Tata

Petar Knežević Žeruk – ginfluencer zaljubljen u svoju kćer

Petar Knežević Žeruk

Petar Knežević Žeruk tata je šestomjesečnoj Nasji, a ujedno je i poznati barmen i prvi hrvatski ginfluencer. Upoznao nas je s ukusnim svijetom gina i miksologije te objasnio što znači biti ginfluencer.

Naravno, predstavio nam je svoju kćer Nasju, kako kaže, divno ljudsko biće. Petar Knežević Žeruk povjerio nam je da mu nedostaju i kafići i restorani, ali da mu je drago što je malena Nasja došla u ova “novo normalna” vremena!

Kako je krenula vaša karijera ginfluencera?

Sve je krenulo slučajno. Naime, nakon dugogodišnjeg rada u inozemstvu želio sam pokrenuti nešto svoje. Prije neke četiri godine, za vrijeme rada u jednoj zagrebačkoj kavani, odslušao sam zanimljiva predavanja na temu gina. Primijetio sam da se u hrvatskoj počela razvijati craft scena te sam je krenuo istraživati i upoznavati. Počeo sam se upoznavati s našim destilerima, isprobavati naše proizvode. Nakon nekog vremena neki od naših medija prozvali su me prvim hrvatskim ginfluencerom.

To nije samo osoba koja ispija gin i fotografira se s njima. To je osoba koja živi kulturu tog pića. Netko tko podržava proizvođače, priča o njima s velikim žarom i ljubavi.

Pretpostavljamo, jako volite gin? Zašto?

Često me pitaju zašto volim gin. Gin je po mome mišljenju piće koje se lako spaja s drugim miksevima, od klasičnog gina s tonikom do popularnog Negronija, Bee Knee, Southside i drugih koktela. To je jedan od glavnih razloga zašto volim gin.

No, uz to što ste ginfluencer, barmen, stručnjak za miksologiju i sve ostalo, u rujnu prošle godine postali ste i tata! Čestitamo! Kako ste se snašli s malom Nasjom u vrtlogu epidemije, potresa, zatvorenih kafića, i slično?

Hvala od srca na čestitkama.  Malena je Nasja super i predivno dijete. Iskreno, moram priznati da sam zahvalan što je došla na svijet u vrijeme epidemije. Tko zna, da nije epidemije, možda ne bih mogao provesti toliko vremena s njom. Iako mi malo nedostaju kafići i restorani i jedva čekam povratak dnevnoj rutini, jako mi je drago što je Nasja izabrala doći na svijet u ova vremena.

petar knezevic zeruk
Foto: privatni album
Kako je malena Nasja? Na koga je više – na mamu ili na tatu?

Ona je jedno divno ljudsko biće, toliko je nježna i toplog pogleda. Kada je gledam, poželim barem još troje djece. Ma curka je više na mamu. Lijepa na mamu, velika na tatu. Plave okice na oboje. Svako dijete uvijek povuče gene od oba roditelja. Nije uopće bitno na koga je koliko je bitno da možemo svome djetetu osigurati bezbrižno djetinjstvo puno ljubavi. Djeca trebaju biti odraz svojih roditelja, nije važno je li više na mamu ili na tatu.

Otkako ste postali tata, proširili ste svoj posao, pa sada miksate i bezalkoholne koktele za klince! Kako je došlo do toga?

Pa, iskreno, i prije roditeljstva razmišljao sam kako unaprijediti ponudu. Igrom slučaja prije lockdowna imao sam priliku biti na jednom roćkasu gdje je klijent tražio i bezalkoholne koktele za klince. Sjećam se, kao da je bilo jučer, kako sam rekao supruzi Sari: „To je to, sad ili nikad.” Na rođendanu su klinci bili oduševljeni  jer imam najmoderniju opremu, poput smoking guna koji proizvodi dim i balone, tako da, kada sam uključio i klince da mi pomognu pri miksanju, to je bio pun pogodak.

Petar Knežević Žeruk
Foto: Privatni album
Kakva su publika klinci? Kako prihvaćaju vaše kreacije? Kako reagiraju dok vas gledaju kako radite?

Jako su pozitivne reakcije. Na početku gledaju sa strane, ali kada osjete i opuste se, žele mi pomagati. Na posljednjem manjem rođendanu maleni je svakoga gosta zvao da mu pokaže kako on zna raditi koktele. Također im je gušt kada mogu puknuti balon s koktela. Obožavam kada klinci brzo upamte što smiju a što ne. Volim i kada su radoznali pa pitaju kako i zašto.

Koliko često doma miksate koktele? Voli li i supruga gin?

Svakodnevno doma miksam različite koktele. Ponajprije za svoj poslovni Instagram-profil. Što se tiče moje supruge, kada ona odabere neki gin-tonic, onda znaš da je dobar!

Jeste li popularni na kućnim tulumima? (Iako ih sada baš i nema puno)

Bio sam popularan, ali nažalost sada ih baš i nema. Inače su mi draži manji kućni tulumi. Naravno, ako su veći eventi, idem u paru s prijateljem barmenom pa se podijelimo ‒ ja pamtim lijevo, on desno. Kažu da su sitnice bitne, a naš se posao i zove uslužna djelatnost.

Volimo moderne tate:

Foto: Privatni album