Gric, gric

Kuhanje s djecom može biti zabavno

Djeca u igri većinom vole istraživati, stvarati i probavati, no nije baš svaki put tako s jelima na tanjuru koja smo brižno i strpljivo pripremali upravo za njih. Možda bismo kuhinju povremeno trebali pretvoriti u najzabavniju igraonicu te uz djetetovu asistenciju spremiti ukusan i zdrav obrok u kojem će na kraju svi uživati.  

Kuhanje s djecom može biti iznimno zahtjevna igra, ali ako stvari postavimo drugačije te sve zgode i nezgode začinimo s puno smijeha i mašte, niti jedan obrok neće biti ukusniji!

Ovo je posebno korisna zabava za djecu koja su izbirljiva. Približite im hranu na što više načina; pokušajte nešto i zasaditi, povedite ih u nabavku, pokažite im gdje raste voće i povrće, zajedno perite i poslužujte hranu, uključite ih u postavljanje i raspremanje stola.

Štapići mrkve, cherry rajčice, zelena salata i krastavci mogu stvoriti simpatično lice na djetetovu tanjuru, pa ga zamolite da to zajedno učinite i pritom pojedite „vesela usta“ od paprike te izradite nova, drugačijeg oblika i okusa. Neka vam maleni asistent pomogne staviti sastojke na pizzu, neka napravi svoj prvi pire krumpir, miksa frape ili sok od svježeg voća.

Ako želite da zabava bude potpuna, izradite pozivnice za taj poseban obrok, obucite se drugačije nego inače, lijepo postavite stol – pa neka to doista bude dan za pamćenje.

Bezbroj je aktivnosti koje kuhinju zasigurno neće ostaviti urednom i čistom, ali osmijeh i ponos na djetetovu licu, a možda i poneki zdrav zalogaj, vrijede svakog truda i strpljenja. U takve se pustolovine nemojte upuštati ako ste umorni ili nemate dovoljno vremena.
U ovoj igri konačni rezultat uopće nije najvažnija stavka. Imajte na umu koliko veselja darujete djetetu samim time što ste ga uključili u svijet „odraslih“, a pritom se kvalitetno družite, razgovarate, učite i što je najvažnije – vaš mališan je zasigurno presretan!

Tekst: Anita Vukušić Crevar