Tata

Moderni tate su super i mogu sve! Baš kao i mame

Moderni tate

Prošla su vremena kada je jedan roditelj privređivao, a drugi se brinuo za djecu. Danas moderni očevi rade sve kao i mame, šetaju s mališanima, uzimaju roditeljski dopust, odlaze u vrtić i na predstave.  Moderni tate su baš kao i mame!

Nove uloge i moderni tate

Moderni tate danas imaju jednaku ulogu kao i mame: ulogu brižnih roditelja, punih ljubavi, ali i odgovornosti. Današnji tate odlaze na posao i u kupovinu, biraju nove tenisice, ali i mijenjaju ulje u autu. Razvoze djecu po aktivnostima, ali se i s mamom šeću po naselju. Nova dinamika obiteljskih odnosa znači i da moramo pomoći tatama u snalaženju u novim aktivnostima. To pak znači da je pred vama vodič za modernog tatu.

Jednakost

Onako kako želite da se drugi odnose prema vama, odnosite se i vi prema njima. I prema djeci i prema supruzi. Dakle, pravednost i jednakost temelj su svake, pa i vaše veze.

Roditeljski dopust

Ako imate priliku uzmite roditeljski dopust i provedite neko vrijeme s klincima. Pomozite mami da se jednostavnije i opuštenije vrati na posao.

Saznajte i: Znanost potvrdila – muškarci se mijenjaju kada postanu tate

Improvizacija

Improvizacija je majka mudrosti. Sve se može ako se potrudite smisliti rješenje. Dakle, nemojte odmah sjedati na telefon u potrazi za odgovorom kod mame, sestre ili bake. Sami smislite rješenje!

Povećajte očekivanja

Tate su roditelji, a ne dadilje, pa se i vi ponašajte tako. I nemojte pristajati da vas ljudi zovu babysitterom.

Ne brojite

Normalno je da netko neke stvari radi više, a netko manje. Nemojte brojati koliko ste puta vi klince stavili na spavanje, a koliko je supruga puta složila rublje. Fokusirajte se na širu sliku – zajedno ste roditelji i partneri, a treba vam biti važno da ste sretni, zdravi i da zajedno mislite na budućnost.

Djeca su prioritet

Najbolja pomoć je dogovor i stavljanje djece na prvo mjesto. To znači da nećete postavljati situaciju na način da danas ne možete na košarku jer mama mora u kupovinu, već ćete reći da ne možete jer morate ići u park s klincima.

Saznajte i: Sve odgovore na vaša trudnička pitanja

Ne žurite

Roditeljstvo nije sprint, nego štafeta. Nemojte žuriti u odluke ako druge osobe, a govorimo o mami i klincima, nisu spremni preuzeti štafetnu palicu.

Zahvalnost

Nitko vam ne duguje zahvalnost na tome što ispunjavate svoje roditeljske dužnosti. To se od vas očekuje s obzirom na to da ste donijeli, zajednički, djecu na ovaj svijet.

Zajedništvo

Vi i vaša obitelj protiv cijelog svijet. Moderni tate znaju da snaga pojedinca leži u zajednici.

Foto: Freepik