Tata povjerljivo

Tatina priča treća: Kupi sve

Riječ je, naime, o jednom široko raširenom suvremenom fenomenu – odlasku u nabavu i s time povezanom urođenom zaboravnošću prosječnih tata i muževa.
Pretpostavljam da znate o čemu govorim. Ne, nije riječ o demenciji, nego je riječ o jednom, reklo bi se, urođenom defektu koji je, kažu, nedavno čak i dobio znanstvenu potvrdu. Znanstvenici su, naime, navodno dokazali da muškarci ženski glas slušaju sa centrom za glazbu, ili tako nekako.
Zato nije ni čudo da počesto, uživajući u milozvučnosti ženinog glasa, prilikom odlaska u dućan prečuju „refren“ koji se odnosi na kilu krumpira i glavicu zelene salate.
E. pa da vam se to ne bi dogodilo u nastavku slijedi nekoliko praktičnih savjeta o tome kako se vratiti kući sa svim naručenim namirnicama…

Savjet drugi: Kupi sve, a pogotovo pelene!

Znam, čini se jednostavno, ali možemo se okladiti da će svaki drugi tata, ako ne i svaki, uglavnom iz dućana donijeti tek dio onoga što je supruga/mama naručila. Pritom morate biti svjesni da se bodovi, koje ste prikupili već samim činom odlaska u nabavu, gotovo u cijelosti brišu ako nešto zaboravite.

Upravo je zato važno postaviti neka pravila kako biste održali svoj bodovni konto u pozitivi.

Prije svega, sve što prelazi broj od dva artikla i to međusobno logički spojiva dva artikla (npr. kruh i mlijeko) obavezno pribilježite. Svejedno je hoćete li se pritom poslužiti smartphoneom ili tradicionalnim sredstvom, poput papira i olovke.

Iako, to moram reći, ova činjenica može biti od velike pomoći upravo prilikom traženja dobrog izgovora za kupnju smartphonea s naprednim opcijama, multimedijom i aplikacijama namijenjenim planiranju kućne nabave. Osim toga, smartphone će vam zasigurno omogućiti da ažurirate šoping listu u hodu, što je itekako važna stvar! Naime, upravo u ovladavanju tehnike ažuriranja liste leži ključna pretpostavka za uspješnu kupnju svih artikala.
Naglašavam to zato što upravo prevelik broj naknadnih narudžbi čini ranije sastavljenu listu posve beskorisnom i predstavlja siguran put prema zaboravu barem jedne od namirnica.
Dakle, ukoliko koristite smartphone, obavezno zatražite da vam sve dopune šoping liste stignu SMSom, naročito ako je lista podugačka. Ako pak koristite papir i olovku budite posebno oprezni.

Naime, kad okončate listu, podvucite crtu, obucite se i onda još jednom pročitajte naručiteljici listu na glas te zatražite potvrdu kratkim zaključnim pitanjem: „Jel to sad to?“. Čim dobijete potvrdan odgovor bjež'te van iz kuće i to ubrzanim hodom, kako ne biste onako usput dobili još koju narudžbu.

Kad stignete u dućan krenite redom odozgo prema dolje trpati stvari s liste u košaricu, ne mareći pritom što artikli na listi nisu baš najsretnije grupirani prema rasporedu po dućanskim policama.
I još nešto, ako ne možete pronaći koji od složenijih artikala (tipa korijander ili vanilij šećer s bourbonom) nemojte ni za živu zvati doma. Zašto? Pa prvo zato što ćete iznervirati suprugu, a drugo zato što ćete se time izložiti velikom riziku da vam se pri kraju razgovora podvali kukavičje jaje tipa: „Vanilij šećer ti je, ja mislim, tamo kod praška za pecivo… E da, daj mi molim te uzmi i majčinu dušcu…“.
Mogu se kladiti da ćete u opisanom slučaju majčinu dušicu sigurno ostaviti u dućanu i izgubiti sve sakupljene bodove. Zato sve što vam nije jasno pitajte dućansko osoblje, jer tako je sigurnije.

I na kraju, morate znati da postoji jedan artikl koji je važniji od svih artikala. Zato svima onima, kojima je gore opisani postupak kompliciran ili zamoran, kao i onima koji previše ne mare za bodove, savjetujem samo jedno – NEMOJTE NIKAKO ZABORAVITI KUPITI PELENE!
Sve ostalo je nebitno i možete se vratiti po to, ali ako zaboravite kupiti pelene ili ne daj Bože kupite krivi broj, možete biti sigurni da ne samo da ćete izgubiti sve bodove, nego će vam bodovi otići u debeli minus. Osim toga, ako se niste baš najbolje pridržavali gore napisanih uputa, pelene možete kupiti i umjesto nekog od artikala kojeg se ne možete sjetiti. Možete se, naime, napraviti blesavi i pritom ispasti simpatični: „Ma sto posto sam siguran da si rekla pelene, a ne zelenu salatu…“.

U sljedećem blogu pročitajte nekoliko beskorisnih savjeta o tome kako uspješno uspavati dijete, ali i nekoliko korisnih o tome kako to izdržati. U međuvremenu šaljite vaša pitanja na tatapovjerljivo@pitajmamu.hr i osvojite vrijedne nagrade!