Imena za bebu

Dječja imena: pronađite inspiraciju u zimi

dječja imena

Ako ste trudni i očekujete prinovu ove zime, a još niste odabrali ime za bebu, ne očajavajte!

Ova dječja imena inspirirana su zimom i doista imaju neki poseban prizvuk! Zima je čarobno godišnje doba, jer tu su blagdani, snijeg, školski praznici, fini kolači… Nije ni čudo da takvo jedno romantično godišnje doba posluži kao inspiracija za ime vaše bebe.

Nikola, Niko i Nikolina imena su koja se često daju u prosincu, a ne treba niti objašnjavati zašto. Sveti Nikola ipak je jedan od omiljenih simbola zime.

Kristijan, Kristina – podrijetlo ovog imena je latinsko i dolazi od riječi christianus što znači kršćanin, kršćanka. Ime koje je jako popularno u Hrvatskoj, idealno za mališane koji se rode u zimskim mjesecima.

Noel je sve popularnije ime kod nas, a doslovno je preuzeta francuska riječ “noel” što znači Božić. Što je ljepše i čarobnije od toga?

Gabrijel, Gabrijela – arkanđeo Gabriel u Bibliji je glasnik Božjih odluka i jedan od sedam anđela. U Novom zavjetu nagovješćuje Zahariji da će mu se roditi sin Ivan Krstitelj, a Djevici Mariji da će roditi Isusa. Popularna je i ženska inačica imena.

Lucija znači svjetlost. Dan Svete Lucije obilježava se 13. prosinca. Iako kalendarski nije još zima, Lucija je ipak omiljeno zimsko ime jer ipak je ona navjestiteljica božićnog svjetla.

Blanka, Bianka – bjelina je svakako jedan od pojmova koji nas asocira na zimu i na snijeg. Upravo su imena Blanka i Bianca simbol snježne bjeline.

Snježana – po malo zaboravljeno ime koje dolazi kao izvedenica riječi snježiti. A snijeg, najčešće, pada upravo zimi.

Božidar, Božena imena su direktno izvedena iz imena jednog od najvećih kršćanskih blagdana – Božića, koji i obilježava najljepši dio zime.

Stela dolazi od riječi stella što znači zvijezda. Lijepo i svečano ime za malu zvijezdu koja je također jedan od simbola Božića, ali i rado viđen ukras na božićnom drvcu.

Marija je ime koje unatoč dugoj tradiciji nije nikada palo u zaborav i mnogi ga još uvijek rado nadijevaju svojoj djeci rođenoj zimi jer se ovo ime također veže uz Božić. Marija znači od boga ljubljena, privilegirana, ali i gospođa, zvijezda.

Josip je biblijsko ime koje je također kroz godine zadržalo popularnost te ga kao i Mariju, direktno povezujemo s Božićem.

Foto: Freepik