatna je odgovornost jedna od najstresnijih stvari za novopečene očeve. Uistinu, ako vam je partner navikao na bezbrižan, neovisan način života, suočavanje s buđenjem i noćnim hranjenjima te usklađivanje nove uloge s poslom koji ne bi smio zbog toga patiti, pravi je izazov.
Nema sumnje da neki tate osjećaju kako su zarobljeni pod tim velikim teretom odgovornosti, a zbog očekivanja koja su nekoć imali od očinstva, mogli bi doživjeti žestoki sudar sa stvarnošću. On zna da mora uzdržavati obitelj, ali mnogi se muškarci osjećaju krivima zato što nisu onakve emocionalne stijene kakve bi htjeli biti.

Dodajte tome i zabrinutost očeva za zdravlje svoga novorođenčeta.

FINANCIJSKI TERET

Dok se tate danas vole okušati u tradicionalnim ženskim roditeljskim ulogama, njihova najveća briga ipak je ona muška: zarađivanje. Istraživanja su pokazala da najveći je strah za mladoga tatu može li financirati svoju obitelj.
Zbog recesije je taj strah još naglašeniji. Dok mu s jedne strane um govori da treba učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi svoj posao učinio što sigurnijim, srce mu govori da mu je mjesto kod kuće kako bi se što više zbližio sa svojim djetetom − i to postaje nemoguća misija.

Neizbježno, osjeća se rastrgano između privatnog i poslovnog života. Ali evolucijski je temelj ipak posložen tako da je žena odgovorna za bebino hranjenje, a na ocu je odgovornost da bude koristan na drugi način – što općenito znači da je na njemu teret stvaranja sigurnosti za svoju obitelj.
Da, to je golem pritisak, ali važno je da on samom sebi kaže: „Zasad je tako, ali neće tako biti zauvijek.“

VAŠA VEZA

Naravno, dijete sa sobom donosi i velike emocionalne turbulencije, što je pravi test za vašu vezu. Više ne provodite zajedničko vrijeme onako kako ste to činili prije, a to je možda teško prihvatiti. Zapravo, to je jedan od glavnih razloga zbog kojih se mnogi brakovi raspadaju.

Najveće promjene tiču se vašeg seksualnog života. Vaš partner možda misli da će se nekoliko tjedana poslije poroda sve vratiti na staro, pa njegovo samopouzdanje može pretrpjeti velik udarac ako se to ne dogodi (a rijetko se događa). Dok majka doji, njezino tijelo ne pripada samo partneru. On ga dijeli s djetetom. Također, muževima koji su pribivali porođaju trebat će neko vrijeme da partnericu ponovo dožive seksualno privlačnom, a ne samo kao rodilju.

A kako se parovi mogu boriti s ovakvim potencijalnim problemima? Nemojte zaboraviti da niste jedini koji se tako osjećaju. Ako planirate imati dijete, tada vam priprema može olakšati promjenu – trudnički su tečajevi iznimno korisni za to, kao i čitanje knjiga o izazovima s kojima se trebate zajednički suočiti.

No najvažnije jest da otvoreno razgovarate o tome kako se osjećate. Naravno, kad ste umorni i emotivni, teško je opušteno razgovarati, ali trebate svakodnevno porazgovarati, pa makar  samo pola sata. Svakako se nastojte toga držati.

BRZO ODRASTANJE

Unatoč stresu, brigama, buđenjima i manjku sna, očinstvo u pravilu muškarcima pomaže da postanu koncentriraniji, samouvjereniji i na kraju zadovoljniji nego što su bili ikad prije.
Spoznaja da nije samo individua nego i hranitelj, zaštitnik i dio obitelji, otac, budi u muškarcu veliko zadovoljstvo.

No znaju proći tjedni, čak mjeseci, dok se mladi otac ne saživi sa svojom novom životnom ulogom. I dok je veoma važno da vam on pomogne u novoj životnoj ulozi, bit će trenutaka kada će i on također trebati vašu pomoć.

Foto: Freepik