Gric, gric

Mesne kuglice za malene izbirljivce

mesne okruglice

Kamufliranje je najbolji način serviranja povrća klincima koji ga baš i ne vole. U male mesne okruglice, ćufte, polpete ili kako god ih zovete možete staviti zaista što god vam padne na pamet.

Ovaj recept vam može poslužiti kao ideja kako malim tvrdoglavcima ipak servirati povrće, a da pritom uživate i vi i oni. Uključite i dijete u pripremu i garantiramo da će okruglice pojesti s uživanjem.

Sastojci (za 4 osobe):

– ½ kg mljevenog mesa po izboru
– 1 crveni luk
– 1 mrkva
– 1 paprika
– par kiselih krastavaca
– začini (sol, papar, origano, crvena paprika)
– vrećica čipsa
– 2 jaja

Umak:

– jabuka
– par kriški ananasa
– 1/2 dl kečapa
– začini (sol, papar, crvena paprika, curry, đumbir)

Priprema:

Stavite djetetu pregaču (to je jako važno u kuhinji, tim činom im dajete legitimitet i važnost), dajte mu bat za meso, valjak za tijesto i vrećicu čipsa. Naravno, ovo je najvažniji zadatak u receptu jer ćemo naše ćuftice pohati upravo s krumpirovim brašnom koje će dijete samo napraviti.

Vi za to vrijeme očistite i usitnite povrće do neprepoznatljivosti (naravno, pod uvjetom da ste u fazi Odbijam sve zeleno i zdravo).
Umijesite kuglice od mesa i povrća, uvaljajte svaku u smjesu umućenih jaja (ne morate ih soliti, čips je dovoljno slan) pa u „brašno od čipsa“.
Pržite na vrućem ulju. Nakon prženja, ocijedite višak masti na salveti.

Praksa je pokazala da uz ovakve „pohance“ mali tvrdoglavci najviše vole slatko-kiseli umak.
Naravno, ovaj recept možete napraviti i u varijanti “za odrasle”, kombinirajući pikantnije začine i povrće, a obzirom na to da “pohanci” ne moraju biti topli za posluživanje, idealna su ideja za razne zakuske i sl.

Slatko-kiseli umak

Na malo masti, ulja ili maslaca zapržite nasjeckanu jabuku i ananas (može i bez njega), miješajući pržite dok se ne raspadnu. Zalijte kečapom i po potrebi (ako je preslatko) dodajte malo Tabasca.

Foto: Freepik