Bebe i mališani

Kada se mališani počinju smijati?

Pitajmamu Kad Se Beba Pocinje Smijati

Iako je svako dijete individua te će neka djeca pravi osmijeh pokazati ranije, a druga i koji mjesec kasnije.

 

Svaki roditelj zna koliko iskren dječji osmijeh može biti zarazan i neodoljiv. No, kada se mališani uopće počinju smijati? Je li svaka grimasa osmijeh ili.. ?

  • do prvog mjeseca života dijete će roditeljima priuštiti nešto što nalikuje na osmijeh. Iako će to djelovati neodoljivo, to ipak nije emocija nego grimasa koja će se još češće ponavljati kako novorođenče bude raslo. Posebno će biti istaknuto u snu.
  • do drugog mjeseca dijete pomalo počinje reagirati na podražaje. Prvi osmijeh u budnom stanju pokazat će oko šestog tjedna života, i to u početku na poznate zvukove – roditeljski glas.
  • do trećeg mjeseca svijet oko sebe djeca počinju doživljavati i vizualno, pa osim što prepoznaju glasove, već razlučuju i lica. Šire svoje rukice i lupaju nogicama. Samim time jasnije prepoznaju izraze lica i pomalo počinju osmijehom odgovarati na osmijeh (oponašaju).
  • do četvrtog mjeseca smijeh i hihotanje postaje svladana vještina. Uz roditeljima najdraži izraz lica (bezubi osmijeh), u ovoj dobi klinci će gugutati, cičati i puštati zvukove koji će itekako dati do znanja okolini jesu li sretni ili tužni.

Iako je svako dijete individua te će neka djeca pravi osmijeh pokazati ranije, a druga i koji mjesec kasnije, ako je kašnjenje veliko te nema baš nikakva napretka, važno je posavjetovati se sa stručnjakom. Što se ranije otklone sumnje na poteškoće s vidom, sluhom ili govorom, prije se može djelovati i na ispitivanju ostalih razloga zašto se to događa.