Tata

Bojan Zibar: Svaka fotka nas četvero meni je najdraža

Bojan Zibar

Bojan Zibar na zagrebačkoj je špici rado viđen gost. Kad on prema vama usmjeri objektiv, znate da ste to svojim stajlingom zaslužili. No, opus ovog fotografa, ujedno i tate dvojice sinova, puno je širi. Ipak, obiteljskih fotki malo nedostaje…

Tata ste i fotograf, ali i suprug jedne od naših najpoznatijih youtuberica. Osim one da su „u postolara najlošije cipele“, Vas čak i u obitelji pokriva supruga fotkanjem i snimanjem za vaš kanal. Stignete li uopće fotkati svoju djecu i činite li to barem ponekad?

Istina je kada kažu “u postolara su najlošije cipele”… Slična je situacija i u mom slučaju. Svaki dan fotkam (za klijente), ali, na žalost, jako slabo klince i nas kao obitelj. Međutim, trudim se što više fotkati klince, jer je prekrasno otvoriti one fotografije stare nekoliko godina pa se prisjećati tih trenutaka.

Je li teško fotografirati vlastitu obitelj kao profesionalac? Možete li se pomiriti s lošijom fotkom koja je snimljena usput, ako krije uspomenu na neki lijep trenutak?

U početku sam bio opterećen time da svaka obiteljska fotka mora biti savršena. Onda sam shvatio nakon nekog vremena da je to manje bitno. Shvatio sam da je uhvaćeni trenutak bitan, a sama kvaliteta fotke manje važna.

Bojan Zibar
Foto: privatni album
Tata ste dvojice sinova. Znači li to da je kod vas u kući ponekad ipak previše testosterona? Ili je ipak mama ta koja ima glavnu riječ?

Mi muški jesmo priča za sebe, ali bez ženskog roda ne bismo mogli funkcionirati. U našem slučaju, mama je žena, majka, kraljica i ŠEFICA. 🙂

Kada je Vaša supruga rađala drugi put, snimili ste porođaj, a taj video ima preko dva milijuna pregleda. Kako ste se osjećali dok ste snimali porođaj?

Da, supruga i ja dogovorili smo se da ću snimati njezin drugi porođaj, ali je on stigao iznenada, pa nisam ponio opremu sa sobom, imao sam samo mobitel i njime sam snimao. To je bila njezina želja, htjela je prikazati ostalim budućim rodiljama kako to izgleda, a ja sam snimao, onako usput, jer mi je bilo najbitnije da su ona i beba dobro, a za snimak nisam puno mario. Na kraju je taj amaterski video postigao doista velik uspjeh.

I supruga i Vi imate barem u određenom dijelu fleksibilno radno vrijeme. Koliko vam to znači što se tiče vaših klinaca, Brune i Vite, i vremena koje odvajate za njih?

Supruga i ja bavimo se sa poslovima koji nemaju klasično radno vrijeme. Sami si organiziramo vrijeme, kako za posao, tako i za obitelj, i smatram to VELIKIM plusom u našem poslu.

Bojan Zibar
Foto: privatni album
Imate li sa sinovima posebno muško vrijeme? Što najradije radite vas trojica?

Naravno, kada mi dečki ostanemo sami, onda krene “muško igranje”. Ili smo vojnici, ili policajci i lopovi ili se igramo s legićima. Uglavnom, volimo se igrati “muških igara” i volimo ostati sami jer kad je mama doma, a mi se tako igramo, kaže nam da smo predivlji… 🙂

Pokazuju li klinci interes za fotografiranje ili snimanje? Dopustite li im da se okušaju? Bi li Vam bilo drago da krenu tim putem?

Dečki su sada već narasli i rado im dam fotoaparat u ruke da ga iskušaju. Stariji sin pokazuje interes za fotkanjem i ima jako puno smisla za to. Ako se supruga i ja želimo fotkati i želimo imati prekrasnu fotku, obvezno damo aparat starijem sinu i on to odradi savršeno i s guštom. Bilo bi mi drago da se bave tim poslom, ali mi je najvažnije da rade u životu ono što njih čini sretnima, šta god to bilo.

Bez puno razmišljanja – koja Vam je najdraža obiteljska fotografija i koju priču priča?

Svaka fotka na kojoj smo nas četvero meni je najdraža. Uglavnom ovjekovječimo takvu fotku za rođendane, blagdane, i svaka mi je jednako draga…

Razgovarala: Nataša Krstičević
Foto: privatni album

Intervju je objavljen u časopisu Mama&Beba (izdanje za travanj 2020.)

Mama&Beba