Mama

Girly Fitness: U službi ljepote i zdravlja

moderna mama

Ana Tomac naša je Moderna Mama. Ona je mama jednogodišnjeg Jakova, ali i uspješna trenerica fitnesa i vlasnica popularnog Instagram i Facebook fitnes raja Girly Fitness.

Posao radi sa svojom sestrom blizankom. Svakog dana savjetuju majke, žene, ali i muškarce i tate, o tome kako pravilno vježbati, skinuti kile ili kako zaliječiti neku sportsku ozljedu. U svojim videima Ana često spaja nespojivo, a to je vježbanje s malim Jakovom. Ruši tabue poput vježbanja nakon porođaja i tijekom dojenja. Inače je iz velike obitelji koja broji čak dva para blizanca i još dvoje djece, pa joj multitasking nije stran, kao i žongliranje karijere i obitelji. Kako joj to uspijeva i što se sve krije iza takvog posla otkrila nam je u intervjuu.

Ana, mama ste prekrasnog dječaka, a ujedno i fitnes-trenerica, aktivni ste na društvenim mrežama, propagirate zdrav život i tjelovježbu, ambasadorica ste mnogih proizvoda… Pa kako izgleda Vaš dan? Ima li trenutka dosade?

Iskreno, ne znam što je dosada kada govorimo o obvezama koje imam unutar 24 sata. Dan za mene počinje već oko pet sati, kada sjedam za laptop i radim nekoliko sati dok se Jakov ne probudi. Nakon toga slijedi trening i ostalih milijun obveza jer treba uskladiti posao, kuću i dijete. Sama sam svoj šef, tako da rodiljni dopust nisam iskusila u pravom smislu riječi. Radim doslovno od petog dana nakon izlaska iz rodilišta i, da, bilo je teških dana, ali ne žalim.

giry fitness

I prije porođaja bavili ste se fitnesom. Je li se Vaš stav prema tijelu promijenio otkako ste rodili?

Tako je, vježbala sam prije, za vrijeme i sada, nakon trudnoće. To je ostalo isto, no stav se promijenio. Ne toliko prema vježbanju koliko prema tome kako smo mi žene stroge same prema sebi, što nam u osjetljivom postporođajnom vremenu doista ne treba. Preveliki je naglasak na strijama, celulitu i rastegnutoj koži. Mislim da je to premala cijena za čudo koje smo izvele i donijele na svijet novo ljudsko biće. Prioriteti su svakako pobrkani. Jedno je htjeti biti u formi i osjećati se dobro, drugo je dovesti se do depresije jer ne izgledaš kao sedamnaestogodišnjakinja iz susjedstva.

Što bi prema Vašem mišljenju trebala svaka žena znati o svom tijelu?

Prije svega, koliko god klišeizirano zvučalo, trebala bi se voljeti takva kakva jest, unatoč tome što se svaki dan trudi biti još bolja verzija sebe same. Prehrana i trening ponajprije bi trebali biti u funkciji zdravlja i dobrog osjećanja u svojoj koži, a tek onda put k dobrom izgledu.

Što mislite da bi svaka žena trebala znati o svom tijelu u trudnoći? Kako ste se Vi osjećali dok ste bili trudni, s obzirom na to da ste navikli biti aktivni?

Ahhh… trudnoća! Rekla sam sto puta i opet ponavljam ‒ najljepše i najblaženije razdoblje moga života . Baš to ‒ blaženo i mirno. I ostalima preporučujem neka uživaju tih devet mjeseci, osobito ako je riječ o prvoj trudnoći. Noge u zrak i pustite druge da vas tetoše jer, vjerujte, naradit ćete se. Vježbala sam za vrijeme trudnoće, doslovno do dva dana pred porođaj i opet bih tako jer sam se zbog toga osjećala fantastično. Imala sam liječnički blagoslov za to, pa nije bilo mjesta za brigu. Trudnoća nije bolest nego stanje, prema tome, ako je sve okej, nema razloga napraviti od sebe invalida. Jedina stvar koju bih promijenila ‒ ne bih toliko izigravala heroja, stala bih na loptu i pustila druge da me razmaze. Možda to govorim jer mi sada kronično nedostaje sna.

girly fitness

Osim što sa svojim obožavateljima dijelite fitnes videosnimke i savjetujete ih glede tjelovježbe, često se na Vašem Instagramu i Facebooku mogu vidjeti sličice Vaših obroka, ali i obroka bebača Jakova. Nama u redakciji ta hrana jako fino izgleda, a i Jakov je presladak, pa Vas moramo zamoliti da nam napišete jedan zdravi recept za bebe!

Jakov, za razliku od mame, nije ljubitelj doručka. Njegov apetit proradi nakon 16 sati, na tatu je. Ljubitelj je slanih, domaćih kombinacija, a posebice voli palentu s tikvicama.

U svojim videima često uključujete Jakova u vježbanje. Kako mu se to sviđa, zna li Vas oponašati?

U početku je mislio da se mama igra, sad je već počeo kužiti da su u tijeku neke opasnije radnje. Obožava skakanje ‒ skok čučanj ili jumping jack, na te vježbe smijeha ne nedostaje. Uistinu ga fascinira oprema. Bučice, elastične trake, podloga za vježbanje… koju obično on zauzme, a mami ostane tepih. I više sam ga puta ulovila kako liže girju, tako da je ona od tada najdezinficiraniji dio kućanstva.

girly fitness
Kako ste Vi i sestra došle na ideju da pokrenete Girly Fitness?

Zapravo je sve bio logičan splet okolnosti, spojili su se posao i ljubav prema pisanju. Dobile smo posao trenerica u lokalnom fitnes-centru i odlučile otvoriti stranicu na kojoj ćemo polaznice informirati o terminima i slično, no stvar se malo otela kontroli. Recept, trening, slovo po slovo, i naš je Girly Fitness narastao.

Jeste li vježbali u trudnoći? Možete li nam dati neku provjerenu trudničku vježbu koju bi svaka trudnica mogla/trebala raditi?

Svakako, vježbala sam u trudnoći i, ako je sve u redu, isto preporučujem i ostalim budućim majkama. Trudničke treninge pamtim kao najdraže! Obožavala sam lagani kardio-trening poput malo brže šetnje na pokretnoj traci i sve vježbe istezanja, koje su me spasile. Osjećala sam se u formi za porođaj, izbjegla sam tadašnje i kasnije bolove u leđima, otečene noge, a o pretjeranom višku kilograma da i ne govorim.

Vidjeli smo na Vašem Facebook profilu da dojite. Jeste li se susreli sa stereotipnim osudama zbog spajanja dojenja i posla kojim se bavite?

Unatoč golemoj podršci, tu i tamo se našao glas koji se čudio kako još uvijek dojim ili kako imam toliko mlijeka jer, eto, imam male grudi, vježbam i hranim se zdravo. To su neka zastarjela razmišljanja koja nemaju veze sa stvarnošću. Mlijeko se ne stvara zbog masne hrane ili velikih grudi. Kvalitetna prehrana može biti samo plus, nipošto ne kočnica laktacije. Također, veliki sam pobornik dojenja u javnosti zato što, naročito u prvim mjesecima kada beba doslovno ništa ne kuži nego samo želi ciku, nemaš izbora. I, ne, ne može čekati 15 minuta da dođete kući. Nekad jednostavno moraš podići majicu nasred šoping-centra i ako nekome to nije jasno ili je čudno, ima problem, a ne mama koja doji.

I za kraj – sve Vaše objave na Instagramu izgledaju savršeno. Ima li kaosa iza njih? Jakov ruši podloge za vježbanje i slično?

Kaos je sastavni dio mojeg života u kojemu sam se naučila živjeti, ali kažem si svako jutro da je jedino važno zadržati glavu iznad razine vode. Jakov je sada u fazi kada je rušenje svega zadaća broj jedan, tako da je mama vječno u pokretu. Nažalost, jedna sam od onih koje ne mogu ništa ostaviti za poslije, pa odmah moram usisati, oprati i obrisati. Geni. Zato najčešće radim kada Jax spava, u zoru i za vrijeme njegova popodnevnog spavanca.

Foto: privatni album
razgovarala: Lucija Anić