Zdravlje i prehrana

Tumori srca u djece

Tumorima srca nazivamo svako neuobičajeno umnažanje staničnih elemenata koji se normalno nalaze u srcu i onih kojih uobičajeno nema u srcu.

U djece su rijetki, javljaju se kao primarni ili sekundarni – metastatski tumori. Primarni su češći, uglavnom  dobroćudni (benigni), tj. ne uzrokuju teškoće,  samo  ih se oko 10 posto može smatrati malignima, i to najčešće zbog nezgodne „maligne“ lokalizacije.

Simptomi tumora srca su brojni i mogu oponašati gotovo sve srčane bolesti, kao i cijeli niz općih simptoma kojima, makar izgledali beznačajni, uobičajeni i česti, treba pristupiti ozbiljno: vrućica, umor, gubitak na tjelesnoj težini, osip po koži, bolovi u zglobovima – artralgije, promjena izgleda prstiju – tzv. batićasti prsti.

Nekada je ponašanje djeteta s tumorom srca neuobičajeno: može se žaliti na bolove u prsištu ili osjećati nedostatak zraka, imati vrtoglavice ili gubitak svijesti uz epileptičke napadaje.

Klinička slika ovisit će o lokalizaciji: ako je tumor smješten u dijelu  srčane  ovojnice – perikardu, obično se osjeća bol u  lijevom prsištu  uz poremećaj srčanog ritma,  uz perikradijalni izljev,  tj. nakupljanje tekućine između dvaju listova srčane ovojnice.

Ako je tumor smješten u srčanom mišiću – miokardu,  također može biti popraćen poremećajem srčanog ritma, simptomima popuštanja srca i koronarne bolesti, kao što je angina pektoris ili čak infarkt miokarda.

Tumori u  srčanim šupljinama  svojim volumenom smanjuju srčane šupljine, zatvaraju ili oštećuju srčane zalistke.

Primarni  tumori  uvijek imaju ishodište u nekim od struktura srca, a sekundarni su tumori uvijek metastatski,  tj. ishodište im je uvijek izvan srca.

Najčešći benigni, dobroćudni primarni  tumori su rabdomiomi,  koji se u 80 posto  slučajeva  dijagnosticiraju  nakon porođaja ili tijekom prve godine života, a kako imaju sklonost spontanom nestajanju, rijetko ili gotovo  nikada nalaze se nakon adolescentne dobi. Mogu biti mali tumori od samo nekoliko milimetara ili veliki nekoliko centimetara, a često se nalaze u skupinama.  Klinička je slika različita, ovisna o broju, veličini i lokalizaciji tumora: kako  mogu biti bez simptoma, tako mogu imitirati i  simptome srčane greške – cijanozu (zagasitu boju kože), poremetiti srčani ritam, suziti izlaze iz desne ili lijeve komore te ometati protok krvi  kroz  srčana ušća. Ovi tumori srca ponekad su  uzrok iznenadne dojenačke smrti  ili mrtvorođenosti. Važno je istaknuti  da su u do 80 posto  slučajeva udruženi s jednom rijetkom nasljednom bolesti – tuberoznom sklerozom, te  mogu biti prvi  simptom ili kao  prva sumnja  na tuberoznu sklerozu kada   nađemo rabdomiom u srcu, jer  se ostale manifestacije bolesti javljaju kasnije, nakon nekoliko mjeseci ili godina.  Kako ovi tumori imaju sklonost spontanoj regresiji,   većinom  intervencija nije potrebna, osim medikamentozna u slučaju aritmija te kirurška ako je riječ o  malignoj  lokalizaciji  što kompromitira hemodinamiku.

Drugi po učestalosti su fibromi – koji također  mogu biti uzrokom srčane aritmije, a u jedne trećine oboljelih dovode  do iznenadne smrti.

Miksomi  se obično javljaju u starije djece ili adolescenata, rijetko u novorođenčeta ili malog djeteta. Najčešće  su lokalizirani u lijevoj pretklijetki ( 75 %), rjeđe u desnoj ili  u srčanim klijetkama. Najčešće se nalazi po jedan tumor koji  se peteljkom drži za pregradu između dviju pretklijetki u području tzv. ovalne fose. Većina djece i prije postavljene dijagnoze  ima  dugotrajne nejasne  temperature, žale se da se loše osjećaju,  gube na tjelesnoj težini, osjećaju bolove  u mišićima i zglobovima. Ovisno o lokalizaciji tumora, javljaju se simptomi vrtoglavice, omaglice ili gubitka svijesti, koji su izraženiji u sjedećem i  stojećem položaju, a manje su izraženi  ili nestaju pri  polijeganju.

Od ostalih tumora manje su česti lipomi – tumori građeni od masnih stanica, teratomi i hemangiomi.

Sekundarni  tumori, koji su obično maligni, otkriju se uz osnovnu bolest čiji simptomi prevladavaju. Najčešće u srce metastazira limfosarkom, ali simptomi od strane srca mogu biti i prvi znak bolesti.  Limfosarkom se manifestira  izljevom u perikard, rijetko kao solidni  tumor.

Uz tumore srca, u krvi mogu biti povišeni i neki laboratorijski nalazi: gamaglobulini i titar antimiokardijalnih protutijela, a u krvnoj slici nalazimo povećan broj leukocita, smanjen ili povećan broj trombocita ili anemiju.

Ovisno  o navedenim simptomima,  dijete  svakako treba  uputiti na kardiološki pregled  gdje je  uz  klinički pregled i  EKG  svakako najvažnije napraviti ultrazvuk srca, jer o tom nalazu ovisi odluka o daljem postupku, planiranju  pretraga i liječenju.

Liječenje  je uglavnom kirurško, treba odstraniti sve tumore koji prave simptome, utječu na protok krvi u srcu ili su uzrokom poremećaja srčanog ritma.  

Zdravka Gjergja, dr. med.
specijalistica pedijatrije

Poliklinika dr. Sabol