Promo

Klik vrijedan sigurnosti

klik do sigurnosti

Internet Mater, blogerica i influencerica, nedavno je na svojim društvenim mrežama objavila urnebesan video predškolske djece koja objašnjavaju što je internet i što su to društvene mreže. Video se ubrzo počeo dijeliti na društvenim mrežama.

 

Margarita Tomić, na društvenim mrežama poznata kao Internet Mater, ima 37 godina, mama je dvoje djece i vrlo je aktivna na društvenim mrežama. Materijal koji objavljuje često je humorističnog karaktera i vezan za svakodnevicu jedne moderne majke, supruge i zaposlene žene. Često u njenim vlogovima sudjeluje i neodoljiva kćer Cvita, koja, složit će te se, ipak ima najviše followera i lajkova.

Odakle ideja za ovaj duhoviti video uradak Internet Mater navodi: „Htjela sam utvrditi kako klinci objašnjavaju internet odnosno što se nalazi u njihovim glavicama osim onoga što im mi kažemo. Ovim putem javno zahvaljujem i Luciji, Cviti, Morani, Vicetu, Fridi, Mati i Bruni što su mi lijepo objasnili sve od A do Ž.“

Klinci objasnili i što su to društvene mreže – trebamo li se zapitati o njihovoj sigurnosti?

Objasnili su što su društvene mreže, navodeći da je to zapravo „ono preko čega te netko prati“, odnosno „gdje imaš društvo i slikaš se“. Iako, koliko zapravo znaju o internetskim bespućima rekla nam je Cvita, navodeći da su društvene mreže zapravo „ono za ribe“ i „mogu se napraviti od špage“.

„Vrlo je važno educirati klince jer na kraju dana – njihovo je igralište drugačije nego naše“, nastavila je Internet Mater navodeći kako možda oni više znaju o tehnologiji, ali mi znamo više o životu i trebamo ih naučiti kako da žive na digitalnom igralištu. Da je to vrlo opasno, govori i činjenica da su video podijelili iz Centra za sigurniji internet i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji će uskoro na tu temu napraviti i stručnu konferenciju za projekt Klik vrijedan sigurnosti.

Cilj projekta Klik vrijedan sigurnosti je povećati sigurnost djece na internetu te pružiti praktične savjete o e-sigurnosti djece na „digitalnom igralištu“, a održat će se na Međunarodni dan interneta.

Ukoliko trebate pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta ili savjet kako se zaštiti na internetu, ne znate što napraviti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem, nazovite Centar za sigurniji Internet na besplatan i anoniman telefonski broj za djecu i roditelje: 0800 606 606.

 

Foto i video: Internet Mater