Obitelj

Odbacite zablude o štednji, kreditima i financijama

Pogrešne financijske odluke katkada su povezane s klasičnim mitovima ili zabludama o novcu. Za ovu kolumnu izdvajamo njih pet:

Štedjet ću kad budem imao novaca! 
Ne treba čekati da se domognete značajne svote novca kako biste počeli štedjeti – pravo je vrijeme čim počnete dobivati prve novce. Ako se redovito izdvajaju i manje svote novca za štednju, na dugi rok, može se kumulirati novac koji će dobro doći za nepredviđene okolnosti ili za ulaganje.
Naviku prenesite i na djecu. Ako ste odlučili svom školarcu davati mjesečni džeparac, naučite ga da dio novca odvaja za štednju.
Također i roditelji mogu otvoriti štedni račun u poslovnim bankama, na kojima samostalno odvajaju sredstva za djetetove potrebe.
Do kraja 2012. u medijima je dugo trajala rasprava o dječjoj štednji jer su roditelji za podizanje novca s dječjeg štednog računa trebali suglasnost Centra za socijalnu skrb. Negdje potkraj te godine pravila su malo olabavljena, pa trenutačno roditelji mogu bez ičije suglasnosti raspolagati sredstvima s dječjeg štednog računa do iznosa od 10.000,00 kuna. Čak je i definirano da se sredstva trebaju koristiti za uzdržavanje, liječenje, odgoj, školovanje, obrazovanje ili neke druge važne djetetove potrebe.

Kupujem samo kad su sezonske rasprodaje! 
Za kupnju u vrijeme rasprodaja potrebna je velika samokontrola. Rasprodaje su idealno vrijeme za šoping, ali samo ako znate točno što vam treba i ne gubite se u velikoj ponudi. Logika kako je sve povoljno i dostupno može vas dovesti u situaciju da kupite stvari koje vam nisu potrebne i potrošite više novca nego u sezoni. U kupnju uvijek planski i s popisom!
Prva ovogodišnja sniženja su počela, razmislite što stvarno trebate te se uputite u potragu samo potrebnog proizvoda. Nemojte ići u trgovačke centre „samo nešto vidjeti“ jer je velika šansa da izađete iz njega najmanje s jednom vrećicom.
Danas na internetu postoje i portali koji uspoređuju cijene pojedinih dućana, informirajte se!

Od kada postoje stranice s povoljnim dnevnim ponudama, dosta sam uštedjela! 
Kao i kod kupnje prilikom sezonskih rasprodaja, u zabludu nas mogu dovesti i stranice na kojima se nude proizvodi i usluge uz megapopuste. Takve stranice su jako korisne, ali samo dok ne gubite razum prilikom ugovaranja proizvoda i usluga. Uvijek bilježite koliko ste usluga ugovorili i razmislite trebate li ih toliko i koliko ste ukupno potrošili. Oprez na logiku: jako je povoljno! Ono što je važno za vaš kućni proračun i utječe na vašu financijsku ravnotežu je ukupna potrošnja.
Imamo iskustvo s jednom našom prijateljicom koja je jednostavno „poludjela“ za ovakvim stranicama. U početku smo joj i malo zavidjele, završila je tečaj španjolskog za nekoliko stotina kuna, a o tečaju brzog čitanja da ne govorimo – cijena je bila samo 20 % od redovitog tečaja. Na kraju se nije mogla kontrolirati: prva stvar koju je ujutro napravila bilo je pregledavanje internetskih stranica s dnevnim ponudama, ni sama više nije znala što je uplatila, a što nije. Shvatila je da je zaglibila tek kada su je ponuđači počeli zvati da nije došla na ugovoreni termin. Ispalo je da je nekoliko tisuća kuna potrošila uzaludno…

Moram što prije kupiti stan, ne želim biti u najmu! 
Kupnja stana veliki je izdatak za svaku obitelj. Procjena mogućnosti financiranja takvog izdatka treba biti što realnije sagledana na duži rok, koliko je i potrebno da se takvo ulaganje vrati. Prilikom kupnje stana nije samo važno sagledati cijenu stana nego i ostale troškove koji će nastati kako bi se nekretnina dovela u stanje prikladno za život (kupnja namještaja, opremanje stana, eventualne preinake u prostoru kako bi se prilagodio potrebama budućih stanara…). Takvi izdaci znaju biti značajni, stoga ih prije kupnje treba sve staviti na papir i usporediti s vlastitim mogućnostima.
Kupnja stana snažno je povezana s emocijama kupaca, npr. kad se radi o obiteljima s djecom – u tom slučaju roditelji kupnjom stana osjećaju da pružaju sigurnost svojoj djeci. S obzirom na to da je ovakva investicija značajna, ne bi trebalo prerano odbaciti mogućnost najma nekretnine umjesto kupnje zaduživanjem, barem dok se jedan dio sredstva iz redovitih primanja ne uštedi za kupnju nekretnine. Prije kupnje potrebno je dobro procijeniti i sve moguće rizike vezane za ulaganje u nekretninu.

Ako ja nisam imao, neka barem moje dijete ima! 
Iako možda sa sobom nosite tužne uspomene na djetinjstvo provedeno u neimaštini, a kasnije ste došli do značajnih zarada, to nije razlog da pretjerate s davanjem novca svome djetetu. Tako mu ne činite uslugu. Naučite ga da samostalno zarađuje novac, podijelite s njim svoje znanje i iskustvo i priuštite mu zadovoljstvo da nešto samo postigne. Više će cijeniti i više će se tome veseliti. Ako dijete ima sve što poželi, teško ga se može motivirati. 
Kada dijete nešto traži od nas, često ono zapravo traži našu pažnju, a ne materijalnu stvar. Dječak Marko je od svog oca stalno tražio kupnju jedne te iste društvene igre. Nakon drugog puta otac ga je pitao koji je razlog takve narudžbe. Marko je samo želio tu igru igrati sa svojim tatom – zapravo, tražio je pažnju.

Ne zaboravite da je motivacija važna u postizanju ciljeva i u svakodnevnom životu. Ona nam pomaže da pronađemo smisao u životu.

Tekst: Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat
Hrvatski institit za financijsku edukaciju