Imena za bebu

Objaviti djetetovo ime prije rođenja ili ga zadržati u tajnosti?

Djetetovo ime neki ostavljaju tajnom do poroda, a neki ga rado dijele s okolinom.

Vaša beba je na putu, a vi imate nekoliko imena na pameti – za curicu i za dječaka. Jer, iako već možda znate spol, nije loše imati i asa u rukavu ako vas na dan poroda dočeka neko iznenađenje. Vaša okolina izgara da čuje kako će se potomak zvati, a vi ne znate da li da im to otkrijete ili da držite u tajnosti. Što se sve može dogoditi ako odate ime?

Dobit ćete povratne informacije koje vaš živciraju

Neko vam se ime sviđa i priraslo vam je srcu, no možda je malo neobično, nesvakidašnje ili je recimo, starinsko. Odlučite ga podijeliti s prijateljima koji vas stalno ispituju i od njih dobijete začuđena lica, negativne ili suzdržane komentare.

Ovo je najlakši put da zapadnete u dvojbe te počnete propitivati svoj izbor što ne biste trebali. Ako volite neko ime, volite ga bez obzira što netko oko vas misli o njemu.

Lakše ćete uvjeriti partnera

Izabrali ste ime kojim vaš partner nije baš oduševljen. Razglasite ga svojim prijateljima i rodbini te zatražite podršku. Ako svi oko njega krenu hvaliti ime, lakše će ga i sam prihvatiti.

Ideja o bebi postane “stvarnija”

Naravno, svi vide da ste trudni i da ćete dobiti bebu, ali ako svoje malo klupko imenujete već u ranijoj fazi trudnoće, cijeloj ćete situaciji dati poseban pečat i učiniti ju stvarnijom. Jer, složit ćete se, nije isto kad dolazi “beba” ili kad dolazi “Lara”.

Što ako se predomislite

Kada podijelite jedno ime sa svojom okolinom, i ona se kao i vi već “saživi” s njim, bit će malo nezgodno ako se predomislite. Na primjer, neko vam se drugo ime počne više sviđati i odlučite da će se dijete ipak tako zvati. Hm… sigurno bi si tada mislili u sebi kako bi bilo bolje da nikom niste ništa govorili.

“Rezervirate” ime za sebe

Ako na vrijeme kažete da želite da se vaš budući malac zove “Noa”, na neki način ste rezervirali to ime za sebe, premda je vaša prijateljica možda isto razmišljala o tom imenu. No, sada kad ste vi svoj izbor izgovorili na glas, postoji velika šansa da će ona odustati i promijeniti ime. Da ste čekali, možda bi vas pretekla, pa je nekada bolje ako odabirete pomodno ime, obznaniti svoj izbor na vrijeme.

Gubite faktor iznenađenja

Ako već u ranoj trudnoći odate djetetovo ime koje ste odabrali i koje vam se sviđa, gubi se faktor iznenađenje zbog čega će vam kasnije možda biti malo žao.

Moguća je personalizacija

Ako vaši prijatelji i rodbina saznaju ime djeteta ranije, možete očekivati puno personaliziranih predmeta. Jastučića na kojima će pisati “Filip” i bodića na kojima će stajati “Jana”. A i vi sami možete nabaviti neke personalizirane predmete bez straha da ćete biti “uhvaćeni” i otkriveni.

Foto: Freepik