Obitelj

Veće naknade drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta?

Povećanje rodiljne naknade za drugih šest mjeseci trajanja rodiljnog dopusta

Drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta neki bi roditelji mogli primati naknadu u visini 5654 kuna

Nadajmo se da nije prvoaprilska šala, ali rodiljne naknade bi trebale porasti i za drugih šest mjeseci trajanja dopusta i to od 1. travnja 2020.

Povećanje će iznositi 1663 kune, tako da bi se visina naknade trebala iznositi 5654,20 kuna. Povećanje je to od čak 41 posto, no za roditelje koji su primili plaću veću od ovog iznosa, to će i dalje predstavljati financijski gubitak.

Što se tiče prvih šest mjeseci, naknada će ostati ista za zaposlene i samozaposlene roditelje, odnosno iznosit će punu plaću. Ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, onda će se naknada ograničiti na 3991,20 kuna.

Za roditelje koji su prije rođenja djeteta bili nezaposleni, naknada ostaje ista, 2.328 kuna, kao i naknada koju koriste roditelji blizanaca ili roditelji trećeg djeteta do navršene treće godine života.

Izmjenama bi se ublažili i uvjeti za korištenje prava pa bi tako pravo na porodiljnu i roditeljsku naknadu po ovom zakonu imali roditelji koji su prethodno bili osigurani neprestano devet, umjesto dosadašnjih 12 mjeseci, ili oni koji su u 24 mjeseca imali ukupno 12, umjesto dosadašnjih 18 mjeseci osiguranja.

U odnosu na postojeća prava, podizanje maksimalnih roditeljskih naknada u sljedećoj će godini, kada će nova pravila vrijediti devet mjeseci, značiti dodatni trošak od oko 165 milijuna kuna, dok bi u 2021. i 2022. godini taj trošak bio 189 milijuna kuna.

No, sve manji broj rođene djece u Hrvatskoj očito je bio dovoljan za povlačenje ovih demografskih mjera.

Foto: Freepik