Svaštarica

Poticanje znatiželje kod djece: 5 savjeta

znatiželja, djeca

Bebači su po prirodi istraživači. Jasno, kada je sve novo, sve treba i istražiti. No, umjesto da ih zanima što će se dogoditi kada gurnu prste ispod vrata, probudite u njima znatiželju za sigurnom ali znatiželjnom igrom.

Ovih pet jednostavnih savjeta za poticanje znatiželje u vašim klincima će klincima probuditi male istraživače što će im donijeti višestruke koristi.

  1. Otvorena kreativnost

Sljedeći put kada budete zajednički nešto radili, neka vam cilj bude da cilja nema. Dakle, ako se igrate s kockicama, nemojte reći „Hajmo napraviti kuću“, već pustite da mašta i vas i vašeg mališana dovede do nečega sasvim drugoga. Znatiželja će vas možda odvesti do nekog ludog svemirskog broda ili cool robota.

  1. Dom za znatiželjne

Ako je vaš klinac znatiželjan, znači da ćete redovito naći rasparene cipele u spavaćoj sobi ili pak lonce u smočnici. Doskočite tome i stvorite dom po mjeri znatiželjnika. Rotirajte igračke i knjige, i to uvijek po noći dok spavaju, tako da se iznenade kada se probude. Promijenite mjesto za držanje igračaka ili postavite određene didaktičke igračke na neočekivana mjesta.

  1. Promijenite rutinu

Umjesto odlaska u parkić, zašto ne biste otišli u šetnju i skupljali plodove jeseni, pa doma od kestena i čačkalica radili ježiće. Ili, primjerice, umjesto ostanka doma po kiši, zaputite se u kino ili na predstavu. Poticanje znatiželje počinje od promjene rutine.

znatiželja, djeca

  1. Poticanje znatiželje

Klincima uvijek odgovarajte na pitanja i potičite istraživanje. Kupite slikovnu enciklopediju, pa na sljedeće pitanje zajedno krenite u potragu za odgovorima.

  1. Isprobavajte nove stvari

Kuhanje s klincima uvijek je dobra ideja, pogotovo za isprobavanje novih okusa i jela. Isprobajte i razne senzorne projekte poput domaćeg kinetičkog pijeska. Ne bojte se novih stvari i vaš će klinac uživati.

Foto: Freepik