Zdravlje i prehrana

Pa-pa crne plombe!

crne plombe

Od ove godine stomatolozi diljem EU više ne smiju koristiti tzv. crne plombe na trudnicama, dojiljama i djeci.

Od 1. srpnja ove godine stomatolozi više ne smiju koristiti tzv. crne plombe odnosno amalgamske plombe u liječenju zubiju trudnica, dojilja i djece do 15. godine.

Crna plomba – sastav

Riječ je o direktivi Europske unije koja za cilj ima smanjiti korištenje amalgama u dentalnoj medicini koji sadrži opasnu živu i živine pare. Prema direktivi od iduće godine zubari diljem Europske unije trebali bi početi koristiti amalgamske kapsule za sve skupine stanovništva koji nisu trudnice, dojilje i djeca.
Naime, za navedenu najranjiviju skupinu društva stomatolozi će trebati koristiti bijele plombe.

Što kaže HZZO

Kako danas stvari stoje, HZZO plaća bijele plombe djeci do 18. godina za sve zube, dok su za odrasle besplatne samo do trojki. Prema dentalnom cijeniku bijele plombe koštaju od 200 do 300 kuna, ali HZZO ne pokriva cijeli trošak, već samo dijelomični.

Cilj nove direktive Europske unije je smanjiti potrošnju žive jer je opasna za okoliš i ljude, a sve države Unije do 1. siječnja iduće godine moraju uvesti nove mjere kako bi se njihova uporaba ukinula.

Problem tzv. crnih plombi je taj što su novija istraživanja pokazala da su zaista štetne, a komponenta koja radi najviše štete je živa i živine pare. S druge strane, stomatolozi ističu da su se amalgamske plombe pokazale izrazito izdržljivima i kompaktnima naspram bijelih koje su nešto slabije i također imaju neke elemente koji štete.

Foto: Freepik