Zdravlje i prehrana

Rotavirus

Pitajmamu što je rotavirus

Većina se djece rotavirusom zarazi u prve dvije godine života.

 

Rotavirus je glavni uzročnik teškog proljeva i povraćanja u dojenčadi i male djece. Većina se djece rotavirusom zarazi u prve dvije godine života.

U pravilu se najteži oblici infekcije javljaju u najmlađoj dobi, prije navršenih 6 mjeseci. No javnost vrlo malo zna o tom iznimno zaraznom virusu, jer je postupak liječenja jednak kao i kod ostalih mogućih uzročnika proljeva i povraćanja u djece pa se rijetko dijagnosticira.

Upravo zbog teškog proljeva i povraćanja, rotavirus je najčešći uzrok hospitalizacije najmlađih. Infekcije tim virusom javljaju se od rane jeseni do proljeća, iako nisu isključene tijekom cijele godine.

Simptomi uključuju vodenasti proljev, povraćanje, groznicu, bol i grčeve u trbuhu, a kod težih slučajeva i dehidraciju. Rotavirus može uzrokovati i do 20 proljevastih stolica i povraćanja na dan, što je vrlo opasno i iscrpljujuće za dijete, a uznemirujuće za roditelje.

Povraćanjem i proljevom malo dijete može u razmjerno kratkom vremenu (samo nekoliko sati) izgubiti veliku količinu tjelesne tekućine, što dovodi do stanja teške dehidracije; već samo četiri proljevaste stolice mogu dovesti do blaže ili umjerene dehidracije. Naime, djetetove potrebe za vodom relativno su veće nego kod odrasle osobe.

Teška dehidracija je stanje vitalne ugroženosti, što znači da je dijetetov život u opasnosti.

Dijete je u tom slučaju blijedo, upalih očiju, suhih sluznica, nije mokrilo zadnjih šest sati, puls je teško pipljiv, diše ubrzano i duboko. Čest je poremećaj svijesti, a mogu se javiti i konvulzije (poput epileptičkog napadaja).

Takvo stanje zahtijeva hitnu intravensku nadoknadu tekućine, koju valja započeti odmah, prije upućivanja djeteta u bolnicu. Unatoč dostupnoj medicinskoj skrbi, u EU godišnje od komplikacija proljeva uzrokovanog rotavirusom umre oko 200 djece, a njih oko 50 000 potrebno je bolnički liječiti.

Rotavirus je tako najčešći uzrok hospitalizacije dojenčadi zbog gastroeteritisa.

 

Kako se prenosi zaraza?

Glavni put prijenosa infekcije rotavirusom najčešće je kontaktom prljavih ruku i usta no nije isključen ni kapljični put prijenosa zrakom.

Rotavirus je iznimno zarazan, te se brzo i lako prenosi preko zagađenih površina, kao što su igračke te ostale površine na kojima se djeca igraju. Infekciju je gotovo nemoguće izbjeći, a higijenske mjere, često pranje ruku i dezinfekcija površine, pokazale su se nedovoljno učinkovitima u suzbijanju širenja infekcije.
Kada se jednom pojavi u okruženju kao što je dječji vrtić ili bolnički pedijatrijski odjel, infekciju je vrlo teško kontrolirati jer su djeca često u bliskom kontaktu.