Bebe i mališani

Očni pregled za djecu

naočale, pregled vida,

 

 

Čitanje ovog teksta omogućila je Optika 5

optika 5, logo


Razvoj vida kod beba sličan je prohodavanju, potrebna je vježba kako bi se progledalo. Bebe zapravo progledaju u dobi od sedam mjeseci, a potpuni vid će imati tek nakon godine dana.

Do tog trenutka bebe će postupno razvijati vid počevši od prepoznavanja obrisa maminog lica, pa do postupnog sazrijevanja izoštravanja slike, dubine, koordiniranog korištenja oba oka, prepoznavanja kontrasta i usklađivanja oko – ruka refleksa. Vid je kompleksna sprega oka i mozga, te vlastitog tijela. Tek nakon godine dana vaš će mališan početi percipirati dubinu i oštrinu nekih boja i kontrasta, počet će se bolje snalaziti u prostoru i procjenjivati udaljenosti nekih predmeta.

prvi pregled, naočale
Kod oftalmologa

Oftalmolozi preporučaju napraviti prvi očni pregled u vrtićkoj dobi kako bi se izbjegla slabovidnost, te kasnije slabljenje oštrine, ali i kvalitete vida.

Pri prvom očnom pregledu oftalmolog će odrediti oštrinu vidu čitanjem znakova – obično su to „kukice“ ili slovo E, dok će kod manje djece to učiniti skijaskopijom. Skijaskopija je određivanje dioptrije širenjem zjenica. Oftalmolog će djetetu ukapati atropin u oko zbog čega će se zjenica proširiti i refleks akomodacije oka će se prekinuti, a tada će doktor refraktometrom izmjeriti diptriju očiju koje više ne mogu svjesno izoštravati sliku.

Također, doktor će odrediti i položaj očnih jabučica i potencijalni otklon ili škiljavost oka. Pregledat će i  prednji dio oka i očnu pozadinu, a na kraju pregleda donijet će odluku jesu li djetetu potrebne naočale, te može li se potencijalni problem riješiti vježbanjem oka.
optika 5, vizual

Odabir naočala

Pri odabiru naočala uvijek se konzultirajte s djetetom i odaberite naočale koje mu se sviđaju kako bi bili sigurni da će ih redovito nositi.

Savjetujte se s optičarom oko materijala leća i izdržljivosti jer je to od neizmjerne važnosti. Osim što utječe na kvalitetu vida, bitno je i imati i izdržljive leće koje će preživjeti pad jer djeca su nespretna u igri, a zadnje što želite je ograničavati njihove aktivnosti i igranje.

Pripazite i na most naočala koji će ići djetetu preko nosa jer nos im nije završio formiranje, pa ako odaberete plastične naočale, za pola godine bi im mogle kliziti preko nosa. Metalni mostovi su bolji izbor.

Bebama će pak optičar dati naočale koje sliče ronilačkim naočalama i izrađene su od plastike da budu lakše. Takve naočale imaju elastičnu vezicu da im ne padaju s nosa tijekom igre ali i da ih ne bi skidali.

Ako primijetite poteškoće s vidom kod svoje bebe i prije preporučenog očnog pregleda u dobi od četiri godine, obratite se oftalmologu. Većina očnih problema može se ispraviti do polaska u školu.


OPTIKA 5

Najbolji smo prijatelj vaših očiju, a kod nas možete:

  • besplatno pregledati oči
  • nabaviti dioptrijske naočale i leće
  • luksuzne sunčane naočale renomiranih svjetskih brandova

Svaki mjesec pripremamo specijalne pogodnosti za naše kupce, a sve dodatne informacije potražite na http://www.optika5.hr/

Dobro došli!


 

Foto: Freepik