Tata

Ona je trudna, a jeste li i vi?!

lažna trudnoća, tata

Vaša vam je partnerica nedavno priopćila možda najuzbudljiviju vijest ikada! I ne možete ju kriviti zbog činjenice da je potpuno udubljena u taj svoj novi svijet i razmišljanje o malom čudu koje stiže za otprilike osam mjeseci jer će u vaš dotadašnji svijet unijeti nezamislivu promjenu…

U svemu tome nije baš puno pažnje poklonila vama, zar ne? A vi ste primijetili čudne promjene na sebi. Gotovo vam dođe da sami sebe upitate jeste li i vi – trudni?!

Jeste li primijetili neke neobične promjene kod sebe u posljednje vrijeme? Jede li vam se sladoled za doručak i kiseli krastavci za desert? Čini li vam se da je vaš sasvim prihvatljiv pivski trbuščić odjednom veći? Možda će vam to zvučati nepojmljivo, no sasvim je moguće da proživljavate lažnu trudnoću.

Vjerovali ili ne, čak svaki četvrti budući otac iskusit će neke simptome lažne trudnoće. Ta je pojava stvarna i ima čak pravi ozbiljan naziv ‒ Couvade sindrom, a sa sobom nosi sve ljepote trudnoće i za muškarca: mučninu, bolove u leđima, debljanje, natečen trbuh, čak i „trudove“. Dobro, ne paničarite, nećete morati roditi. Jasno?

Koliko je to česta pojava kod muškaraca?

Iako u medicinskim krugovima pseudo ili fantomska trudnoća još uvijek nije prepoznata kao bolest, liječnici i istraživači itekako je drže na oku. Brojke „trudnih“ muškaraca teško je točno odrediti, ali iznenađujuće velik broj muškaraca umisli trudnoću. Bolovi u leđima nisu jedini simptom trudnoće kod muškaraca. Jedan je tata ovako opisao vlastite trudničke želje: “Svih devet mjeseci imao sam nezaustavljivu potrebu jesti pileće batake.”

Neki muškarci priznaju da im je bilo znatno teže prebroditi svoju lažnu trudnoću, čak teže nego pravu trudnoću svojih partnerica. „Kad je počeo porod, imao sam osjećaj da mene više boli nego nju.  Njezini su trudovi bili jaki, ali moji bolovi u trbuhu bili su neizdrživi“, izjavio je jedan iskreni mladi otac, koji je želio ostati anoniman.

Kada možete očekivati ovaj fenomen kod svog partnera?

Znanstvenici tvrde da se lažna trudnoća događa muškarcima koji su iznimno povezani sa svojom trudnom partnericom. Neki muškarci iskuse Couvade sindrom jer su očarani samom trudnoćom, a neki pak jednostavno žele postati dio tog čudesnog procesa. Psiholozi kažu da je lažna trudnoća isključivo psihološki fenomen, a neki od njih tvrde da su mučnina i vrtoglavica simptomi anksioznosti muškarca, a ne lažne trudnoće. Teorije su brojne, a jedna od neobičnijih Couvade sindrom temelji na ljubomori koju muškarci osjećaju prema trudnoj ženi. Drugi će pak reći da se tako muškarci pripremaju za očinstvo. Bilo kako bilo, lažna trudnoća itekako je stvarna.

Što možete učiniti?

Ako se bojite da ćete s partnericom započeti nezdravo natjecanje u igri zvanoj „tko se od nas osjeća gore“, ne brinite se. Psiholozi nas tješe: sindrom obično slabi kako trudnoća odmiče jer muškarci s vremenom postaju sve sigurniji i sve manje anksiozni. Simptomi najčešće slabe nakon prvog ultrazvuka – tada muškarcima partneričina trudnoća postaje stvarna, pa im na neki način više „ne treba“ njihova umišljena.

Nemojte se ljutiti ako vas partnerica ne razumije i ako je ljuti vaše novo ponašanje. Možda joj uopće nije jasno što se događa, pa joj može izgledati kao da vi samo želite ukrasti svu pažnju koja u ovom razdoblju, očekivano i s pravom, pripada njoj. Nemojte se ustručavati razgovarati s njom. Povjerite joj se i zamolite ju da ima razumijevanja za vas. Lakše ćete se riješiti anksioznosti, time vjerojatno i sindroma, ako svoje osjećaje podijelite s njom. Potražite zajedno s njom termin Couvade sindrom na internetu i nemojte da vam bude neugodno. Budite jedno drugomu podrška.

Dobre strane

Objasnite partnerici da je vaše „umišljanje“ trudnoće zapravo sasvim pozitivno. Naime, velika je vjerojatnost da se ovaj sindrom pojavljuje zbog silne želje muškarca da postane dijelom te čarolije. To bi vam moglo poslužiti kao temelj za još dublje emocionalno povezivanje. U sklopu tog povezivanja dotaknut ćete se i razdoblja kad beba stigne, koje sigurno kod vas stvara dodatnu pomutnju (ne možete si to ni zamisliti, zar ne?). Podijelite ta razmišljanja s partnericom i dobit ćete kod nje još jedan plus, vjerujte nam.

Foto: Freepik