Tata povjerljivo

Tatina priča peta: Čistoća je pola zdravlja

Da ova tema sigurno nije ni upola zanimljiva kao uspavljivanje djece, ali u svakom domu počesto predstavlja kamen smutnje.
Ne znam, doduše, kada je to točno počelo, ali izgleda da je bacanje smeća definitivno postao posao tata i muževa. Vjerojatno je razlog tome to što se bacanje općenito povezuje s nečim teškim. Baciti, recimo, možete kamen, ali pero primjerice… pero leti i uglavnom se ne baca.
Dakle, iako sadržaj uobičajene vrećice za smeće ne sadrži cement, metale i slične teške stvari (osim ako ste imali neke radove po kući, pa morate odstraniti tzv. šutu), smeće se općenito smatra teškim i preteškim za nježnu žensku ruku.

Izgleda da su se upravo zato tate, odnosno muževi prometnuli u dežurne kućne „smećaroše“. I iako se činilo da su time mame, odnosno žene pobijedile, ipak izgleda da tome nije tako.
Naime, ako je suditi po pismu naše čitateljice Dragane hrpa koja se s vremena na vrijeme nakupi na njenom balkonu svjedoči o tome da tate taj posao ne obavljaju dovoljno ažurno. Ako ćemo iskreno, onda možemo zaviriti i na moj balkon pa se uvjeriti da je situacija vrlo slična.
Dakle, naša me Dragana zamolila za uslugu i zatražila da joj dam savjet, odnosno podastrem plan kako da tata ukloni to smeće svakoga dana. Hm, dobro, ne znam je li mi to baš pametno, ali svejedno sam odlučio otkriti vam tu strogo čuvanu tajnu.

Razgovarajmo, recimo, o mom balkonu. Zašto se na mom balkonu gomila smeće? Dobro sad, ne izgleda mi balkon baš poput Jakuševca ili nekog drugog gradskog odlagališta, ali zbilja se zna skupiti dvije, tri vreće prije nego što ih odnesem…

Odgovor na gore postavljeno pitanje vrlo je jednostavan. Tajna je u balkonu!
Naime, u muškom mozgu balkon nije dio stana. To je neko strano tijelo koje obitava napolju. Samim time, čim je vani, tamo mogu stajati bicikli, alat, ali i smeće. Može se reći da nam taj, nazovi dio stana, jednostavno nije na radaru. Upravo bi se zato za smeće i njegovo pozicioniranje na balkonu mogla uvriježiti nova inačica stare poslovice – daleko od očiju – daleko od kontejnera ili još bolje – daleko od nosa – daleko od smećarnika. Nemojte, naime, zaboraviti da smeće ostavljeno na balkonu uglavnom ne smrdi, osim tijekom onih par tjedana pasje vrućine tijekom ljeta.

I kako onda riješiti taj problem? Kako postići da tata svakog dana baci smeće? Jednostavno, odnosno u dva, tri koraka. Kupite manju kantu, pozicionirajte je ispod sudopera i ni pod koju cijenu nemojte iznositi smeće na balkon. Možda prva dva dana situacija ostane nepromijenjena, ali kad tatek skuži da smeće ispada iz ormarića ispod sudopera i da još k tome smrdi, bacit će ga isti čas ili će ga barem pokušati iznijeti na balkon, naravno.
E tu morate biti čvrsti i ne smijete mu to ni za živu glavu dopustiti. A ako vam slučajno, u tom trenutku, predloži da kantu vratite na balkon, recite mu samo da onda tamo više neće biti mjesta za alat, bicikle, roštilj ili već nešto što mu je srcu drago.
Ah da, možete pridodati i da ćete kantu vratiti na balkon kad ga temeljito pospremi i vjerujte mi da jedno dulje vrijeme s time nećete imati problema.

I to je to! A sada ću vas još samo lijepo zamoliti da ove savjete nikako ne podijelite s mojom suprugom…U sljedećem nastavku pročitajte kako organizirati dječji rođendan i ostati živ.
U međuvremenu šaljite vaša pitanja na tatapovjerljivo@pitajmamu.hr i osvojite vrijedne nagrade!

U suradnji s Menartom odlučio sam mamu Draganu nagraditi CD-om grupe Hladno pivo. SIguran sam da će ga pokloniti svom suprugu. smiley