Tata povjerljivo

Tatina priča četvrta: Tata uspavljuje

Dakle, sigurno ste već dosad pročitali niz članaka na ovu temu. Sigurno ste čuli i onu najpopularniju: ako je dijete sito, suho te ako nije žedno, onda nema nikakvog razloga za plač. A ako je još uz to i umorno, nema razloga da ne zaspi.
I onda, gle čuda, negdje je oko osam sati ili čak i nešto kasnije, vi vašu bebu stavljate u krevetić, ali beba nikako da zaspi, nego plače li ga plače. Sigurni ste da je sita i baš ste joj netom promijenili pelenu, ali svejedno beba vas gleda širom otvorenih očiju i izgleda kao da se netom probudila, a ne kao da je vrijeme za spavanje.  

I što se onda dogodi? Počinje nervoza. Ne zato što ste vi nešto ljuti na svoju bebu, nego zato što nemate pojma što da radite i polagano shvaćate da stvari izmiču kontroli. I upravo tu se negdje desi onaj trenutak u kojem donosite pogrešnu odluku. „Uzet ću ju (ili ga) na ruke, vidi kako plače…“.
Uzmete vi tako bebu, pa je malo ljuljuškate, pjevate joj, nunate ju. Pokušavate čak i s dudom, iako ste pročitali da to baš i nije dobro. Pa onda malo čaja ili cicanja… A beba postaje sve umornija, sve nervoznija, uostalom kao i vi. Ono što je najgore da ubrzo tako počinje izgledati svaka večer i nekako se čini da to uspavljivanje traje sve dulje i dulje.
Samo da vam kažem – ne čini vam se, na žalost.

E da, to je stvarno grozno. I onda se obično zapitamo ima li tu pomoći? Naravno da nema!
Barem ne neke konkretne koja bi funkcionirala kao čarobni štapić. Zaboravite sve one savjete tipa: promijenite položaj spavanja, smirite se (taj mi je najbolji) jer dijete osjeća vašu nervozu, kupite mobile (to je ono što im u krevetiću visi iznad glave, okreće se, svira i košta k'o sam vrag i zbilja do danas nisam otkrio čemu to zapravo služi). A da, ima i onih inventivnijih kao na primjer: pustite centrifugu jer djeca vole zaspati uz jednolične zvukove ili stavite mamin odjevni predmet u krevetić da osjeti miris.
Uglavnom, zaboravite sve to, jer to jednostavno ne pomaže. To samo pomaže vama, da vam prođe vrijeme. Naime, dok vi tražite efikasno sredstvo za uspavljivanje, palite centrifugu, montirate mobile, pa zatim duboko dišete da se smirite, dijete obično prije ili kasnije zaspi.

Pouka priče? Niti jedno dijete od kad je svijeta i vijeka nije ostalo budno zauvijek. Dakle, prvo si morate utuviti u glavu da će dijete sasvim sigurno u nekom trenutku zaspati.
Kada će zaspati? E to si pitanje nikako nemojte postavljati, pustite jednostavno da se to dogodi, da vas iznenadi. Pritom nemojte odustajati od uspavljivanja, ali pronađite najugodniji način.

Ako baš hoćete neki konkretan savjet ili pomoć onda ću vam reći – dajte dijete TATI!
Tate su uvijek bolji u uspavljivanju jer imaju viši prag tolerancije. Osim toga, možete tati dodatno olakšati stvari ako mu nabavite takozvani „BabyBjörn bouncer“ i HBO paket. Ako ne znate što je BabyBjörn bouncer proguglajte, a ako ne znate što je HBO pitajte muža.
U svakom slučaju, taj bouncer je idealan za ljuljuškanje bebe bez prevelikog napora, uz mogućnost istodobnog praćenja HBO-a. HBO će tatu, što je najbitnije, zasigurno držati budnim, te će mu istodobno zaokupiti pažnju da ne gleda konstantno u bebu dok mu u glavi opetovano odzvanja isto pitanje: „Kad će zaspati? Kad će zaspati? Pa dobro kad će konačno zaspati?!! Joooj daj nek konačno zaspi!“.

E sad, da ne bi ispalo da bezočno reklamiram, u obzir može doći i neki drugi TV program, ali bitno je znati da je najuputnije da tata u tim trenucima gleda dugometražne filmove i to napete ili barem zanimljive! Nemojte da to bude neka dosadna limunada ili neke kratke emisije ili ne daj Bože neka politička panel diskusija.
Zapamtite, ne želite da tata postane nervozan!
I da, svakako ga barem jednom tjedno zamijenite. Čisto da se malo odmori od te važne funkcije.
Sve u svemu, pustite dijete da zaspi, pobrinite se da tata ostane budan i pretvorite ritual uspavljivanja u čisti gušt.

U sljedećem nastavku pročitajte savjete kako natjerati muža da efikasno i na vrijeme baci smeće s balkona! I još neke odgovore na pitanja naših nagrađenih čitatelja.
U međuvremenu šaljite vaša pitanja na tatapovjerljivo@pitajmamu.hr i osvojite vrijedne nagrade!