Mama

Ivana Blažoti Mijoč: Majčinstvo ne bih mijenjala ni za jednu poslovnu priliku

Ivana Blažoti Mijoć

Ivana Blažoti Mijoč poduzetnica je, youtuberica, blogerica te jedna od najutjecajnijih beauty influencerica. No, najvažniji posao počela je obavljati prije 15 mjeseci kada je postala mama preslatkog, znatiželjnog Lennoxa.

Jedna ste od prvih beauty blogerica i vlogerica s našeg područja, brojite pozamašan broj sljedbenika na Instagramu, a usto ste i majka jednogodišnjeg Lennoxa. Kada biste usporedili svoj posao prije i nakon rođenja sina, kako bi ta usporedba izgledala?

Prije rođenja sina uzimala sam vrijeme za posao «zdravo za gotovo». Provodila bih sate snimajući makeup tutoriale, gubila bih vrijeme na sastanke koji nisu bili nimalo produktivni, a vrlo često svoj rad ne bih ni naplatila.

U mojoj torbici od šminke uvijek treba biti… korektor, olovka za obrve i bronzer.

Nakon što je stigao Lennox vrijeme mi je postalo dragocjenije, a počela sam i više cijeniti svoj rad i vrijeme koje ulažem u njega. Danas biram sastanke i evente na koje ću otići, posebno ako se radi o terminu nakon 17 sati, kad se Lennox vraća iz jaslica i želim što više vremena provesti s njim. U skladu s tim naplaćujem i svoj rad, jer više ne zarađujem samo za sebe. A i lakše mi je reći ne suradnjama koje se ne uklapaju u ono što inače promičem kroz svoje kanale. Majčinstvo mi je svakako dalo dodatnu dozu samopouzdanja, u privatnom i poslovnom smislu.Ivana Blažoti MijočSve svoje poslovne izazove, čini se, s lakoćom svladavate. No, kako se snalazite u ulozi mame?

Uloga mame svakako je zahtjevnija jer nema knjiga ni fakulteta koji će vas zaista pripremiti na majčinstvo. Zbog toga sam se oduvijek plašila i odgađala taj trenutak odluke, čak i sumnjala u svoje sposobnosti da budem majka. No, u majčinstvu nema previše mjesta za planiranje, najviše uživaš u njemu kad se prepustiš. Trebalo mi je neko vrijeme da to shvatim, prepustim se intuiciji i maksimalno počnem uživati. Danas je to uloga koju ne bih mijenjala za sve poslovne prilike ovog svijeta.

Kakav je Lennox po karakteru? Što najviše voli raditi?

Lennox je znatiželjan, upija kao spužva i veseli se svaki put kad otkrije nešto novo. Lako je prilagodljiv, kod kretanja u jaslice nije bilo ni jedne suze, već naprotiv – sretan je kad stigne onamo.

Posljednja knjigu koju sam pročitala je… Piko i njegovi prijatelji.

Maše i smije se svima, mame često komentiraju da je šarmer (tata bi komentirao da je na njega). Iako voli ljude, vrlo često se igra sam, najčešće drvenim igračkama, a u posljednje vrijeme zavolio je i autiće. I, najvažnije od svega, obožava glazbu! Pleše uz uvodne špice na TV-u, uz glazbu nasred ulice pune ljudi… Ima smisla za ritam, često nam komentiraju da će biti glazbenik jednog dana.
Ivana Blažoti Mijoč
Pročitali smo da se opisujete kao povučena i pomalo stidljiva osoba. Kako ste izašli iz svoje komfor-zone, pobijedili samu sebe te se počeli javno izlagati?

Po prirodi sam introvert, ali kako sam za vrijeme fakulteta i rada u korporacijama dosta poslova obavljala timski, tako sam naučila kako funkcionirati u takvim situacijama. Ponovno mi bude teško kad duže razdoblje ostanem kod kuće, primjerice kad se Lennox razboli. Zatim se odjednom pojavim među hrpom ljudi pa me pomalo uhvati anksioznost. Danas samu sebe «guram» u situacije koje zahtijevaju da se družim malo više nego što je to meni ugodno, izvan zone komfora, a zatim si dopustim vrijeme za reboot. A kad se ne osjećam društveno, a moram na neko događanje, povedem muža koji je totalna suprotnost što se društvenosti tiče.

U čemu se više pronalazite – u beauty tematici ili dječjoj tematici, s obzirom da ste se na Instagramu i Youtubeu okušali u obje? Koje uratke vaši fanovi vole više gledati?

Najčešće se pronalazim u tematici kojom sam u tom trenu najviše okupirana. Prije je to bila beauty tematika. Kad sam postala mama, moja je kozmetička torbica lagano skupljala prašinu dok sam ja čitala tonu članaka, knjiga i gledala brdo videa na temu majčinstva i svega što dolazi s njim. Tada mi je bilo prirodnije pričati o toj temi. Taj tip videa i dalje se puno gleda, iako ih ne snimam više tako često. Mame vjerojatno osjećaju dozu utjehe i dobiju samopouzdanja kad shvate da u nekim temama nisu same. Zato, primjerice, vlog s porođaja danas ima skoro milijun pregleda.Ivana Blažoti Mijoč

S obzirom na Vaš posao, snimate li i privatno puno obiteljskih filmića za uspomenu? Što ste posljednje zanimljivo snimili?

Tjedne vlogove smatram filmićima za uspomenu. Mislim da ću ih u jednom trenu, kad odlučim da ih više ne želim snimati, staviti na privatno i ostat će tu za Lennoxa, da ih može gledati kad poraste. Bit će to ljepša uspomena od bilo kojeg albuma s fotografijama. Od filmića koje nisam objavila najdraži mi je video Lennoxa iz jaslica u kojem sjedi u stolici za hranjenje i jede pecivo te istovremeno – spava. Video su nam snimile i poslale tete.

Svoj ste porođaj, mnogi vjerojatno znaju, snimili i javno objavili. Kako ste se za to odlučili i kako su vaši fanovi prihvatili takav potez?

Snimila sam tad već devet tjednih vlogova, a Lennox je odlučio iznenaditi nas dva tjedna prije, kad smo snimali deseti. Pa smo snimili i odlazak u rodilište, njegove prve trenutke… Pratitelji su nas tražili da i taj sadržaj podijelimo, malo smo razmišljali i na kraju ga odlučili postaviti na YouTube. Danas mi je drago što jesmo jer sam i sama gledala mnogo sličnih videa prije svojega porođaja i dali su mi popriličnu dozu olakšanja. To su poslije pokazali i divni komentari na naš video.

Kada jednog dana Lennox poraste i pročita ovo, što biste mu poručili?

Ostani zauvijek znatiželjno, veselo i bezbrižno dijete koje širi radost oko sebe, ma koliko godina imao.

Razgovarala: Sanja Bubalo
Foto: Jasmina Cviljak
Šminka: Ivana Blažoti Mijoč

Intervju je u cijelosti objavljen u časopisu Mama&Beba (ožujak 2020.)
Mama&Beba, Ivana Blažoti Mijoć