Imena za bebu

Zabranjena imena za djecu u Hrvatskoj? Ne postoje, ali…

Zabranjena imena za djecu

Zakon o osobnom imenu koji se mijenjao 2012. godine skinuo je zabranu sa određivanja broja imena djetetu. U pravnom prometu se do tada moglo koristiti samo dva imena i dva prezimena.

Danas se pak može koristiti cijelo ime i prezime, bez obzira koliko riječi imalo. Dakle, zabranjena imena za djecu u Hrvatskoj ne postoje, ali…
Kada podnosite zahtjev za imenovanje vašeg malenog smotuljka sreće zahtjev će se odbiti ako odabrano ime nije osobno ime. Odnosno, ako se ne sastoji samo od riječi. Dakle, investitor i vlasnik Tesle Elon Musk i pjevačica Grimes u Hrvatskoj ne bi mogli kćeri dati ime X, kako su joj dali u SAD-u.

Domaća imena

U Hrvatskoj zabranjena imena za djecu ne postoje, doduše ne postoji provjerljiv podatak koliko je zahtjeva za određivanje osobnog imena odbijeno. No, da imena doista mogu biti kreativna, moderna i strana dokazuju neki popularni domaći parovi.

Posljednji primjer je pjevačica Maja Šuput koja je sa suprug malenom dječačiću dala ime – Bloom. Iako su mišljenja, koja vjerujemo Maju nimalo ne brinu, neki dušebrižnici se ne slažu s odabirom. Bilo kako bilo dječaku je ime Bloom, bez obzira što se susjedi Marici s drugog kata više sviđa – Luka.

No, nije Maja Šuput sama u odabiru stranog imena za svog bebača. Moderna stana imena vrlo često su odabir domaćih parova, slavnih i neslavnih, zbog što lakšeg izgovora.

Hrvati u svijetu

Teško da se neki Nijemac ili Englez neće mučiti s izgovorom imena Krešimir, Grgur ili pak Zrinka i Snježana. Zato se roditelji odlučuju za imena za djecu sa što lakšim izgovorom. Tako su se domaći glumački par Bojana Gregorić – Vejzović i Enes Vejzović svoju djecu odlučili nazvati Zoe i Raul.

Pjevač Damir Urban i njegova supruga Milica Czerny Urban sinove su nazvali Malik i Istok Zola, a svi znamo da je Ella Dvornik – Pearce svoje kćeri nazvala Balie Dee i Lumi Wren. Maksim Mrvica ima kćer Leeloo, a kolega glazbenik Matija Dedić – Lu.

Sin popularnog pjevača Darka Rundeka odahnuo je 2012. pa u platnom i pravnom prometu može koristiti svoje puno ime – David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest Rundek.

A vi, ako vam nedostaje inspiracije, pronađite ime u nekim od naših popisa:

Foto: Freepik