Tata

Tatina moć zagrljaja – beba je u najsigurnijim rukama

tatina moć zagrljaja

Postoji puno savjeta, smjernica i preporuka o tome kako umiriti uplakanu bebu. Ali kada sve padne u vodu, kada mama počne gubiti živce, onda je vrijeme da tata primi bebu u ruke i pokaže pravu moć zagrljaja.

Ne postoj ljepši osjećaj od onoga kada vam se savršena mala glavica odmara na prsima. Kada su obraščići stisnuti tako da su još bucmastiji i pufastiji, a bebač zadovoljno spava. No, prije tog savršenog trenutka smiraja predstoji cijeli niz napetih trenutaka! Plač… je li beba gladna, ili nije gladna, što joj je, da zovemo pedijatra, kako ćemo mi ovo, i slično, zar ne?

Kao tata, prvo i osnovno, trebate svojoj bebi dati sretnu mamu, pomoći joj gdje zatreba, bilo to pranje suđa, kuhanje dok ona doji ili pak preuzimanje vrišteće bebe. I vjerujte nam, nunanje bebe najbolje je što možete napraviti! Topli zagrljaj koji u tom trenutku pružate svojoj bebi potaknut će vaše tijelo na proizvodnju hormona sreće – endorfina, a isto će se početi događati i kod vaše bebice.

U trenutku kada grlite bebu, zadovoljavate svoju psihološku potrebu da se dijete osjeća sigurno i voljeno, a beba će tu vašu reakciju popratiti (oduševljenim) prestankom plaća i (nadamo se) spavanjem na vašem ramenu. Istraživanja su utvrdila da će vam beba čak pomoći da je podignete iz krevetića kada krene plakati tako što će stisnuti mišiće u tijelu i nepomično ležati kako biste je što lakše podigli. Takav uzajaman odnos događa se zbog hormona ljubavi – oksitocina. Vaš zagrljaj na bebinu tijelu stimulira osjetljive točke na nježnoj koži. Te su točke povezane s mozgom, pa kada beba osjeti vaš zagrljaj, mozak šalje tijelu signale da ispusti hormon sreće. A to je isti hormon zbog kojega ste se zaljubili u svoju partnericu!

KOŽA-NA-KOŽU

Hormon oksitocin i parovima, ali i roditeljima i djeci, omogućava zbližavanje, prisnost i ljubav, a pokreće i domino-efekt čitavog niza zdravstvenih dobrobiti.
Dapače, medicinska struka odavno je prepoznala važnost prisnog kontakta za zdravlje novorođenčeta.

Zato je, primjerice, bitan kontakt koža-na-kožu, koji majka ima s djetetom kada rodi vaginalnim putem, odnosno otac kada majka rodi carskim rezom. Kontakt koža-na-kožu mama će redovito ostvarivati s bebom tijekom dojenja, a tate se ohrabruje da što više djecu polažu na prsa.

HORMONI SU KRIVI

Zagrljaj, već smo utvrdili, toliko je moćan da ćemo njime umiriti uplakanu bebicu. No, jeste li znali da grljenjem možemo potaknuti bebe da rastu? Jedno je istraživanje pokazalo da prijevremeno rođene bebe koje su imale blizak kontakt s roditeljima tijekom boravka u inkubatoru rasle 47% brže od onih koje taj kontakt nisu imale. Dodir je jako bitan za bebe palčiće, ali i za svu djecu!

MOZAK CIJELE OPERACIJE

Bebin se mozak najbrže razvija tijekom prve tri godine života, a tatini zagrljaji pomoći će vašemu mališanu da izraste u emocionalno i psihički zdravu osobu. Svaki put kada vaš mališan prođe kroz neku novu situaciju koja mu izaziva nepoznate emocije, tatin će zagrljaj pomoći da stvori način za proživljavanje te emocije.

Primjerice, kada se vaš mališan prestraši psa koji laje, tatin zagrljaj pomoći će mu da se osjeća sigurno i zaštićeno. Neuroni koji su zaslužni za tu emociju straha od psa napravit će put, ali će ga preusmjeriti na osjećaj sigurnosti u tatinu zagrljaju, pa će se već sljedeći put vaš mališan bolje nositi sa strahom. Naime, mozak djeluje tako da uči iskustvom, pa će iskustveno vaš mališan znati da se ne treba bojati psa jer je tata uvijek tu.

HORMONI SU KRIVI (OPET)

Također, bebači i mališani koje su redovito grlila oba roditelja, poglavito tate, tijekom života pokazali su manje razine stresa od ostale djece. Tu je opet krivac oksitocin. Ispuštanjem oksitocina u tijelo smanjuje se razina hormona stresa – kortizola. Kada zagrlite svoje maleno čudo, ono se osjeća sigurno, voljeno i sretno. To znači da odgajate dijete koje nije tjeskobno jer zna da su mama i tata uvijek tu. Smanjenje razine kortizola, a povećanje oksitocina dovest će do toga da će beba bolje spavati. Sada smo se vratili na početak priče i bebača koji je na vašim prsima odmorio svoju savršenu malu glavicu.

ZAGRLITE SE

Preko zagrljaja vaša će beba naučiti da je voljena, sigurna i zaštićena od svega što joj može nauditi. A tijekom godina preko zagrljaja će spoznati što znači roditeljska ljubav i kako tu ljubav pokazati drugima. Zagrljajima će vaše dijete naučiti kako se nositi s izazovima svijeta i odrastanja, kako se nositi s problemima, a sve zato što ste joj dali dovoljno samopouzdanja!

Foto: Freepik