Obitelj

Savjeti za roditelje: kako se nositi s ljutnjom

savjeti, roditelji, ljutnja

Ljutnja je normalna i zdrava emocija kada se javlja povremeno. No, ponekad je s dječjim i vlastitim emocijama teško upravljati, a pogotovo kada je u pitanju ljutnja.

Nije lako tada ne pokazati tu ljutnju, ne povisiti glas, ne poslati sve dovraga

No, kako se možete pokušati boriti s tim osjećajima i kako ih obuzdati?
1. Prihvaćanje

Prihvatite da ne možete kontrolirati druge; možete kontrolirati samo svoju reakciju na njih. Budite pozitivni. Postavite granice ako su potrebne. Prepoznajte na što možete utjecati, a na što ne.

Na primjer, ne mogu kontrolirati svoje dijete kad cijelu noć plače jer mu rastu zubi. Mogu kontrolirati kako se ja ponašam kad urla.

2. Pozitivno razmišljanje

Odaberite gledati samo dobro. Ako ste pretjerano fokusirani na jedno ‒ djetetovu ljutnju ‒ postat ćete još više frustrirani i vas će obuzet ljutnja.

Na primjer, ako vaše dijete uporno govori „Ne, mama“ ili udara brata ili sestru, umjesto da mu kažete „Nema ne!“ ili „Prestani udarati!“, razmislite što želite da vaše dijete radi i to mu recite.

Katkada zaboravimo da su naša djeca samo – djeca i da još uvijek uče. Tako često govorimo im što da NE rade, a oni ne znaju što treba raditi.

3. Predahnite

Maknite se iz središta zbivanja, pogotovo kada su u pitanju negativne emocije poput ljutnje. Recite djetetu da vam treba odmor, da se brinete zato što biste mu mogli reći nešto zločesto, pa ćete se zato malo maknuti u stranu ili u drugu prostoriju.

Vrlo brzo će dijete shvatiti da je u pitanju njegova ljutnja, a preplašit će se da ste i vi ljuti.

Neka vam dijete budu na vidiku, ali sjednite, odmorite, duboko dišite.

4. Brinite o sebi 

Spavajte puno i zdravo se hranite!

Ovo je pod stresom jako teško provesti, pogotovo kada je u pitanju ljutnja ali itekako utječe na našu sposobnost da se nosimo sa stvarima.

5. Vježbajte

Uz tjelovježbu, ne možete to opovrgnuti, svi se osjećamo bolje! Pa bila to čak samo duga šetnja s mališanima, pomoći će!

Negativne emocije poput ljutnje i naše i njihove najlakše je izbaciti iz sistema fizičkom aktivnosti, stoga će dugačka šetnja biti pun pogodak.

6. Opuštajte se

Pronađite način opuštanja!

Nekom je to molitva, nekom meditacija, nekom izrađivanje rukotvorina, nekom knjiga ili glazba… Uvrstite u svoj raspored nešto što vas opušta i primijetit ćete promjenu.

7. Zatražite pomoć

Kad dođe onaj dan kad stvarno ne možete izdržati, ne libite se zamoliti supruga da dođe pola sata ranije kući, ako može. Ili zamolite mamu / svekrvu / sestru / prijateljicu da dođe kratko pričuvati mališane dok se vi ispušete.

Ljutnja je prirodna i na nju svi reagiramo drugačije, tražite pomoć, nemojte se sramiti – može samo pomoći.

8. Izađite van

Kad vam dan ide potpuno naopako, javite se nekoj prijateljici, sestri, bliskoj osobi i dogovorite druženje u parku, može i s djecom. Sve je lakše podnijeti kad je uz vas osoba koja vas razumije i podupire.

Ljutnja će se raspršiti kada svoje osjećaje podijelimo s nekim bliskim.

Foto: Freepik