Obitelj

Poslodavci podržavaju: vrtići bi trebali raditi u dvije smjene

vrtići u dvije smjene

Istraživanje udruge roditelja Korak po korak pokazalo je da poslodavci podržavaju dulji rad vrtića, odnosno drugu smjenu.

Djecu je teško odgajati, odluka da se započne obitelj još je teža, a sve je to još teže kada nemate posao, ili imate posao ali radite noćne smjene, ili živite u podstanarskom stanu bez mogućnosti kupnje vlastitog stana. Sve navedeno je stvarnost budućih i sadašnjih roditelja u Hrvatskoj.
Stoga je udruga Korak po korak provela je istraživanje u sklopu projekta Bolja Ravnoteža za Zaposlene Obitelji koje je pokazalo izazove roditeljstva u Hrvatskoj. Istraživanje provedeno na 772 roditelja pokazalo je da 77,8% ispitanika smatra da mladi danas planiraju obitelj ovisno o radnom statusu.

Što kažu poslodavci?

Istraživanje je također provedeno i na poslodavcima koji kao glavnu stavku u balansu između poslovnog i privatnog života navode institucionalnu podršku na lokalnoj razini. To znači bolja organizacija vrtića koja prati promjene u modernom poslovanju. To pak znači dulji rad vrtića u dvije smjene, rad škole u jednoj smjeni, te osiguravanje produženih i cjelodnevnih boravaka u školi.

Porazna statistika istraživanja je pokazala da hrvatski radnici teško ostvaruju balans između privatnog i poslovnog života. Naime, 39% ispitanika provodi s djecom dva do tri sata dnevno, dok njih 11,8% provodi sa svojom djecom manje od sat vremena u danu, a većina ispitanika se uz vrtić mora oslanjati na baka servis. 66,1 % ispitanika smatra da ravnoteža između posla i obitelji ovisi o senzibilitetu poslodavaca.

Vrlo zanimljiv podatak je onaj u kojem poslodavci podržavaju mogućnosti otvaranja vrtića za svoje zaposlenike kao i uvođenje slobodnih dana za prve dane škole i vrtića, kao i mogućnost obavljanja liječničkih pregleda tijekom radnog dana. Na tu zanimljivost hrvatskih poslodavaca odgovorilo je 76,3 % roditelja koji kažu da bi njihov privatni i poslovni život bio u balansu kada bi poslodavci poštivali Zakon o radu.

Demografske mjere

Ruku pod ruku s ovim istraživanjem idu i najavljene ali još nedočekane demografske mjere. Prošle godine Europska unija objavila je paket mjera Work-Life Balance, koji obuhvaća i prijedlog Direktive za potporu ravnoteži između radnog i obiteljskog života za roditelje i njegovatelje. Očekuje se da će Direktiva biti usvojena početkom sljedeće godine. Ta direktiva zagovara i ojačava poslodavce da roditeljima omoguće rad od kuće i fleksibilno radno vrijeme, kao i mogućnost roditeljskog i rodiljnog dopusta.

Ono što Europska unija u tom paketu mjera također zagovara jest i poticanje roditeljskog dopusta za očeve kako bi se mobilizirala teško zapošljiva grupa majki koje su nezaposlene tijekom porodiljnog dopusta, ali i zaštitu od otkaza povezanog s roditeljstvom.

Foto: Freepik