Zdravlje i prehrana

Kućna ljekarna: kako organizirati zalihu lijekova

kućna ljekarna, lijekovi
Foto: Shutterstock

Lijekovi, baš kao i sredstva za čišćenje, poseban su organizacijski izazov kad govorimo o pohranjivanju izvan dosega djece. Profesionalna organizatorica donosi vam korisne savjete o tome kako organizirati i gdje pohraniti kućnu zalihu lijekova.

OSNOVNA PRAVILA

Lijekovi dobiveni na recept, ali i razni drugi koje ste s vremenom nakupili, nalaze se u vašem stambenom prostoru i čine vašu malu kućnu ljekarnu. Bilo da se radi o jednom ormariću ili lijekove držite na nekoliko mjesta, vrijede ova osnovna pravila:

Pravilno mjesto čuvanja – odnosi se na obveznu zaštitu djetetove sigurnosti, čuvanjem lijekova i pribora izvan djetetova pogleda i dohvata. Uz to, lijekovi moraju biti pohranjeni onako kako je navedeno u uputama (najčešće suho i tamno mjesto, a ponekad i hladnjak).

Važeći rokovi uporabe – sve što čuvate u svojoj kućnoj apoteci mora biti u okviru rokova dopuštenih za uporabu. Oni su jasno navedeni na ambalaži svakog proizvoda, ali za neke od njih uporaba je sigurna i tri do šest mjeseci nakon formalnog isteka. Točne informacije o tome možete dobiti u bilo kojoj ljekarni. Kako biste rokove trajanja lijekova iz svoje kućne zalihe pratili redovito, jednostavno zabilježite u kalendar dva ili tri datuma u godini (svakih četiri ili šest mjeseci) i predvidite za taj zadatak oko pola sata.

Preglednost i dobra organiziranost ‒ sadržaj ormarića, ladice ili kutije koju koristite za čuvanje lijekova mora biti u svakom trenutku dobro organiziran, pregledan i uredan. To znači da u slučaju iznenadne djetetove temperature, najčešće usred noći, odmah možete naći toplomjer ili lijek za snižavanje temperature. Ako se radi o ozbiljnijoj nezgodi i priboru za prvu pomoć, organiziranost je još važnija.

KAKO ORGANIZIRATI KUĆNU ZALIHU LIJEKOVA

Kada ste zadnji put temeljito pregledali zalihu svojih lijekova i raznih ljekovitih preparata? Znate li što sve imate među kućnim lijekovima, a što bi možda trebalo zamijeniti ili dokupiti? Jeste li sigurni da vaše dijete ne može dohvatiti neku bočicu lijeka, otvoriti je i otrovati se? Sve su to stvari koje biste trebali imati pod kontrolom. Slijede upute kako to postići.

lijekovi, kućna ljekarna
Foto: Pixabay
U TRI KORAKA DO ORGANIZIRANE KUĆNE ZALIHE LIJEKOVA
  1. TEMELJITO PREGLEDAJTE CIJELU KOLIČINU –  Ispraznite sva mjesta na kojima držite lijekove i srodni pribor i skupite ih na jedno mjesto, najbolje na stol. Provjerite svaku pojedinačnu ambalažu i izdvojite sve one lijekove kojima je istekao rok uporabe ili su na bilo koji drugi način nesigurni za korištenje. Stavite ih u vrećicu, odložite izvan djetetova dosega i prvom prilikom odnesite u odgovarajući spremnik za otpad.
  2. RAZVRSTAJTE PO NAMJENI – preostale lijekove i pribor kategorizirajte prema tome čemu su namijenjeni, ali i kome. Najprije odvojite lijekove za odrasle od lijekova za djecu, a dalje prema namjeni lijeka (protiv bolova, za snižavanje temperature, za nos, za posjekotine itd.) Uobičajeni pribor za prvu pomoć složite u posebnu kutiju i vidljivo označite. U slučaju nezgode tu ćete kutiju morati dohvatiti doslovno bez razmišljanja.
  3. ODREDITE MJESTO PREOSTALOJ KOLIČINI – vodeći računa o spomenutoj sigurnosti djece u vašem kućanstvu te o adekvatnoj temperaturi čuvanja lijekova, odredite mjesto koje bi bilo najbolje. Najčešće su to ormari ili ormarići s policama. Vrata ormarića skrivaju lijekove od dječjih pogleda i znatiželje, no samo pod uvjetom da izbjegavate staklena. Ako lijekove slažete u dublje ormare ili na veće police, izbjegavajte slaganje slobodno po plohi police. Koristite plastične prozirne kutije ili organizatore. Tako ćete izbjeći prevrtanje, vraćanje u brzini na pogrešno mjesto i u konačnici nered i nesnalaženje.
LIJEKOVI KOJI TO NISU

Vitamini, probiotici i drugi eventualni dodatci prehrani koje često ili svakodnevno koristite zapravo ne spadaju u ormarić ili kutiju s lijekovima. Njih je, naime, korisno imati pred očima kako ih ne biste zaboravili popiti, što se često događa upravo iz tog razloga.

Zato ih smjestite u prostor kuhinje ili kupaonice (izvan dohvata djece!) kako biste se sjetili popiti ih uz obrok ili nakon pranja zuba.

lijekovi, kućna ljekarna
Foto: Pixabay
KAKO POHRANITI LIJEKOVE ZA KRONIČNE BOLESNIKE

Imate li među ukućanima kroničnog bolesnika koji uzima redovitu terapiju i mora uvijek imati svoj lijek (lijekove) pri ruci? Tada odredite posebnu kutiju i mjesto samo za tu osobu, tj. za te lijekove. Na unutrašnju stranu poklopca kutije (ili unutrašnju stranu ormara u kojemu kutija stoji) nalijepite papir s napomenom kada treba kontaktirati liječnika za novi recept i tu istu informaciju unesite u svoj planer.

Ako se radi o svakodnevnom uzimanju tableta ili kapsula, i to više puta na dan, nabavite u ljekarni tzv. tjedni organizator za tablete. To je namjenska i vrlo praktična plastična kutija, s pretincima označenima po danima u tjednu i dijelovima dana, za lakše praćenje redovitog uzimanja terapije.

Tekst: Tamara Kajari, mag.oec.,
profesionalna organizaorica
www.slagalicaorganiziranje.hr