Tata

Kad postane tata muškarac se mijenja – znanost potvrdila!

kad postane tata muškarac se mijenja

Znanost je potvrdila da se muškarac mijenja kad postane tata. Jasno nam je svima da žena doživljava velike emocionalne i tjelesne promjene kada postane mama, no što se događa s tatom.

Hormoni su krivi za sve

Tijekom mamine trudnoće budućem tati padaju i rastu određene vrste hormona. Ponajviše, pada testosteron, a raste oksitocin i dopamin.

Naime, testosteron je kod muškaraca vrlo bitan prilikom dejtanja, upoznavanja, prvih mjeseci braka i slično, no prilikom mamine trudnoće postaje suvišan. I to na pozitivan način!

Pročitajte i: Mama je trudna, jeste li i vi?

Smanjene količine testosterona kod muškaraca doprinose zbližavanju s bebom u trbuhu, nježnosti, smirenosti. Postaju također empatični i osjetljiviji. Da pustite snimku bebinog plača grupi muškaraca, oni s višom razinom testosterona postat će nervozni zbog neugodnog zvuka, dok će oni s nižom razinom postati tjeskobni u namjeri da pomognu bebi.

Znanost iza nježnosti

Dakle, padom testosterona tata postaje nježniji i empatičniji, te se priprema za očinsku ulogu. Istovremeno, razine oksitocina – hormona ljubavi rastu, a svoj vrhunac će doseći u danima poslije rođenja beba. Baš kao i kod mame, samo ne u toliko velikim količinama. Također, uzbuđenost oko nove bebe podiže razinu i dopamina, hormona nalik adrenalinu.

I mozak se mijenja

Osim što će tata imati nešto drukčiju hormonalnu sliku i mozak će mu se promijeniti. Naime, snimke mozga novih očeva pokazale su veću aktivnost na vanjskim dijelovima mozga koji su zaduženi za planiranje i rješavanje problema.

Pročitajte i: Postali ste tata, što vam se to događa u glavi?

Također, nesvjesni mozak koji se uglavnom nalazi oko limbičkog sustava pokazuje povećanu aktivnost, a odnosi se na njegovanje i prepoznavanje opasnosti.

Muškarac se mijenja kad postane tata

Kao što se tati i mami mijenja hormonalna slika, i bebe doživljavaju isto. I to na drugačiji način! Hormon ljubavi – oksitocin, naglo im raste kada ih tata prima u naručje i igra se s njima. A to doprinosi potvrđivanju teze da bebe prepoznaju i mame, ali i tate!

Foto: Freepik