Mama

Nuhalni nabor ili strah od najgoreg – iskustvo jedne mame

nifty

Što pokazuje nuhalni nabor?

“Trudnoća bi trebala biti jedno od najljepših razdoblja u životu, ispunjeno očekivanjem, srećom i veseljem, meni se to međutim izjalovilo već u prvim tjednima trudnoće. Rezultati mjerenja nuhalnog nabora su ukazivali na povećani rizik mogućnosti kromosomskog oboljenja što me činilo dosta očajnom.”, ispričala nam je mama Suzana (34).

Iskustvo mame Suzane

Poznato je da viša prosječna starost trudnice nosi sa sobom veći rizik za sam tijek i ishod trudnoće. Takvo iskustvo je doživjela i mama Suzana, koja nam je ispričala zašto su za nju prvi tjedni trudnoće bili najstresniji do sada.

“Kada sam ugledala dvije crtice na testu za trudnoću, plakala sam od sreće. Nakon dugih devet godina, mojem partneru i meni se konačno ostvarila želja da ostanem trudna i sreća koju sam tada osjetila se ne može opisati. Ubrzo sam se naručila na prvi pregled kod ginekologa. Sa 12 tjedana sam bila naručena na pregled nuhalnog nabora.”

nifty

Kada se mjeri nuhalni nabor?

Pregled nuhalnog nabora se obično provodi između 11. i 13. tjedna trudnoće. Rezultat te pretrage nam daje informaciju o mogućnosti neke od genetskih anomalija djeteta, osobito srčanih anomalija i Down sindroma. U slučaju povećanog nuhalnog nabora preporučuju se dodatni prenatalni testovi – izbor je između neinvazivnih i invazivnih.

Za provođenje invazivne metode, na primjer amniocenteze, ulazi se u trbušnu šupljinu trudnice i uzima uzorak plodne vode za analizu. Takva metoda sa sobom nosi povećan rizik za pobačaj, krvarenje ili druge neugodnosti u trudnoći.
Neinvazivni testovi su kako za trudnicu tako i za plod potpuno sigurni, jer ne ulaze u tijelo trudnice, te ne predstavljaju nikakav rizik obzirom da se radi o jednostavnom prikupljanju uzorka krvi trudnice vađenjem krvi iz pregiba na ruci.

“Imajući na umu sve prednosti i mane jednih i drugih prenatalnih testova odlučila sam se za neinvazivni test. Moja ginekologinja mi je savjetovala NIFTY, jer je najkompletniji test kod nas, najvažnije mi je bilo to da je u potpunosti siguran i da su rezultati dostupni već u roku 6-8 dana. Tada mi se doista svaki dan činio izuzetno dug…”.

prenatalni testovi

NIFTY je najpotpuniji neinvazivni prenatalni test na svijetu, napravilo ga je do sada već  više od 3 milijuna  trudnica. Slovi kao najpouzdaniji na tržištu, njegova osjetljivost je 99%, zbog čega ga preporučaju ginekolozi u više od 50 država na svijetu.

“Test NIFTY  sam napravila kod svoje ginekologinje. Postupak je bio gotov u roku od svega 5 minuta. Potpisala sam svu potrebnu dokumentaciju, nakon toga su mi izvadili krv iz vene, kao i kod uobičajenih laboratorijskih pretraga. Tog trenutka nije mi ništa bilo važno, osim zdravlja moje bebe. Ne samo radi ostvarenja dugogodišnje želje o tome da postanem majka, već i zbog činjenice da u mojem tijelu kuca još jedno novo srce. Stvorio se novi život i dala bi sve da moja beba bude zdrava i moja trudnoća mirna.”

nifty

NIFTY test je primjeren za sve trudnice, bez obzira na starost i razlog zbog kojeg ga žele provesti.

Velika većina budućih roditelja se odlučuje za njega samo kako bi potvrdili da je sa bebom sve u redu i da u miru provedu ostatak trudnoće i  pripreme se za dolazak novoga člana u obitelj. NIFTY test se može napraviti već od 10. tjedna trudnoće, a svim radoznalim roditeljima može otkriti i spol djeteta.

“Moja zabrinutost, moj strah i moje suze bile su obrisane kada me je 7 dana nakon vađenja krvi nazvala moja ginekologinja. “Moram Vas obavijestiti da je rizik da bi Vaša djevojčica imala neki od kromosomskih poremećaja jako jako malen. Sve će biti dobro!”, rekla je.
U tom su mi se trenutku zasuzile oči, i osjetila sam da su mi se pluća, nakon tih mučnih dana, opet ispunila nade. Dakle – curicu nosim? Počela sam se smijati, ginekologinja se smijala sa mnom i osjećala sam pozitivnu energiju koju sam dobila od nje. Sretna sam što sam napravila NIFTY test, tako sam samo  u nekoliko dana saznala više o zdravlju svojega djeteta. Trudnoću ću sad lagano proživjeti i pripremiti se za novo poglavlje u svojem životu.”

Više o NIFTY testu možete pročitati na: www.nifty-test.hr

 

Foto: NIFTY, M&B

– promo –
rujan 2018.