Mama

Nastasja Chiara Petrić: Biti majka životni je privilegij

Nastasja Chiara Petrić, intervju

I bez neprikladnih stereotipa mame i kuhanje su – nerazdvojni! A posebno je tome tako ako ste mama i blogerica kao što je Nastasja Chiara Petrić. No, osim što iz gušta s mamama dijeli recepte na „Chiarinom tanjuriću“, ona je i profesionalna kuharica koja često vodi kulinarske radionice, a svojevremeno ju je u svijet slavnih pogurnuo i kulinarski šou u kojemu je sudjelovala. Simpatična Nastasja ugostila nas je u svom opuštenom domu punom smijeha i pokazala nam svoje preslatke modele!

Mama ste dviju djevojčica, od četiri i jedne godine. Pokušajte nam predstaviti svoje curke!

Najlakše ih obje mogu opisati tek otkad je došla najmlađa, jer ih mogu usporediti i zaključiti kako smo dobili dvije jako glasne djevojčice! Osim što su glasne, snažnog karaktera, uporne i nezaustavljive, njih dvije cijeli su naš svijet i netko se, srećom, pobrinuo da obje dobro spavaju, pa u dan krećemo osvježeni. 🙂 Starija, Gaia, doista je vrlo brižna, nježna i emotivna, voli društvo, zezanciju i prepuna je ljubavi, a mlađa, Reia, zafrkantica je prve klase, stalno nasmijana, željna igre i maženja.

Radite od kuće, što se uvijek čini dobrom kombinacijom. No, ima li i loših strana?

Muž i ja prošle smo godine otvorili obrt i otada još intenzivnijim tempom oboje radimo od doma. Što je super zbog prilagođena radnog vremena, ali ponekad zna biti potpuni kaos u stanu. I u glavi. Moramo se savršeno organizirati kada oboje radimo. Već smo uigrani, no ponekad doista osjetimo da moramo predahnuti od svega. No svejedno se često zaželim malo mira za sebe, pa kada više ne mogu, zamolim muža da sve preuzme i napravim si kupku. To je moj „reset button“.

Nastasja Chiara Petrić, intervju
Foto: Mama&Beba
Vi ste profesionalna kuharica, a imate i svoj kulinarski blog. Uspijevate li odvojiti službeno i privatno kuhanje?

Puno se kuhanja događa zbog posla, no to sve na kraju dana netko mora i pojesti. Pa se trudim da je kreativni dio kuhanja usmjeren na ono što bih ionako spremila za svoju obitelj. Sva sreća da mi je tema bloga zdrava prehrana za djecu, jer da sam fokusirana na slastice, ne bi im bilo tako lako svakodnevno odolijevati. Moje se kuhanje razlikuje od kuhanja prosječne obitelji po tome što sve što kuham moram pretvoriti u pisani recept. Doista sam već stručnjak u tome i pazim da recepte mogu shvatiti i početnici, a nemam ni tajnih trikova. Želim brzo, jednostavno i zdravo kuhanje približiti svima.

Recite nam odmah, pomažu li Vam u kuhinji?

Gaia je napokon u fazi da mi zapravo može puno pomoći. No, za to najčešće koristim vikende i trenutke kada sam popodne dobre volje i s posebnom inspiracijom za pripremanje jela. Budući da je tu i mlađa Reia, trudim se što manje vremena provoditi uz kućanske obveze kad starija dođe iz vrtića. No definitivno postoji veza između djece i kuhanja. Iz iskustva sa svojih radionica znam da djeca vole kada ih se uključuje u obiteljske zadatke, pogotovo povezane s hranom. Na kraju se sav trud isplati kada budu nevjerojatno ponosni na sebe.

Nastasja Chiara Petrić, intervju
Foto: Mama&Beba
Kako provodite slobodno vrijeme s obitelji?

Cure i ja vrijeme najviše volimo provoditi vani. Takav sam tip, a takve su i one skupa sa mnom. Volim nam raditi mini piknike u parku na klupici, katkada ponesem i dekicu, volim duge šetnje i kad uspiju zaspati vani, pa popijem kavu u tišini. Vjerujem da će mi s Gaiom kuhanje postati najdraža aktivnost, jer sam to, priznajem, oduvijek priželjkivala.

To što netko vodi kulinarski blog često se ne shvaća baš ozbiljno, pa mnogi pomisle kako se i ne pretrgnete od posla. No, stvarnost je drukčija, zar ne?

Kuhanje zahtijeva puno pripreme samo po sebi. Od osmišljavanja jelovnika, zatim pripreme namirnica, kuhanja, čekanje nečega, slaganja jela, pa tek onda fotografiranja, jedan kadar, drugi kadar, degustacija, pisanje recepta i na kraju najgori dio posla, pospremanje i pranje suđa. Ako uz to još dodate jednu bebu i jedno malo veće dijete, ostale obveze, životne i poslovne, nikako ne možemo reći da se nismo pretrgli od posla. Meni pisanje bloga na kraju dana nije ni približno primarni posao, već sam si preko njega stvorila jedan mali svijet u kojemu najiskrenijeg srca dijelim s drugima recepte koje spremam za sebe i obitelj. S obzirom na to da sam jedna od rijetkih food blogerica koja ima završenu kuharsku i slastičarsku školu, moji vjerni pratitelji, uglavnom majke, imaju potpuno povjerenje u napisane recepte i trud koji stoji iza toga. Tako recimo ne bih nikad objavila jelo koje nisam više puta testirala. Vjerno se držim toga da je na blogu sve „kako spada“, iskreno i ispravno.

Nastasja Chiara Petrić, intervju
Foto: Mama&Beba
Što Vam je u majčinstvu najdraže? Postoji li i nešto što Vam je mrsko?

Malo klišejski, ali istinito. Mrsko mi je što s djecom vrijeme prebrzo leti. Nisam toga bila svjesna s Gaiom, jer kada si prvi put roditelj, onda se često uhvatiš da stalno nešto čekaš da se dogodi. Da propužu, da se posjednu, da prohodaju, da progovore. Pa shvatiš da si možda propustio neke druge još važnije trenutke. Zato to s Reiom dobro nadoknađujem i strpljivo uživam u svemu što mi njihovo odrastanje donosi. Najdraže mi je što imam priliku biti majka. Smatram to životnom privilegijom.

I Reia i Gaia vole sve jesti! Je li Vam to dodatna motivacija u kuhinji?

Obje su gurmanice, no nisu tipične „jedačice“ u smislu da trpaju u sebe sve pred sobom. Sve će probati, ali po malo i više puta na dan. Što zna biti posebno iscrpljujuće za mene koja bih najradije da ne moram stalno brinuti tko će što jesti. Priznajem, volim gledati svoju djecu kako jedu, iako mi je najvažnije da je to što pojedu kvalitetno i da su okružene raznovrsnom hranom. Motivacija za kuhanje mi je na vrhuncu kada one slasno jedu. Kada brljave iz određenih razloga, dobiju kruha i masti (hahah).

Razgovarala: Nataša Krstičević
Foto: Jasmina Cviljak za Mamu&Bebu
Šminka: Mihaela Mirković

Intervju je u cijelosti objavljen u časopisu Mama&Beba (srpanj 2019.)

Mama&Beba