Mama

Ana Herceg: Roditeljstvo je životni proces

Ana Herceg, mama i beba

Proljetni broj Mame&Bebe krasi Ana Herceg ‒ dobro poznato lice s malih ekrana i s kazališnih dasaka, te glas iz radijskih prijemnika.

Ova je svestrana umjetnica i glumica, i voditeljica, ali i plesna pedagoginja i fonetska ritmičarka, odnedavno mama malene Zore. Kao prave vjesnice proljeća, Ana i Zora otkrile su nam sve o sebi, ali i o čarima roditeljstva, te suživotu mame, bebe, tate i kućnih ljubimaca.

 

Najprije Vas moram pitati, s obzirom na to da Zora broji još jednoznamenkaste mjesece ‒ kako je prošao porod?

Porod je prošao dobro, iako je dosta dugo trajalo sve skupa. Od petka navečer do utorka ujutro, od početka trudova. Ali tim doktora, primalja i sestara u Petrovoj bio je zbilja predan i vrhunski.

Ana Herceg, mama i beba
Foto: Mama&Beba

A kako su stvari tekle s trudnoćom?

Trudnoća mi je bila relativno laka. Posljednja dva mjeseca bila su naporna i bila sam si golema, i dosta su me boljela leđa kad bih dugo hodala. Dobila sam 9 kila sve zajedno, tako da sam se brzo vratila na svoju pretporođajnu težinu.

Kako ste se pripremali za Zorin dolazak?

Dosta sam se prepuštala trenutku, kao što i sad radim. Njezina je soba bila spremna koji tjedan prije, ostalo u hodu kad je došla. Ništa te ne može dovoljno pripremiti na dolazak bebe i često sve teorije padaju u vodu. Nisu sve bebe iste.

Kako je prošlo uhodavanje, je li bilo klasičnog pogađanja je li Zora gladna, je li umorna, što joj je?

Naravno da sam pogađala, mislila sam da ću dojiti po satima, ali to je kratko trajalo, ubrzo mi je bilo jasno da dojenje na zahtjev postaje jedina opcija jer joj to nije samo hrana nego i utjeha i bliskost. A, kao i svi, vjerojatno najprije eliminiraš je li gladna i premotana, onda nosaš po stanu, pališ napu, stojiš pred ogledalom s njom, pa opet sve brzo završi na prsima. Čini mi se da sam prva dva, tri mjeseca samo sjedila na kauču i dojilja.

Ana Herceg, mama i beba
Foto: Mama&Beba

Jeste li imali pomoć nakon poroda? Pretpostavljamo da je najviše pomagao suprug?

Najveća i jedina pomoć mi je suprug. Bilo je noći kad sam bila totalno nenaspavana, pa ju je on znao nositi samo da bih ja uhvatila nešto sna. Sada je lakše jer ona spava sa mnom, tako da prespava cijelu noć uz dva, tri hranjenja.

Možete li nam  predstaviti svoju Zoru? Kakva je beba? Što voli, što ne voli?

Zora je super beba. Sad je u fazi da sve trpa u usta. Lagano su krenuli zubići, pa joj je fora žvakati što god može. Jako je interaktivna od početka, jasno izražava kad joj nešto ne paše. Trenutno voli biti na trbuhu, smije se televizoru, smije se psima kad hodaju za nama dok ju nosim, voli šuškave stvari, voli vući tatu za bradu i mamu za kosu.

Ana Herceg, mama i beba
Foto: Mama&Beba

Tijekom cijele trudnoće aktivno ste vježbali jogu, kojom ste se bavili i prije nego što ste ostali trudni. Je li vam pomogla prilikom poroda?

Joga mi je pomogla da se tijekom trudnoće osjećam dobro u svom tijelu i da se brzo nakon porođaja vratim u formu. Što se porođaja tiče, čak mislim da je i odmogla jer sam bila presnažna, pa je zato dugo trajalo. Dosta je mojih prijateljica balerina zato završilo na carskom rezu. Ja sam imala tu sreću da sam imala dobar i uporan doktorski tim pa je ipak prošlo bez operacije.

Imate i dva psa. Kakva je kombinacija malo dijete i kućni ljubimac?

Najbolja kombinacija. Mislim da je dobro da dijete odrasta uz kućnog ljubimca. Uči se empatiji, uči o životinjama, ima puno zabave uz pse i ima svoje vjerne pratiteljice uz sebe, kradljivice igračaka i žicarošice hrane.

Razgovarala: Lucija Anić, Foto: Jasmina Cviljak
Frizura i šminka: Do šminke i frizure za pol vure

Intervju je u cijelosti objavljen u časopisu Mama&Beba (ožujak 2019.)

Ana Herceg, mama i beba