Mama

Nikolina Minovska: Nikola je moj mali veliki učitelj

Čudesni mali Nikola ima tek devet mjeseci, a ipak ga nismo mogli uhvatiti i zadržati dugo na mjestu tijekom fotkanja! 🙂 Nije nas začudilo, stoga, da mama Nikolina Minovska nije imala problema s povratkom na svoju manekensku figuru – treba imati energije pratiti Nikolu! S mamom manekenkom popričali smo o svemu što se u njezinu i suprugovu životu promijenilo otkako se pojavio Nikola i sve dodatno uljepšao…

Bliži se prvi rođendan vašeg malog Nikole. Prošla je, dakle, gotovo godina dana otkako ste postali majka. Jača li Vaša ljubav prema vašem malom čudu iz dana u dan i jeste li se istoga trenutka kad ste ga upoznali zaljubili u njega?

Kao najljepši Božićni dar i blagoslov, dolazak našeg Nikole na svijet izvan je svih osjetilnih kategorija. To malo klupko sreće uvelo je neizmjernu radost i novu dimenziju ljubavi u naš život. Ni devet mjeseci nakon rođenja ne mogu pronaći riječi kojima bih mogla opisati svu ljubav koja u meni titra dok gledam to savršeno biće. Zavoljela sam ga istog trenutka kad sam doznala da sam trudna, a s njegovim je rođenjem ta ljubav postala opipljiva: ljubav sam mogla primiti u ruke, zagrliti, poljubiti, pomirisati…

nikolina minovska, mama i beba
Mama&Beba Nikolina Minovska

Kako je prošao porođaj? Je li Vam došao kao olakšanje ili Vam je trudnoća bila lijepo razdoblje koje ste odradili kao od šale?

Izuzev prva tri mjeseca, koja su bila popraćena mučninama, trudnoća mi je bila lijepo razdoblje života. Uvijek me prođu trnci i osmijeh mi se razvuče kad se sjetim trenutaka poput saznanja da smo muž i ja stvorili novi život iz ljubavi, priopćavanja vijesti budućem tati, bebina prvog udarca… Uživala sam s trbuščićem, a jednako tako sam jedva čekala i prvi susret s našim sinčićem. U potpunosti sam vjerovala babici Silvani Tomić, kao i u pozitivan ishod, stoga je moje iskustvo porođaja bilo predivno i osnažujuće. Zahvaljujući njezinu mirnu i odlučnu glasu i vodstvu, muževu bodrenju i držanju ruke, kasnije glave, nakon svega 13 minuta začula sam plač, plač koji je svemu dao smisao. Postali smo roditelji.

Što Vam je prošlo mislima kad ste prvi put ugledali to maleno biće koje Vam je bilo pod srcem devet mjeseci?

Emocije – nikad snažnije emocije, nikad više čarolije i sretniji blagdani, uz najljepši dar za Božić. A prva misao – blagoslov, naše malo čudo napokon je s nama. Još uvijek ne znam pronaći riječi kojima bih opisala trenutak kad smo se upoznali, a ne znam ih naći ni za to dok ga danas gledam kako spava ili smijehom ispunjava cijelu prostoriju. Mislim da nikad i neću – to je nešto neopisivo riječima.

mama i beba, intervju
Mama&Beba Nikolina Minovska

Suprug je bio s Vama na porođaju, kako je on to doživio i kako Vas doživljava nakon toga, divi li Vam se? Muškarci često ostanu zapanjeni jačinom boli koju žene mogu podnijeti.

Suprug mi je bezuvjetni oslonac i podrška uvijek i u svemu, pa je tako bilo i na porođaju. Bio je ushićen, uzbuđen, sretan. Zbog njega, njegova bodrenja i šala sve sam lakše podnijela. Zajedno smo išli na trudnički  tečaj, pa smo na dan porođaja zajedno i disali, iščekivali i zajedno dočekali svoga sina. Guštam ga slušati kad priča o tom magičnom danu u prosincu. Jedno drugome podarili smo najljepši dar.

Vaše zanimanje podrazumijeva to da je Vaša figura pod stalnim povećalom, kako Vašim, tako i publike. Što biste rekli, je li se Vaše tijelo puno promijenilo nakon trudnoće i kako gledate na to?

Nakon porođaja dala sam vremena i sebi i svom tijelu. Nastavila sam s laganim šetnjama uz dodatak kolica i male štruce ljubavi, a s vježbanjem sam krenula pet mjeseci nakon porođaja. Prvotni cilj bio mi je stati u stare traperice, no kako je vrijeme odmicalo, tijelo mi je dokazalo da, ako se nastavim truditi i motivirati, mogu više. Ne radi se više samo o fizičkom izgledu, mnogo je više – unutarnje zadovoljstvo, snaga, ispunjenost, upoznavanje vlastitih granica. Uz redovito vježbanje i pravilan način prehrane još je važniji pozitivan stav prema svim promjenama koje su se dogodile i obogatile mi život, kao i prihvatiti i voljeti svoje tijelo koje je toliko čudesno da je na svijet donijelo novi život.

Mama&Beba Nikolina Minovska

Kako je Nikola dobio ime? Na prvu bismo mogli pomisliti – hm, pa logično, mama Nikolina. Ali nekako pretpostavljamo da ima neka priča vezana uz ime… 

To je česta pretpostavka, ali priča ide drukčije 🙂 Na prvom pregledu doktorica je odredila termin porođaja i taj datum padao je točno na svetog Nikolu. Moj muž odmah je rekao da je to znak, da smo blagoslovljeni i predložio upravo ime Nikola. Dodatan mu je plus bio taj što mu se žena zove Nikolina. Hahaha! Uz muževo tumačenje i tumačenje tog imena koje znači „pobjednik“, ja sam se odmah složila. Snažno ime za našeg snažnog dečka.

Šminka: Petra Sever, frizura: Studio Marcela, fotografirano u hotelu National, razgovarala: Nataša Krstičević, foto: Jasmina Cviljak

Intervju je u cijelosti objavljen u časopisu Mama&Beba (studeni 2018.)

Nikolina Minovska