Obitelj

Korona trkački izazov: Otrčite koji kilometar za dobar cilj

Već ste danima u kući i premalo se krećete? Svima nam je isto! No, sad je pred vama nešto što će vas pokrenuti – Korona trkački izazov.

Noćas točno u ponoć počeo je jednodnevni događaj nazvan „Korona trkački izazov“ koji će vas natjerati da se pokrenete i u ova 24 sata otrčite koji kilometar. Svaki je važan! No, sad se sigurno pitate „Kako to da mi preporučuju trčanje, kad je sada toliko važno #ostati doma“? Tako što ćete i ostati doma i upravo tamo trčati.

Da, to se može, i to u vrlo malo kvadrata!

Izazov je pokrenula naša dugogodišnja suradnica, psihologinja i sportašica, Maja Bonačić, koja je i dokazala da se to može. Prije nekoliko je dana, već tada u izolaciji, Maja istrčala polumaraton – u dnevnom boravku, na stazi dugoj sedam metara!

A zašto to radi?

Proteklih pet godina svake je godine Maja Bonačić početkom travnja organizirala „Zaigranu pedalu“. Nekoliko bi dana biciklirala po Hrvatskoj, prelazila više od 1000 kilometara na biciklu, te u nekoliko gradova održavala predavanja o autizmu.

Upravo je to glavni povod ovog događaja kao i Zaigrane pedale – obilježavanje Svjetskog dana autizma, 2. travnja. Kako na Facebook stranici događaja stoji:

„Osjećaj nedostatka slobode kretanja, ukidanja svakodnevnih ljudskih prava i osjećaj zarobljeništva su svakodnevica osoba koje imaju neki oblik invaliditeta ili razvojnih teškoća. Na ovaj način imamo priliku i njima odati počast, malo iz njihovih cipela te zauvijek zapamtiti kako je bilo na kratko živjeti život kako neki ljudi/djeca žive cijeli svoj život.

Dakle, kretanje će vam, sigurni smo, dobro doći – kako vama, tako i mališanima. Pa umjesto da sjednete pred televiziju još jednom u danu, s još jednom zdjelicom grickalica, vi potrčite! Zajedno s mališanima, kojima će sigurno biti zabavno. Ako imate sat za mjerenje prijeđenih (kilo)metara, objavite fotku pretrčanog na Facebook stranici Korona trkački izazov ili u postu na stranici Projekt Zaigrana pedala.

Pa što čekate? Priprema, pozor… kreni!

Foto: Freepik