Imena za bebu

Imena za bebu: Italija kao inspiracija

imena za bebu

Odabir imena za bebu jedan je od najslađih zadataka koje će budući roditelji imati. Kako bi vam pomogli u tom zadatku donosimo vam najljepša talijanska imena za vašu bebu.

1. Ecio/ Ecija, tal. Ezio

Ezio je talijansko ime, a ženska varijanta je Ezia, odnosno Ecija. Ime ima korijen u latinskom plemićkom imenu Aetius što znači orao, a prema grčkom korijenu riječi ime znači razlog.

Ime je postalo popularno zahvaljujući rimskom generalu Flaviu Eziu koji je porazio hunskog osvajača Atilu.

2. Andrea

Andrea je talijansko ime, podjednako i muško i žensko iako u Hrvatskoj postoji više djevojčica s tom varijantom imena. Ime Andrea je izvedeno iz grčkog andros, što znači muževnost. Ime Andrea prisutno je u većini europskih zemalja s varijantama poput: Andreas, Andro, Andre, Andrina, Andy, Andrijana.

imena za bebu

3. Chiara

Chiara je talijansko ime za djevojčice, a dolazi od latinskog pridjeva clarus što znači jasna i svjetla. Hrvatska varijanta imena Chiara jest Klara, Jasna, Svjetlana i Lucija.

4. Mateo

Mateo je talijansko ime koje je prisutno još od “pamtivijeka.” Naime, Mateo dolazi od hebrejskog Matthaios, a Matej je ujedno bio i jedan od Isusovih apostola.

Postoje i razne verzije imena Mateo, a prisutne su u većini europskih zemalja, poput Mate, Mateja, Matt, Mathieu, Matko.

5. Ariana

Ariana je vrlo popularno talijansko ime koje se proširilo cijelim svijetom.  Arianne je talijanski oblik grčkog imena Ariadne koja je u grčkoj mitologiji bila kći kretskog kralja Minosa, a pomogla je Tezeju da izađe iz labirinta.

Varijante imena uključuju: Arijan, Ariadna, Ari.

 

Foto: Pixabay