Obitelj

Pet trikova za borbu s neredom u kući

Pitajmamu Pet Trikova Za Borbu S Neredom U Kući

Bez obzira na to koliko kao društvo pokušavamo raditi na ravnopravnosti žena i muškaraca, nekako ispadne da rad u kući odnosno održavanje kućanstva uvijek leži na – ženama. Nered u kući noćna je mora većine mama, a mi vam donosimo savjete pomoću kojih si u pogledu toga možete olakšati svakodnevicu.

Nije nemoguća misija.

 

Ne izlazite iz prostorije praznih ruku

Kad god imate slobodnu ruku, uzmite prvu stvar koju primijetite da ne spada u dnevnu sobu, kuhinju, gdje god da se nalazite, i stavite je na njeno mjesto. Iznenadit ćete se koliko stvari tako jednostavno možete ukloniti bez aktivnog pospremanja, uz obavljanje nekih drugih poslova po kući. Kad samo razmislite koliko puta tijekom dana uđete i izađete iz neke prostorije, shvatit ćete da na taj način možete obaviti mnogo posla i skloniti mnogo sitnica ili krupnih stvari koje vam se nađu na putu.

 

Uspostavite pravilo kupnje

Ako vi i članovi vaše obitelji volite kupiti neku sitnicu koja će lijepo izgledati u vašem domu, vrlo ćete se brzo naći u problemu, a ne u kući iz svojih snova. Tu hitno stupa na scenu novo zlatno pravilo kupnje i uređenja kuće: čim kupite neku novu stvar, stara mora nestati! Vaša obitelj, a posebno djeca, to će pravilo prihvatiti lakše ako ih ohrabrite da stare igračke ili odjeću poklone nekome tko će se tome razveseliti (mlađi član rodbine, djeca u domovima, Crveni križ). Tako ćete ih naučiti ne samo dobrim navikama u održavanju uredne sobe i ormara nego još važnijoj ljudskoj osobini – dijeljenju s drugima.

⇒Ah, to proljetno čišćenje…

 

Zbogom papirima

Pošta, reklamni katalozi, računi, recepti za lijekove i liječnički nalazi vrlo se lako gomilaju i prave kaos u dnevnoj sobi. Da biste izbjegli gomilu papira koje treba srediti i od koje vas boli glava čim je ugledate, sređujte papire čim se pojave. Za račune možete odvojiti jednu fasciklu s pregradama, dječje radove ili školske testove možete spremati po istom principu, a reklamni materijal, poštu i novine bacajte čim ste ih prelistali ili pročitali, osim ako smatrate da su baš potrebni (u tom slučaju, opet složite pregledno i uredno).

 

Brzinsko čišćenje kuhinje

Odvojite pet minuta da raščistite nered u kuhinji prije odlaska na spavanje. Prljavo posuđe razbacano po kuhinjskom stolu nikako ne može biti dobar početak dana, čak i ako ste baš pospani. Složite posuđe u perilicu i uključite je navečer ili ga barem smjestite u sudoper i prelijte vodom. Ujutro će vas dočekati uredan stol i izbjeći ćete barem taj dio stresa, jer tijekom užurbanog doručka prije odlaska u vrtić, školu ili na posao nećete biti usred nereda od jučerašnje večere.

⇒ Suočite se s najzloglasnijim klicama iz svojeg stana

 

Više ruku, manje posla

Naučite djecu da je čišćenje i održavanje kuće posao za cijelu obitelj. Svako dijete, pa i ono najmlađe, može pomoći kod nekih poslova, a sređivanje nereda idealan je posao za njihove ručice. Neka vaša djeca sudjeluju u svakodnevnom sređivanju nereda tako što ćete im dati nekoliko poslića prije odlaska u krevet, recimo da sklone pribor za jelo sa stola nakon večere, sklone odjeću sa stolca ili vrate boce s jogurtom i mlijekom u hladnjak. Takvi ih zadaci sigurno neće umoriti, a vama će olakšati i skratiti vrijeme potrebno za sređivanje kuće.

I da, ne zaboravite pokazati suprugu i ovaj članak!