Mama

Petra Mlačić: Franka je moja bolja verzija

Petra Mlačić

Petra Mlačić već je dugi niz godina na malim ekranima, a u posljednje nas vrijeme na RTL televiziji uglavnom izvješćuje o političkim događajima – koje mnogima učini bliskima i zanimljivima.

Ova simpatična i mlada novinarka prije dvije i pol godine postala je mama djevojčice Franke i u majčinstvu itekako uživa. Da je zbog posla navikla na dinamičnost na svim područjima, uvjerili smo se i sami. Odgovori koje ćete sigurno sa zadovoljstvom pročitati stigli su nepuna dva sata nakon slanja pitanja, što Petru čini apsolutnom rekorderkom u povijesti Mame&Bebe!

Prva godina s prvim djetetom obično proleti, a ni druga nije nimalo sporija. Je li i kod Vas bilo tako? Kako se snalazite?

Nevjerojatno je koliko dani bježe. Više od pola tjedna jede me pitanje jesam li se svemu posvetila dovoljno. S obzirom na to da oboje radimo poslove koje volimo i koji nekako i nemaju jasnu distinkciju radnog vremena i privatnog života nego se više nekako žive, to je baš izazov. A s druge strane, možda smo i sretni s činjenicom da bolje od ovoga ne znamo; to neko radno vrijeme koje je gotovo u 17 sati, u kojem unaprijed znaš kad si slobodan, imaš vikende i blagdane… Mi se više pitamo što je to, jede li se to? Tako da, snalazimo se, ali uz to i ne mijenjamo ono što smo mi samo zato što imamo malo vremena.

Petra Mlačić
Foto: Mama&Beba

S jedne strane sigurna sam da će Franka vrlo brzo u vokabularu imati riječi kao što su Sabor, izbori, parlamentarno, predsjednik, i moram priznati poraznu činjenicu da negdje u pozadini ima vijesti i dnevnike na televiziji vrlo često, ali s druge strane i to je moj život, kao što je i ona, pa onda pokušavamo trenutke u kojima se uspijem ištekati iz newsa iskoristiti što bolje možemo – izletima, crtanjem, igranjem, parkovima, prijateljima…

Kako Franka podnosi taj užurbani ritam? Je li na mamu – sto na sat?

Dvjesto na sat. Ta je mala ne samo moja kopija nego moja puno bolja verzija, rekla bih. Ona nikad ne bi išla spavati, tek sad razumijem svoju mamu koja me zeza cijeli život da sam ja stalno mislila da je spavanje samo vrijeme koje gubim dok se negdje vani nešto zanimljivo odvija. A kako može biti zanimljivo a da nisam tamo? 😀 Tako valjda i ona. Njoj kad padaju kapci, ona ih prstićima diže da izgleda kako nije umorna. A od trena kad se probudi ujutro s tim velikim osmijehom – isti je čas spremna za akciju.

Kakvo je Franka dijete? Što joj je najdraže, a oko čega se uvijek borite?

Franka je jedna loptica veselja, to joj je glavna karakteristika. Jako je srčana, užasno ju vesele i ljudi i događaji i stvari. Ona vam je onaj tip djeteta kojemu kažeš: „Franka, woow, vidi jogurt“ – i ona se oduševi kao da ga nikad nije vidjela. Uz to, jako je svojeglava, s čime se ni tata ni ja isto nismo iznenadili jer, jabuka i stablo… Ima te vesele oči, to mi je najljepše od svega i mislim da to prvo primijetite kod nje.
Petra Mlačić

Kako biste sebe opisali kao mamu? Djelujete, osim političkih voda, vrlo opušteno, jeste li takvi i kao roditelj?

Toliko sam opuštena da sam samu sebe iznenadila. Moj Vuk uvijek kaže da sam takav kontrol frik da on to nikad nije vidio, ali s Frankom sam nekako baš dobro. I to ne kažem samo ja – prijatelji su mi potvrdili, pitajte ih, stvarno 😀 Ne radim probleme oko stvari koje vidim da drugi rade, ne uspoređujem djecu; štoviše, to mi jako smeta kad drugi rade. Puštam Franku da se prlja, smoči, šara zidove, moje bijele sakoe, štoviše pustim joj i Peppu Pig kad me moli: „Samo jednu Peppu, mama“, ne jurim na hitnu ako kašlje, pokušavam biti racionalna, ne očekujem od dvogodišnjakinje da piše i priča francuski… i tako. Najvažnije mi je da je sretna, da nije gladna i da barem donekle uredno spava.

Razgovarala: Nataša Krstičević
Foto: Mama&Beba/Jasmina Cviljak
Šminka: Mihaela Mirković

Intervju je u cijelosti objavljen u časopisu Mama&Beba (srpanj 2020.)

Mama&Beba. Petra Mlačić