Mama

Ivana Marić: Ništa na svijetu ne može zamijeniti majčinstvo

ivana maric, ivana marić

Pripremila: Lucija Anić, Foto: Jasmina Cviljak, Šminka: Mihaela Mirković, Fotografirano u Showroomu Themelia

Puno se toga promijenilo otkad je Ivana Marić prvi put gostovala u našem časopisu. Vrckasta mama Ivana tada se smiješila s naslovnice Mame&Bebe s Vitom Marijom, koja je danas mala školarka. Ovoga puta mama Ivana pred našu je kameru stala s petomjesečnom Verom Monikom, a mi smo je pitali što je sve sada drukčije…

Ivana, ovo Vam je drugo dijete. Kakav je bio osjećaj doznati da ćete drugi put postati majka?

Sedam godina, koliko je razlika između njih dvije, razmišljala sam o drugom djetetu. Bilo je tu perioda kad sam mislila nikad više neću to ponoviti, pa je bio period jako si to želim, ali ne mogu si priuštiti, onda nemam vremena, što će biti s karijerom, mučilo me i da neću moći nikad voljeti drugo dijete kao što volim Vitu… Razna pitanja prolaze kroz glavu kada se razmišlja o drugom djetetu, ali evo, nekako se dogodilo spontano. Nismo puno planirali, pustili smo da ide svojim tijekom, a kad se dogodilo, znala sam da to doista želim. Ponajprije zbog Vite. da ima sestru ili brata, a onda i da ja obnovim sjećanje na to kako je divan osjećaj postati majka.

Prva kći ima neobično ime, Vita Marija, a druga se zove Vera Monika. Jeste li birali prema nomen est omen i kako ste se odlučili za njihova imena?

I Vita Marija dobila je ime nekako drugačije nego što smo mislili prije porođaja. Bilo je raznih kombinacija, tad i sad, ali smo nekako htjeli pričekati da vidimo kakvo će nam ime doći kad vidimo bebu. No ovaj smo put bili pod utjecajem nekih Vitinih prijedloga. Vita je imala ideje o nekim likovima iz crtića, pa smo morali odmah objasniti kako se to mora odbiti. Ja sam odavno maštala o imenu Monika, a Vera mi je došlo tijekom trudnoće, u raznim situacijama. Od toga da bih upoznala neku Veru, pa do toga da je jedna draga obiteljska poznanica Vera preminula… Nekako mi je u jednom trenutku zazvonilo kako bi bilo zgodno imati i drugo dijete s istim inicijalima, što se Viti jako svidjelo, da se ona i seka isto potpisuju – V.M.Š.

Kako su Vam prolazili prvi dani s novom bebicom u kući? Je li sad već sve sjelo na svoje mjesto?

Nekako smo se ispočetka učili svemu. Nije sve isto, iako je drugo dijete, svaka je beba svoj čovjek, ima svoje neke karakterne osobine od prvoga dana. Tako je i ova moja ljepotica od prvog dana potpuno drukčija beba nego što je bila Vita. Tako je i naše prilagođavanje bilo drukčije. Mi smo odrasliji, zreliji, a ona se rodila u nekom mirnijem okruženju, s manje stresa. Sama po sebi puno je mirnija, bolje spava, bolje jede, pa je sve bilo jednostavno, bez nekih problema.

ivana marić

Je li suprug prisustvovao porođaju obadva puta? Kakvo je to iskustvo bilo za njega?

Suprug Vjeko bio je na obadva porođaja i najradije bih da vam on ispriča svoje iskustvo. Budući da smo prvi put znali da će bebu odmah odnijeti u drugu bolnicu na pretrage, vjerujem da je to prolazio puno teže nego što je pokazivao jer je morao biti čvrst zbog mene. Ovaj put nekako se više upustio u sve i zajedno s doktorom me bodrio i navijao, plakao na kraju. To je jedan kompletan doživljaj za oca i majku, kada to zajedno prožive.

Kako se starija seka, Vita Marija, pripremala za sestrin dolazak?

Vita Marija sada je u drugom razredu i cijele školske godine donosila je doma crteže naslovljene „Dobro nam došla, Vera!“ Čak i neka druga imena, dok još nismo znali ime. Jako se puno pripremala, kao da će joj doći neka igračka, nešto novo, zabavno. Pa se malo iznenadila kad je vidjela da to nije tako lako, nego da je imati seku puno veća odgovornost i obveza, a ne samo igranje.

ivana marić

Među njima je osam godina razlike, pokazuje li Vita neki oblik ljubomore?

Vita je ispočetka pokazivala, ne mogu reći ljubomoru, ali bilo je promjena u ponašanju. Na neke druge načine pokušavala je doći do pažnje koju želi, ali ne uvijek na neki lijep način. Počela je biti neposlušnija, provocirati bilo kakvu reakciju – bolje i negativnu nego nikakvu – tako da smo mi to vrlo brzo primijetili i razgovorima suzbili u korijenu. I nama je trebalo da nam netko to objasni, nitko nije završio školu za roditeljstvo. Možda bi se na tome trebalo raditi u našim društvenim sferama. Puno smo u tim okolnostima naučili, i mislim da je taj odnos između Vite i Vere, što se ljubomore tiče, gotov.

Intervju u cjelosti pročitajte u časopisu Mama&Beba. (srpanj 2018.)

mama&beba ivana maric
Mama&Beba