Bebe i mališani

Kvrga na bebinoj glavi – kada je vrijeme za paniku?

Kvrga na bebinoj glavi

Bez obzira na to ima li vaš mališan tri godine ili šest mjeseci sigurno ste se već upoznali s kvrgama.

Kvrga na bebinoj glavi znak je da je mališan počeo puzati pa krivo procijenio udaljenost ili je pak tek prohodao pa nezgodno pao. No, kada je riječ o bezazlenoj kvrgi, a kada je vrijeme za paniku?

Kvrga na bebinoj glavi normalan je dio razvoja bebe tijekom kojeg mora naučiti kako puzati, hodati, snalaziti se u prostoru, što je opasno, a što nije. Upravo je ta opasnost najvažniji element jedne obične kvrge ili pak modrice.

Modrice su  hematomi nastali ispod kože zbog udarca i mogu biti crvene, pa plave ili zelene boje. Kvrge su pak izbočine, najčešće na glavi, koje su nastale zbog udarca koji je bio dovoljno jak da prekine sitne kapilare na mjestu udarca koje onda krvare ispod kože i nastaje izbočina. Isto se radi o hematomu.

Masnice ili modrice, kvrge ili čvoruge, kako god ih zvali, najčešće ne treba tretirati, osim ako imate klinca koji voli hladan oblog na glavi.

Kvrga na bebinoj glavi najčešće će proći kroz nekoliko dana mijenjajući pritom boje – od crvene preko plave do zelene ili čak crne crne, pa natrag u boju kože.

No, postoje udarci koji su opasniji od drugih, a prepoznat ćete ih po ovim simptomima:
  • ako beba padne i ne zaplače, to nije dobar znak
  • padanje u nesvijest, čak i na kratko
  • napadaji koji uslijede nakon pada – zabacivanje glavice, trzanje, treskanje
  • povraćanje
  • krvarenje iz uha ili nosa

Ako primijetite neke od ovih simptoma, nazovite pedijatra ili hitnu pomoć koji će vas uputiti u daljnje postupanje.

Foto: Freepik