Tata povjerljivo

Tatina priča šesta: Kako preživjeti dječji rođendan

Dakle, kao što sam prošli puta obećao, pokušat ću vam dati nekoliko savjeta kako preživjeti dječji rođendan. Nemojte, naime, zaboraviti da dječji rođendan, podrazumijeva neviđenu gužvu, opet bez obzira gdje se odvijao.
Zato ću ovdje razmotriti nekoliko mogućih lokacija i pokušati dati odgovore na pitanja kako „preživjeti“, odnosno kako premostiti sve potencijalne negativne strane te uživati u onim pozitivnima.

DOMA

Osim ako govorimo o rođendanima kikića do tri godine, jer oni svi slave doma, ova je koncepcija u proteklih nekoliko godina bila prilično napuštena ili zanemarena. Tome je prije svega kumovala pojava raznoraznih igraonica i organiziranih proslava rođendana. Reklo bi se da su kućne proslave samim time nekako izašle iz mode. Ipak, ova se „moda“ polako vraća, naročito s pojavom krize, odnosno nadasve popularne i glasovite „recesije“.

Prednosti: Sigurno je jeftinije. Možete pozvati i roditelje, pa se s njima podružiti u vlastitom domu i bolje ih upoznati. Osim toga, moći ćete s njima podijeliti malo odgovornosti za čuvanje reda i mira na ročkasu. Također, vaš malac ili mala može se pohvaliti svojim arsenalom igračaka pred ekipom. Ne morate brinuti za kvalitetu hrane – u najmanju ruku biti će podjednako nekvalitetna kao i u igraonici (ako se odlučite naručiti pizze i obilje grickalica).

Nedostaci:  Obavezna generalka cijelog stana prije proslave. Puna perilica za suđe nakon slavlja, puna soba razbacanih dječjih igračaka – uglavnom, nered po cijelom stanu.

Savjet: Ne želite nered po cijelom stanu i bojite se eventualnih dječjih ispada ili incidenata? Pozovite animatora i on će se pobrinuti da se djeca tijekom cijelog rođendana dobro zabavljaju. I još nešto, ako pozivate roditelje, nemojte da vam se dječji rođendan pretvori u reprizu Martinja.

IGRAONICA

E da, to je ono mjesto u kojem se djeca obično igraju u nekim kavezima, s brdo strunjača loptica i slično. Izgleda dosta histerično, ali je uglavnom sigurno. Pritom moram reći da ima i onih nešto „smirenijih“ igraonica, koje podrazumijevaju društvene igre, lajtšov i mjuzu. Ipak, s obzirom da se većina rođendana odvija u dvije tri igraonice, vaš će klinac ili klinka teško zapamtiti na čijem se ono rođendanu gađao lopticama prošle godine ili na čijem su ono rođendanu igrali vola oko stola (nadam se da je ta igra još uvijek In). To je još jedna prednost različitosti domova, stanova ili kuća i razlog više da se odlučite za kućnu proslavu, jer niti jedan dom ne može biti isti, pa će se klincima sigurno bolje urezati u sjećanje… Igraonice su, moglo bi se reći, nova moda, pa ako vam je stalo do trendova, slijedite je. Uostalom, važno je samo da to vašeg klinca ili klinku dobro zabavlja. Sve ostalo je nebitno…

Prednosti: Jednostavno za organizirati. Nema prljavih tanjura, usisavanja do deset navečer i slično. Sve što treba je nazvati broj igraonice i rezervirati termin.

Nedostaci: Na ove rođendane roditelji obično dovezu djecu i ostave broj mobitela, tako da je sva odgovornost na vama. Ok, tu je i osoblje igraonice, ali ipak je u usporedbi s kućnom proslavom, ovaj način proslave nešto nesigurniji. Osim toga, igraonica je sigurno skuplja od kućne proslave.

Savjet: Pijte kavu u blizini igraonice i navratite svako malo, čisto da provjerite je li sve u redu…

FAST FOOD ROČKAS

Znam da znate na koji fast food lanac ciljam. Ipak, shvatit ćete zašto ga ne reklamiram. Dakle, to je nešto kao igraonica, ona bez kaveza, s pratećim prilozima: hamburgeri, pomfrit, kola i slično… Na stranu sad to što se sve to baš ne može svrstati u zdravu prehranu, jer kao što znate i na kućnim se proslavama znaju jesti ništa zdravije pizze, a u igraonicama su one uobičajeni dio folklora. Ipak, čini se da je kod fast food proslava fokus ipak na hrani, jer ti lanci imaju za cilj i kroz taj oblik zabave promovirati svoju ponudu…

Prednosti: Klinci sigurno neće ostati gladni, te sve one prednosti koje sam već naveo kod igraonice.

Nedostaci: Pa uglavnom isto kao kod igraonice, samo što će vam klinac od količine šećera do dugo u noć trčati po stanu.

Savjet: Dajte djetetu da nešto pojede prije rođendana, tako da na ročkas dođe gotovo sito. To će ga spriječiti barem da ne pojede sav pomfrit i hamburgere. Što se pak kole tiče, bojim se da tu nema pomoći…

Eto, na kraju mogu zaključiti da su blaženi oni kojima su djeca mlađa od tri godine i koji svoje ročkase još uvijek organiziraju doma. Znate ono, djedovi, bake, stričevi, strine, kumovi, bliski prijatelji. A na meniju juhica, picek, krumpiri i ostale bakanalije. Jednom riječju za mene je „old school“ ročkas i dalje najbolji ročkas. Jedino što morate preživjeti je pranje suđa i pospremanje, ali i to se isplati jer su to rođendani koje ćete sigurno pamtiti i koje ćete zabilježiti svojim fotićem, umjesto da dobijete onaj cd s fotkama koje je „odabrao i uredio“ djelatnik igraonice ili fast food zalogajnice…

U sljedećem broju pročitajte što tate trebaju znati o razlikama između sinova i kćeri, a dotad šaljite svoja pitanja na tatapovjerljivo@pitajmamu.hr i osvojite vrijedne nagrade.