Tata

Ozren Žnidarić: Franu je klasika najdraža!

ozren žnidarić

Ozren Žnidarić jedan je sasvim običan tata, jedan sasvim šaljiv tata, jedan sasvim, sigurni smo, zabavan tata! Nije odmah pristao stati pred naše kamere, ali na kraju je popustio, i drago nam je da je tako. Tata šestogodišnjeg Frana poznati je saksofonist, a svoju ljubav prema instrumentima pokazuje i u svojoj radionici gdje ih popravlja.

Razgovarala: Nataša Krstičević, Foto: Jasmina Cviljak

Otkad traje Vaša ljubav prema glazbenim instrumentima, posebno prema saksofonu?

S instrumentima, i to raznim, upoznao sam se već u ranom djetinjstvu. Sestra je pohađala glazbenu školu i svirala harmoniku, a tata je kao mladić imao bend, a poslije je sebi za gušt svirao gitaru, mandolinu, harmoniku i violinu. O saksofonu nisam znao ništa sve do upisa u glazbenu školu, a presudnu ulogu u odabiru saksofona odigrala je tada popularna dječja serija ”Muppet Show”. Naravno, svi su u obitelji bili u čudu kada sam došao doma i obznanio da ću, bez obzira na sve instrumente u kući, svirati baš saksofon.

ozren žnidarić, tata

Foto: Mama&Beba

Imate radionicu za popravak instrumenata – to nije nešto što se svakodnevno viđa! Uživa li Fran u radionici?

Uz muzički talent od oca naslijedio sam i tu spretnost s rukama te pristup i razmišljanje da sve što je čovjek osmislio i napravio mogu popraviti. Otac je uz stalni posao u vatrogasnoj postrojbi bio i graditelj drvenih žičanih instrumenata. Kao malom nikad mi nije dao da mu pomažem i radim sa strojevima da si ne bih ozlijedio ruke, ali sam bio uz njega i sve upijao. Nakon završene glazbene akademije iskoristio sam to znanje i počeo sebi popravljati saksofon, a zatim i nekim kolegama, i tako je to krenulo. Fran je često sa mnom u radionici i upoznat je sa svim alatima i strojevima, pa mislim da je i on od dede naslijedio taj talent.

Svirali ste s mnogim domaćim bendovima, među ostalima sa svjetski popularnim Bambi Molestersima i trenutačno jako popularnim Detourom, a svirate i u Jazz orkestru oružanih snaga. Glazba je definitivno Vaš poziv! Svirate li ponekad i iz zabave, u kućnoj atmosferi?

Da, svirao sam s Bambi Molestersima, koji su se nažalost razišli, ali iz toga je proizašao sastav The Strange koji trenutačno dobiva izvrsne kritike za novi album ”Echo Chamber”.Tu je još moj matični swing band Tom & The Twisters s kojim sviram već 15 godina, i svi smo jako dobri prijatelji i odlično se zabavljamo. S Detourom sam snimio dva albuma, ali s njima nastupam samo nekoliko puta godišnje. Moj je stalni posao u Orkestru oružanih snaga (Simfonijski i Jazz orkestar). Što se tiče glazbe u privatnom životu, svirao sam prije gitaru na tulumima, ali dok stalno sviraš i putuješ, nekako se doma želiš odmoriti, pa me se sada mora nagovarati. Svakako bih to želio promijeniti, ipak je glazba zvonka radost.

ozren žnidarić. tata
Foto: Mama&Beba
Za maškare ste klincima iz Franove vrtićke grupe priredili pravi koncert! Otkrijte nam što je sve bilo na repertoaru? Kako su oni to doživjeli?

Dogovorio sam se s odgojiteljicama u vrtiću da dođem malcima malo pokazati saksofon i nešto im odsvirati. Kako je bilo vrijeme karnevala, pojavio sam se kao Pink Panther i na saksu odsvirao poznatu temu iz istoimena crtića. Osim toga, pripremio sam im i naslovne teme iz drugih crtića (Popaj, Maša i Medo, A je to, Tomica i prijatelji, Janko Strižić…), a oni su pogađali koji je to crtić.

Ono na što se nisam pripremio bilo je konstantno potezanje za rep i diranje po saksofonskim tipkama, tako da su ponekad izlazili čudni tonovi i bila je borba da mi ne otkinu rep s kostima. Unatoč tome, bilo je to lijepo iskustvo i nova spoznaja koliko je odgajateljima potrebno znanja i energije u radu s toliko razigrane djece… Svaka im čast.

Imate li Vi i Fran neke svoje rituale? Kako on najviše voli provoditi vrijeme s Vama?

Naravno… Svako jutro budimo se zajedno, supruga ide na posao u 7.00, a mi možemo još barem pola sata spavati. Nakon toga obavimo jutarnju higijenu, doručak i idemo u vrtić, nakon čega ja nastavljam na posao. Popodne ga već u 15.00 pokupim iz vrtića i prije odlaska kući još neko vrijeme provedemo na igralištu, u parku, u dućanu, ili što se već dogovorimo.

ozren žnidarić, tata
Foto: Mama&Beba
Kakav je Fran dječak? Opišite nam ga!

Hmmm, to je teško pitanje za roditelja, i ja bih, kao, trebao biti objektivan (ha-ha). Idemo probati:

Fran je živahan i radoznao dječak, široka polja interesa od kojih bih istaknuo umjetničku crtu koja se najviše očituje u njegovu crtanju i slikanju te veliko zanimanje za alate i strojeve. Kao pravi predstavnik svog horoskopskog znaka (jarac) zna biti tvrdoglav, a s druge strane, jako je osjetljiv i nježan. Naravno da je i malo razmažen (ha-ha). 🙂

Možete li se prisjetiti kako je to bilo kad ste doznali da ćete postati otac?

Bio sam negdje u Francuskoj, na putu za Lourdes, i kako mi je mobitel bio isključen tijekom puta, zadnji sam doznao.J Uglavnom, nakon te informacije, turneja je postala luda i nezaboravna.

Intervju u cijelosti objavljen u časopisu Mama&Beba (izdanje za travanj 2019.)

Ana Zibar, mama i beba