Tata povjerljivo

Tatina priča osma: Temperatura u minusu, i ne samo temperatura…

Svakoga dana sa svih strana zatrpani smo informacijama o velikoj prezaduženosti te su nam tako u skladu s tom činjenicom ponudili spasonosno rješenje – ukidanje, pardon, smanjenje minusa po tekućem računu.
Hm, „zgodno“…međutoa…podsjetilo me to na jednu od zgoda u kojoj me minus spasio…

Uhvatilo moju ženicu gniježđenje iliti na uvriježenom anglo-hrvatskom nesting (znate ono trudna pa sve treba nabaviti i prirediti za novog člana obitelji puno prije nego što će malom čovječuljku sve to biti potrebno…uglavnom moguća tema za neki naredni blog). S obzirom da se suprugama/trudnicama ne smije proturječiti zaputismo se tako buduća mama i pripadajući joj budući tata u razgledavanje i moguće kupovanje potrebitih nam stvarčica.

Nisam imao predodžbu o tome kako je velika ponuda benkica, bodića, dudica, krevetića, kolica, baby gym-ova i ostalih krasnih potrepština za bebice. Super! Pomislio sam kako će kupovina biti brzo obavljena…ili…možda ipak neće – naime osim ugodnog iznenađenja velikom ponudom neugodno me iznenadila spoznaja i o jednako tako velikim/visokim cijenama.

I što sad?

Spasonosno rješenje prošlo nam je kroz glavu brzinom kojom se povećava broj nezaposlenih na burzi rada  – pa oboje imamo mogućnost korištenja preostalog dijela minusa po tekućem računu…i tako uz malo zbrajanja i oduzimanja izađemo iz trgovine dodatno zaduženi, ali sretni i ponosni što smo većinu stvari ipak uspjeli kupiti.  

Tu opet dolazimo do najavljenog smanjivanja minusa…mislim slažem se ja s time, treba to iskontrolirati i dovesti u financijsku disciplinu, ali – dobro jutro onima koji još sanjaju – korištenje minusa nije, barem kod većine, samo hirovita i skupa navika već, nažalost, recesijska svakodnevica.

Ako nemaš nemaš, ali ako možeš posegnuti za dodatnim sredstvima sigurno ćeš to učiniti kad stvarno moraš i nema drugog rješenja. Zbog visokih kamata je to užasno nepovoljan financijski aranžman i to svi znamo, ali ponekad jedini koji je dostupan.

Svi znamo da postoji matematička formula u kojoj minus i minus daju plus. U ovom slučaju teorija ne drži vodu odnosno ne vodi u plus. Smanjit ćemo dug na način da se dodatno zadužimo po drugoj osnovi. Zvuči nejasno? Digneš kredit – smanjiš minus – imaš manji minus – imaš još jedan kredit…hm, ponovimo još jednom…dignem kredu da smanjim minus i onda sam manje dužan?…možda ipak minus i minus nisu plus…

Najvažnije je da naša dječica imaju osnovne potrepštine, pa makar to bilo i uz pomoć minusa.
Stoga molim – Ne dirajte mi minus, a o muško – ženskim odnosima u narednim tekstovima.

Isprika svima koje sam podsjetio na surovu stvarnost i hvala onima koji su imali dovoljno strpljenja da pročitaju gornje retke. To je jednostavno bilo jače od mene i svojevrsna antistres terapija. Pokude i pohvale primam na svoj mail.