Tata povjerljivo

Tatina priča druga: Mijenjanje žarulja

Ne prođe dan, a da si ne postavim pitanje kako postati tata-mata?
Kako, barem na trenutak, plijeniti pažnju i oduševljavati ukućane svojim postupcima i djelima.
Evo pitam se isto pitanje i sada, u očekivanju vaših upita koji će (siguran sam) već u sljedećoj minuti, u velikom broju zatrpati nadaleko i naširoko poznatu e-mail adresu: tatapovjerljivo@pitajmamu.hr.
Pritom znam da pitanja neće stići samo zato što očekujete i nadate se pametnim odgovorima, nego i zato što ste svjesni mogućeg dobitka vrijednih nagrada, rezerviranih za ona najmaštovitija pitanja.
Bilo kako bilo, tata-mata na svako pitanje mora znati odgovor, pa ovim putem dajem časnu pionirsku da ću učiniti sve kako bih ispunio tu odgovornu i tešku zadaću.

Predlažem zato da počnemo odmah i to redom od najsloženijih pitanja, kompleksnih radnji i zahtjevnih testova koje morate proći kako biste i vi postali pravi tata-mata.

Smatrali ste da je mijenjanje žarulja jednostavno? Mislili ste da je mijenjanje baterija od daljinskog upravljača lak zadatak? Ako je tako, onda vam moram reći da ste bili u pravu.
Ali vam isto tako moram reći kako je kucnuo čas da te zadatke učinimo zahtjevnima i važnima, te samim time zadivimo ukućane…

Savjet prvi: Mijenjanje žarulja i baterija od daljinskog…

Dakle, ni za živu glavu nemojte promijeniti žarulju ili baterije od daljinskog isti dan. Jer ako to učinite nitko neće ni primijetiti da je žarulja „vrisnula“, odnosno da su baterije crkle. Morate pričekati dan dva da supruga primijeti.

To doduše malo varira. Recimo „riknuće“  žarulje u hodniku se obično primijeti tek nakon par dana, dok se u kupaonici primijeti već nakon nekoliko sati, naročito ako kupaonica nema prozor. Zato rok od dan, dva shvatite vrlo uvjetno te se radije ravnajte po ženinom zabrinutom glasu: „Mili, nema svjetla u kupaonici!?“.

Nakon što ste dobili upozorenje odmah se bacite na posao, uzmite stolicu ili ljestve, ispravnu žarulju u ruke i popnite se do plafonjere ili lustera.
Pritom pazite da su djeca kod kuće, jer će taj uspon, te demontaža i ponovna montaža rasvjetnog tijela zasigurno biti prava atrakcija, a i ženi će se svidjeti da djeca gledaju tatu kako nešto radi po kući. Osim toga, možete ubaciti i koju pametnu i poučnu: „Znate djeco struja je jako opasna i s njom se nije za igrati!“.

Prije toga možete i pompozno odšetati do razvodne kutije kako bi isključili odgovarajući osigurač, onako čisto za svaki slučaj… Na kraju, kad konačno montirate plafonjeru ili luster i nakon što podignete osigurač, možete svom klincu povjeriti važan zadatak da pritisne prekidač i provjeri ima li svjetla i je li operacija uspjela. Ako imate više djece možete problem riješiti brojalicom, iako mislim da bi bilo bolje da promijenite još koju žarulju pa makar i radila, jer ćete sigurno naići na veliko nezadovoljstvo.

Što se pak tiče izmjene baterija od daljinskog, ovdje je situacija još zamršenija.
Naime, ovdje je period čekanja još nešto duži jer se, kao što je poznato, telka može pojačati, stišati, upaliti ili ugasiti i bez daljinskog. Samim time, fokusiranost na prestanak rada daljinskog i rastuća napetost zbog toga može se doslovce dovesti do granica izdržljivosti, a da pritom ukućani ne trpe nikakvu štetu.

Shvatili ste, što veća napetost i gungula oko toga, to vi ispadate veći heroj! A kako ćete promijeniti baterije? Pa predlažem da opet uključite klince. Objasnite im oznake „plus“ i „minus“ i pomozite im da utaknu baterije u odgovarajuće utore.
Vjerujte, oduševit će se! Pritom možete prozboriti i koju pametnu o brizi za okoliš te sukladno tome pospremiti stare baterije na neko posebno mjesto ili u neku posebnu kutiju, kako bi ih onda jednog dana odnijeli u reciklažni kontejner.

Ah da, skoro sam zaboravio na one koji imaju bebu. Znam, bebe ne mogu mijenjati baterije u daljinskom niti mogu paliti i gasiti svjetlo. No ne brinite, vama ionako daljinski neće trebati barem prvih šest mjeseci, ako ne i duže.
Naime, gledanje vijesti ili cjelovečernjih filmova u tom razdoblju je čista iluzija, moguća tek u sladunjavim hollywoodskim uradcima…

U svakom slučaju, ako imate bebu ne bojte se, pitanje žarulja i baterija bit će vam nebitno, kao uostalom i uvodni dio ovog teksta. Zato je možda bolje da vama s malim bebama ovom prilikom dam neki drugi koristan savjet.
Evo recimo kako se uz malu bebu pošteno naspavati ili pogledati utakmicu od početka do kraja? Pa to je barem jednostavno – teško ili nikako. Ipak, ne očajavajte jer kad jednom dođete do faze mijenjanja žarulja s dan ili dva zakašnjenja, odnosno kad to uopće počnete primjećivati, znat ćete da ste konačno na konju!

U sljedećem nastavku pročitajte savjete kako efikasno obaviti nabavu i ništa ne zaboraviti! U međuvremenu šaljite vaša pitanja na tatapovjerljivo@pitajmamu.hr i osvojite vrijedne nagrade!