Mama

Mama Ana: Drage mame dječaka…

mama Ana, Ana Zibar,

Majčinstvo je u životu žene uloga koja ju u potpunosti mijenja od onog trenutka kada svoje dijete primi u ruke prvi put.

Ova uloga mijenja nas žene na mnoge načine, a toliko toga možda i nismo svjesne. Kada se pogledamo unazad shvatimo koliko smo se u nekim stvarima promijenile.

Ja sam mama dvojice dječaka i koliko god sam prije razmišljala kako će to izgledati, na kraju izgleda potpuno drugačije. Je li to zato što imam dječake, a ne djevojčice o kojima sam sanjala i s kojima sam se mogla poistovjetiti ili je to jednostavno tako bilo da ste majka dječaku ili djevojčici, ne znam. Ali ono što znam je da je dječacima potrebna posebna pažnja i ljubav kako bi izrasli u snažne i samopouzdane muškarce.

Način na koji su se muška djeca odgajala nekada i sada u potpunosti je različit i drago mi je da je tako jer smatram da je ono nekada bilo krivo. Fraze poput budi muško, dečki ne plaču, itd. su za mene u najmanju ruku neprimjerene i smatram da ne treba tako odgajati dječake.

Ono što dječake svakako treba naučiti je da budu nježni i ljubazni, jer su ljudi, a ne strojevi. Još jedna stvar koja je po meni užasno važna je povjerenje – morate raditi na povjerenju sa svojim djetetom.

Ovo su neki moji primjeri kako ja odgajam svoje dječake, a koji će nadam se pomoći i vama ili vam barem otvoriti neke vidike po pitanju odgoja dječaka, za bolje danas i za bolje sutra.

mama Ana, iskustvo mame

Dajte odgovore na sva pitanja

Koliko god vaš sin imao godina i kakvo god vam pitanje postavio na vama je da mu date odgovor. Nemojte odgovarati s, na primjer, „vidjet ćeš kada narasteš“. Ako ne znate odgovor, recite da ne znate i odgovorite kada saznate.

Kada vam postavi neugodno pitanje, pitanje od kojeg se crvenite, ne skrećite s teme jer je to samo vaš problem. To što je vama neugodno je nešto što trebate riješiti sami sa sobom. Odgovorite na sva pitanja i budite uvjereni da nema toga što se vaše dijete danas sutra neće usuditi pitati vas.

Ne naslađujte se kada ste u pravu

Pod ovim mislim na onaj poznati scenarij kada nešto djetetu kažete sto puta, a ono opet radi po svome, dok se na kraju ne „opeče“. To je potpuno normalno i takve smo i mi bili kao mali. Neke stvari trebamo ponoviti sto puta dok ne shvatimo da radimo krivo. Koliko god vi kao majka to pokušavali spriječiti, ako vas dijete ne posluša, to je njegova stvar. Pustite ga da shvati samo i ne naslađujte se na kraju kada shvati da ste bile u pravu.

mama Ana, Ana Zibar

Podržite svaku njegovu želju

Sada želi biti policajac, sutra želi biti vatrogasac, prekosutra doktor… Ma odlično, važno je da želi i ima neku viziju. Na vama je da ga u tome podupirete i ne smijete mu se. Neka želi što god, a vi ga u tome podupirite. Sam će kroz život shvatiti što stvarno želi, ali put do toga treba biti pun podrške kako bi mu bilo lakše i kako bi imao samopouzdanja.

Preskočite čitanje bukvice

Čitanje bukvice je zastarjeli način odgajanja djeci i tamo treba i ostati, u prošlosti. Čitanjem bukvice ne postižete ništa osim zatvaranja djeteta u sebe. Ako želite riješiti neki problem jedino što vam ostaje je razgovor, ako ne upali razgovarajte opet i tako sve dok ne upali.

Pitajte ga za savjet

Da dijete je, ali budite sigurni da na neke stvari ima bolji i pametniji odgovor od vas samih. Kada se nađete pred zidom i ne znate što i kako, postavite mu jednostavno pitanje, zapanjit će vas odgovorom, a vi ćete napraviti dvije odlične stvari, osim što ćete vi dobiti pomoć, učit ćete ga kako donijeti odluke, kako biti muškarac i oslonac. Pokažite mu koliko ga poštujete i koliko mu vjerujete.

Kada plače

Kada dječak plače znači da je u nečem problem i koliko god taj problem vama bio besmislen, njemu je najveći na svijetu i tako se prema njemu ponašajte. Umirite ga jer vaše dijete ne smije neutješno plakati! Nikada! I to zapamtite.

mama Ana, iskustvo, odgoj dječaka

 

Nemojte mu se smijati

Ne, ne mislim da mu se ne nasmijete i da budete ozbiljni, nego da mu se ne smijete kada nešto krivo napravi ili kada mu se nešto dogodi. Kada se žena smije muškarcu za njega je to uvreda i to imajte na umu.

Budite na njegovoj strani

Budite uz njega riječima i djelima. Tko god imao nešto reći protiv njega, bilo da je riječ o učiteljici, prijatelju, drugoj mami, vi budite uz njega i budite na njegovoj strani. Nikada ne vičite na njega pred drugima jer je on pred drugima uvijek u pravu.

Na taj način ćete postići da vam vjeruje, da se uz vas osjeća sigurno, a ako smatrate da je ipak u krivu riješite to s njim u svoja četiri zida s razgovorom, bez vikanja.

Pohvalite ga

Hvalite svoje dijete što više, ma kako god nešto obavljao, on to obavlja savršeno i ako ne, jednog dana sigurno hoće, baš zbog vaših pohvala!

Volite, ljubite, grlite, poštujte i vjerujte u svoje dječake jer će jednog dana upravo oni biti muškarci kakve svijet treba.

 

piše: Mama Ana Zibar
foto: privatni album

www.zenskisvijet.com