Zdravlje i prehrana

Pneumokok- cjepivo obavezno od 2019.

pneumokok, cjepivo, cijepljenje

Cjepivo protiv bakterije pneumokok, uzročnika pneumokokne bolesti od 2019. godine ulazi u Nacionalni program cijepljenja.

Od 1. siječnja iduće godine sve bebe cijepit će se protiv bakterije pneumokok odnosno pneumokokne bolesti i to sa tri doze.

Cijepit će se djeca u dobi od osam tjedana, 16 tjedana i 12 mjeseci s konjugiranim pneumokoknim cjepivom koje se može primjeniti istovremeno s drugim cjepivima koje djeca dobivaju u toj dobi. Odnosno, s cjepivima protiv hemophilus influenzae tip B, hepatitisa B, tuberkuloze, ospica, zaušnjaka, rubeole, poliomijelitisa, difterije, tetanusa i hripavca.

Pneumokokna bolest je termin koji se koristi za bolesti koje uzrokuje bakterija Streptococcus pneumoniae. Penumokok je jedan od najčešće zabilježenih uzročnika meningitisa i u djece i u odraslih, a prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije 2000. godine  pneumokok je registriran u 14,5 milijuna ljudi, a usmrtio je oko 826 000 djece.

Hrvatska ima jednu od najnižih stopa prijava invazivne pneumokokne bolesti u Europskoj uniji. Stopa prijava invazivne pneumokokne bolesti je 2015. godine u Hrvatskoj bila 0,4 na 100.000 stanovnika, dok je prosjek za EU iste godine bio 5,6 na 100.000 stanovnika (raspon se kreće od 0 u Luksemburgu do 16 u Nizozemskoj na 100.000 stanovnika).

Što je pneumokokna bolest?

Pneumokok svoj vrhunac doživljava u zimskim mjesecima, od prosinca i veljače, te je najčešći uzročnik „vrtićkih“ bolesti poput upale pluća, infekcije gornjih dišnih puteva, upale srednjeg uha i upale sinusa.

Upala pluća smatra se najčešćom kliničkom manifestacijom pneumokokne bolesti u odraslih, dok je kod djece to upala srednjeg uha i infekcija gornjih dišnih puteva. Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se svake godine evidentira nekoliko desetaka tisuća upala srednjeg uha kod djece predškolske dobi, a znatan dio ovih bolesti je uzrokovan pneumokokom.

Pneumokok se dijagnosticira cjelokupnom mikrobiološkom obradom odnosno vađenjem krvi i uzimanjem briseva iz grla ili nosa. Liječenje se, uspješno, provodi antibioticima, ako je infekcija blaga, ali ako je infekcija teža antibiotici će se primati intravenozno s obaveznim bolničkim liječnjem.

Čak 60% djece bakteriju pneumokoka nose u nosu, a u čak 96% slučajeva pneumokok će napasti zdravo dijete sa neinvaznivnom infekcijom poput upalom uha ili sinusa.

 

Foto: Freepik