Zdravlje i prehrana

Glaukom kod djece i urođene očne mane

glaukom

Glaukom kod djece je skupina bolesti vidnog živca koja dovodi do oštećenja i gubitka stanica mrežničkih ganglija, glavnog uzroka neuropatije.

Povišeni očni tlak (>21 mmHg) važan je rizični faktor za razvoj glaukoma. Razvija se kad je povećano stvaranje očne vodice ili je njeno otjecanje otežano. Tada dolazi do porasta očnog tlaka, do pritiska na živčana vlakna i krvne žilice optičkog živca te do njihova oštećenja. Neliječenje dječjeg glaukoma može dovesti do trajnog oštećenja vidnog živca, što će rezultirati gubitkom vidnoga polja i naposljetku sljepoćom. Međutim, ako se otkrije na vrijeme te se primijeni odgovarajuća terapija, moguće je spriječiti trajni gubitak vida.

Kada se javlja glaukom kod djece?

Dječji glaukom dijeli se ovisno o vremenu pojavljivanja na sljedeće skupine:

 1. PRAVI kongenitalni glaukom (40 % slučajeva) kod kojeg je intraokularni tlak povišen već za djetetova boravka u majčinoj maternici, tj. tijekom intrauterina života.
 2. INFANTILNI glaukom (55 % slučajeva), koji se javlja prije treće godine djetetova života.
 3. JUVENILNI glaukom, kod kojeg se porast intraokularnog tlaka javlja poslije treće a prije šesnaeste godine života, najrjeđe se javlja od tri nabrojene vrste glaukoma.

Primarni kongenitalni glaukom najčešći je od kongenitalnih glaukoma, ali je na sreću ipak rijetko stanje – javlja se kod 1:10.000 novorođene djece (65 % oboljelih su dječaci). Poremećaj istjecanja očne vodice uzrokovan je greškom u razvoju očnoga kuta, kroz koji se odvodi očna vodica koja se neprekidno stvara u oku i daje mu oblik kugle. Druge veće anomalije oka ne opisuju se.

Što je dječji glaukom?

Klinička slika dječjega glaukoma ovisi o starosti djeteta kod kojeg se javio. Oba oka su oboljela u 75 % slučajeva, premda su česti simptomi na samo jednom oku:

 • Zamućenost (zamagljenost) rožnice (prednji prozirni segment oka) često je prvi znak koji roditelji primijete. Posljedica je povišenog očnog tlaka, koji može biti praćen pojačanim suzenjem, učestalim treptanjem te osjetljivošću na svjetlo.
 • Veliko oko (tzv. bivolje oko), koje se javlja kao posljedica povišenog očnog tlaka praćenog rastezanjem očne jabučice oka prije treće godine života. Roditelji ga obično ne zapažaju ako se javlja kod oba oka i ako slučaj nije uznapredovao. Međutim, ako se promjena uoči samo na jednom oku, roditelji se obavezno javljaju liječniku. Napredovanjem bolesti oko se povećava i postaje plavičasto. Može doći do pojave nestabilne očne leće i kratkovidnosti. Ako se očni tlak ne liječi, može doći do trajnog oštećenja vida i vidnoga polja. Da bi se konstatirala bolest, iznimno je važno dobro obaviti prvi pregled, posebice kod novorođene i male djece.
Kako se liječi glaukom?

Prvi pregled trebalo bi napraviti u općoj anesteziji. Tom se prilikom mjeri očni tlak i promjer rožnice. Promjer rožnice veći od 11mm kod djeteta mlađeg od godinu dana te promjer veći od 13 mm kod starije djece glavni je odnosno karakterističan simptom za glaukom. Promjer od 14 mm i više tipičan je znak velikoga oka kod dječjega glaukoma. U sklopu prvog pregleda obvezno se napravi i pregled očnoga kuta radi utvrđivanja mogućih anomalija kuta.

Dječji se glaukom liječi kombinirano konzervativnim i operativnim liječenjem. Konzervativno liječenje provodi se antiglaukomskim kapljicama, ali često nije dovoljno pa se kombinira s operativnim metodama liječenje očnoga tlaka. Operativni zahvati nisu komplicirani i uglavnom daju dobre rezultate. Međutim, katkada ih je potrebno ponavljati tijekom života pacijenta.

glaukom

Ostale urođene očne mane

Iako rjeđi, poznati su još neki kongenitalni poremećaji rožnice i šarenice oka, koji mogu biti udruženi s glaukomom:

 • Axenfeld-Riegerov sindrom, koji pokazuje anomaliju u razvoju očnoga kuta, zbog čega se može javiti glaukom u visokom postotku. Povišen očni tlak u prvo se vrijeme liječi lijekovima, ali se kasnije pristupa i operativnom zahvatu ako je potrebno.
 • Riegerov sindrom može se javiti kao izdvojena kategorija koja je praćena i nekim ekstraokularnim manifestacijama:
  -Anomalija zuba u vidu malog broja zuba ili sitnih zuba
  -Anomalije lica koje obuhvaćaju nedovoljno razvijenu gornju čeljust, širok korijen nosa i sl.
  -Može se javiti višak kože oko pupka te defekti u predjelu hipofize
 • Petersova anomalija je rijetko ali iznimno teško stanje koje nastaje kao posljedica poremećaja u vrijeme fetalnog razvoja. Rožnica je nejednako zamućena; šarenica može biti nedovoljno razvijena. Može se javiti i polarno zamućenje očne leće, a ponekad i znatno smanjenje očne jabučice. Glaukom koji se javlja uglavnom je kongenitalni, tj. urođeni, a nastaje kao posljedica anomalija očnoga kuta.
 • Aniridia je stanje nastalo kao posljedica mutacije određenih gena tijekom intrauterina razvoja. Osim promjena na očima, može biti udruženo i s nekim drugim poremećajima, kao što je mentalni hendikep. Glaukom se javlja u visokom postotku.

  Očne manifestacije su sljedeće:

 1. potpuni ili parcijalni nedostatak šarenice
 2. nekontrolirano trzanje očnih jabučica
 3. zamućena rožnica
 4. mala nerazvijena rožnica
 5. zamućena očna leća
 6. promjene na očnoj pozadini
 • Sturge-Weberov sindrom karakteriziran je pojavom tzv. plamtećeg madeža ili nevusa lica, okcipitalnih hemangioma te čestom mentalnom retardacijom. Promjene na oku mogu biti česte u vidu glaukoma, ali i rijetke u vidu razlike u boji jedne i druge šarenice. Medikamentozno liječenje ovoga glaukoma može biti vrlo uspješno.

Tekst: dr. Morena Gavrić, spec. oftalmolog
Klinika Svjetlost

Foto: Freepik