Mama

Jeste li već čuli za Čarobni svijet bajki mame Irine?

Čarobni svijet bajki

Irina je pedagogica, radi u vrtiću, ima dvoje djece i toliko obožava slikovnice da ih je odlučila i recenzirati te je pokrenula danas popularan blog Čarobni svijet bajki.

Irina Vujnović i stoji iza bloga Čarobni svijet bajki. Po struci je pedagogica i radi u jednom zagrebačkom vrtiću. Majka je dvoje djece, trogodišnjega sina Jakoba, a odnedavno i kćeri Katje, s kojima obožavam provoditi svoje slobodno vrijeme.

Iako joj za kvalitetno pisanje recenzije treba dosta vremena i truda, u svom hobiju uživa. A svi roditelji koji ne znaju koju slikovnicu odabrati za čitanje – njezin će ih blog zasigurno uvijek nadahnuti.

Još kao djevojčica zavoljela je knjige i čitanje. Irina kaže da ljubav prema čitanju može zahvaliti svojim roditeljima. Neka od najljepših sjećanja vezanih uz djetinjstvo upravo su večeri uz slikovnicu. A ovo je njena priča!

Kada i kako je započela vaša ljubav prema knjigama?

Sjećam se čak i svog prvog odlaska u knjižnicu i oduševljenja kada sam vidjela koliko ondje ima knjiga i slikovnica, koliko svjetova tek moram otkriti i pustolovina proživjeti… Upravo takve lijepe uspomene vezane uz knjigu i ljubav prema knjizi želim stvoriti i kod svoje djece. I tu nekako dolazimo do razloga zašto sam pokrenula svoj blog. Knjige i slikovnice oduvijek volim, ali sam u jednom razdoblju slikovnice nekako zanemarila. Sinovim rođenjem ponovo sam počela pažnju posvećivati knjigama za djecu i krenula u potragu za lijepim, kvalitetnim i sadržajnim slikovnicama u želji da i njemu počnem stvarati malu biblioteku.

Čarobni svijet bajki
Foto: privatni album
Kako ste se odlučili započeti Čarobni svijet bajki?

Shvatila sam kako postoji mnoštvo blogova koji se bave recenziranjem knjiga za odrasle, a sa slikovnicama i općenito literaturom za djecu to nije bio slučaj – takve preporuke obično su uvijek bile u sklopu drugih blogova. Ideja za pokretanje bloga se rodila, a vjetar u leđa bio mi je suprug, koji mi je i dalje velika potpora u svemu, pa tako i u vođenju bloga.

Tada sam se zapitala koliko roditelji općenito imaju vremena i volje slikovnice tražiti na taj način te sam željela napraviti mjesto na kojem će roditelju biti lakše pronaći lijepe, kvalitetne slikovnice i knjige za djecu, u kojima će svi jednako uživati.

Kako se uopće recenziraju dječje slikovnice? Prema maminim ili možda dječjim standardima?

Prije pisanja recenzije slikovnicu najčešće pročitam nekoliko puta i pustim da mi se slegnu dojmovi. Ako se prvi put susrećem s određenim autorom, prije pisanja volim proučiti i ima li autor još napisanih slikovnica te njegov rad općenito. Uz tekstualni dio recenzije tu je i slikanje slikovnica te završna priprema za objavu.

Prilikom čitanja slikovnice gledam sve: samu priču, poruku koju nam autor želi prenijeti, kakve su ilustracije i, naravno, prijevod. Sve je to vrlo važno za slikovnicu. S obzirom na to da se slikovnicama koristim gotovo svakodnevno i na poslu, povratna informacija i reakcija djece na neku slikovnicu pomažu mi u formiranju konačnog mišljenja o slikovnici. Na primjer, znala sam sam se naći u situaciji kada bi zbog pomalo nespretnog prijevoda ili ilustracija koje se djeci nisu svidjele, djeca pokazala nezainteresiranost za inače lijepu priču.

Kako ste započeli pisanje bloga Čarobni svijet bajki?

Sam početak bloga Čarobni svijet bajki bio je pomalo skroman i više iz hobija: predstavljala sam uglavnom knjige i slikovnice koje su meni drage i koje ja volim čitati svojoj djeci. Povećanjem broja pratitelja, pa tako i sve većeg broja komentara i pitanja, blog je poprimio ozbiljniju dimenziju.

Kakvo je tržište za dječjih slikovnica? Čini nam se, loše, baš kao i ono za knjige za “velike”?

U posljednje se vrijeme sve više pozornosti počelo posvećivati slikovnicama i knjigama za djecu, te se i na našem tržištu može pronaći velik broj kvalitetnih slikovnica, nakladnici se doista trude ponuditi nam širok spektar slikovnica raznih tema, domaćih i stranih autora, kako bi svatko pronašao nešto za sebe po svom ukusu. Naravno, meni kao velikoj ljubiteljici knjiga i slikovnica nikada nije dosta, pa uvijek mislim kako bi se mogla prevesti još i ova i ova i ova slikovnica… nikad dosta slikovnica ?.

Koji su vam omiljeni autori?

Volim zaviriti i na stranice stranih izdavača i vidjeti što je novo, te često kupiti i slikovnicu na engleskom ako mi se svidi, a u nas je nema. Osobno mi nekako najviše sjedaju britanski autori poput Olivera Jeffersa, Benjija Daviesa, Julije Donaldson i Toma Percivala, ali ponosni smo vlasnici i slikovnica autora iz drugih zemalja koje su jednako divne i zanimljive. Najdraže slikovnice mi je jako teško izdvojiti jer mi je velik broj njih drag i rado ih čitam.

Čarobni svijet bajki
Foto: privatni album
I, koliko često onda čitate svojim mališanima? Pretpostavljamo, svaku večer…

Svome sinu i kćeri počela sam čitati još dok su bili u trbuhu, a sada čitamo svaki dan. Ponekad to čitanje traje duže, ponekad kraće, sve ovisi o njihovoj volji i zainteresiranosti za slikovnicu. Trenutačno sin najviše voli slikovnice s prozorčićima i povlačilicama, a ovih dana najviše posežemo za Grickom (Profil), slikovnicama iz serijala Priče iz Žirove šume (Ibis grafika), serijalom Pino ( Planet Zoe), serijalom slikovnica Prva pitanja i odgovori (Profil), serijalom slikovnica o Vuku (Znanje) i serijalom Pip i Popi (Planet Zoe) – sve divne i vrlo kvalitetne slikovnice za male čitatelje. Čitamo kad god stignemo, ali nekako najviše volimo čitati prije spavanja. Slikovnice nosimo kamo god idemo, a neke nam uvijek stoje u autu. Kći još nema ni mjesec dana, tako da ona za sada samo sluša sve što mi čitamo. ?

Foto: Privatni album